شنبه ۲۶ خرداد ۱۴۰۳ |۸ ذیحجهٔ ۱۴۴۵ | Jun 15, 2024
برنامه «روایت هیئت»

حوزه/ رهبر انقلاب در دیدار با جامعه مداحان و شاعران اهل بیت علیهم السلام که هم‌زمان با میلاد حضرت زهرا سلام الله علیها برگزار شد به نکته‌ای بسیار مهم توجه دادند، این که مداحی موسیقی پاپ نیست. سؤال اینجاست که آیا از این سخن می توان چنین برداشت کرد که مداحی موسیقی سنتی است؟ قطعا پاسخ منفی است در واقع ایشان اشاره کردند که مداحی موسیقی و موزیک نیست چه برسد که از نوع پاپ یا سنتی.

به گزارش خبرگزاری حوزه از تهران، قسمت هشتم از فصل چهارم برنامه «روایت هیئت»، با موضوع خوانندگی مذهبی یا مداحی استودیویی؟ روی آنتن شبکه افق رفت.

حاج حسین هوشیار، مداح و ذاکر اهل بیت علیهم السلام در این برنامه گفت: اگر از مداحی سخن می گوییم منظور از مداحی‌ است که در چارچوب هیأت اجرا می‌شود، با این تعریف مداحی و ذاکری یعنی خواندن و بیان مناقب و مصائب اهل بیت علیهم السلام در مقابل مخاطبان هیأت .

وی افزود: آنچه در استودیو رخ می‌دهد در این چارچوب نمی گنجد، بر همین اساس این نوع اجرا در استودیوها به عنوان خوانندگی مذهبی تعریف می شود. خوانندگی مذهبی می تواند توسط یک مداح انجام شود و این ایرادی ندارد، اما برخی از آقایان مداح به دنبال قید شرعی این کار بودند.

هوشیار ابراز کرد: این که برخی از مداحان در استودیو به اجرای خوانندگی مذهبی می پردازند قطعاً این نوع خوانندگی با خوانندگی پاپ متفاوت است، چرا که مخاطبان این نوع خوانندگی اهل هیأت و هیأتی ها هستند و تنظیم و تصنیف آنها با تنظیم و ملودی های موسیقی های پاپ متفاوت است. در این میان برخی از افراد با عجله وارد کارهای مداحی یا خوانندگی های استودیویی شدند که به علت ضعف در کار موجب شد تا به ساختار مداحی آسیب وارد شود، گرچه در این میان مداحی های استودیویی فاخر نیز تولید شد، اما شاهد برخی از کارهای ضعیف هم بوده و هستیم.

این ذاکر اهل بیت(ع) تأکید کرد: ‌همان طور که می دانید عرصه هیأت‌داری و مداحی، میراث بزرگی است که از گذشتگان برای ما به ارث رسیده است و ما وظیفه و مسئولیت داریم تا این میراث ارزشمند را به آیندگان بسپاریم. گرچه در این میان برخی عقیده دارند که تکنولوژی و سرعت تغییرات آن موجب شده است که هر کس باید فرزند زمان خود باشد و بر اساس اقتضائات روز مداحی کند.

وی ادامه داد: اگرچه این سخن اشتباه نیست، اما استدلالی برای ادعای ما محسوب نمی شود، چون ما بر این عقیده هستیم که مسائل فطری و قدسی غیرقابل تغییر است لذا ما نمی‌توانیم به بهانه آنکه فرزند زمان خود باشیم از اصول و عقاید دست برداریم؛ در هیأت ساحت قدسی اباعبدالله الحسین علیه السلام وجود دارد که نمی توانیم این ارزش بزرگ و لا یتناهی را کوچک به مخاطب عرضه کنیم.

هوشیار تصریح کرد: به عنوان مثال اگر شخصی الماس گرانبهایی را به فروش بگذارد و مخاطبین و مشتریان توان خرید آن را نداشته باشند آیا آن الماس ارزشمند را قطعه قطعه کرده و به آنها عرضه می‌کند یا آنکه قدرت خرید مشتریان را افزایش داده و سطح توقع آنها را ارتقا می دهد؟؛ برخی از دوستان بدون قید و محدودیتی مداحی استودیویی را به بهانه جذابیت بیشتر به مخاطب عرضه می کنند، اما متوجه نیستند که ناخودآگاه از رعایت شأن اهل بیت(ع) تنزل می کنند.

وی خاطرنشان کرد: با توجه به رشد تکنولوژی ها و تغییر ذائقه مخاطبان، نیازمند ارائه فرم جدیدی از محتوا در هیئت مذهبی هستیم و ما مخالف تولید این نوع محتوا و مداحی نیستیم، اما خطر و تهدید آنجا است که هوس آوردن این نوع خواندن ها را به هیأت داشته باشیم. بر همین اساس است که مقام معظم رهبری می‌فرمایند: «هیأت باید هیأت بماند».

رواج مداحی استودیویی در هیئت‌ها تنزل شأن اهل بیت است

«مداحی» موسیقی و موزیک نیست چه برسد که از نوع پاپ یا سنتی

سید جواد پرئی، نوحه سرا و شاعر اهل بیت علیهم السلام هم در این برنامه گفت: با توجه به اینکه موضوع برنامه پیرامون خوانندگی مذهبی یا مداحی استودیویی است شایسته است در همین ابتدای بحث انتقادی به انتخاب عنوان برنامه داشته باشند و آن که باید در انتخاب واژگان دقت بیش از پیش داشته باشیم بر همین اساس مقام معظم رهبری امام خامنه ای مدظله العالی می فرمایند:" مداحی چارچوب و تعریفی دارد که دارای سه مثلث اصلی و اساسی است این سه اصل از مثلث شامل مخاطب، مداح و منبری است.

وی افزود: مداحی به ما هو مداحی معنایی ندارد، چرا که در لغت به معنای ستایشگری است و تنها تمایز ستایشگری یا مداحی در هیأت و استودیو تغییر در مکان اجرای آن است، علیرغم وجود برخی از کارهای فاخر در مداحی های استودیویی برخی از افراد برای اظهار وجود، رشد و معروف شدن ضمن تمسک به فرم قالب استودیویی، کارهای ضعیف ارائه دادند که فضای این نوع خواندن را تنزیل داد.

این شاعر و مدیحه‌سرای اهل بیت علیهم السلام تصریح کرد: رهبر انقلاب در دیدار با جامعه مداحان و شاعران اهل بیت علیهم السلام که هم‌زمان با میلاد حضرت زهرا سلام الله علیها برگزار شد به نکته‌ای بسیار مهم توجه دادند، این که مداحی موسیقی پاپ نیست. سؤال اینجاست که آیا از این سخن می توان چنین برداشت کرد که مداحی موسیقی سنتی است؟ قطعا پاسخ منفی است در واقع ایشان اشاره کردند که مداحی موسیقی و موزیک نیست چه برسد که از نوع پاپ یا سنتی.

وی عنوان کرد: قاطبه محصولات مداحی که از جریان استودیوخوانی مشاهده می‌شود از نوع مداحی است، اما زمانی این نوع خواندن به انحراف کشیده می شود که خدای ناکرده مداح، خواندن خود را با ادوات موسیقی همراه کند. اگر بخواهیم ادعا کنیم که از لحاظ فقهی، خواندن مطلق مداحی در استودیو حرام است چنین چیزی وجود ندارد اما آنجایی که استخدام ادوات موسیقی صورت بگیرد جای تأمل دارد.

پرئی خاطرنشان کرد: در این وادی جناب آقای پویانفر از جمله مداحانی هستند که خواندن مداحی در استودیو را حیات دوباره بخشیدند. کارهایی که مانند آن را در زمان جنگ تحمیلی به عنوان سروده ها و خواندن های حماسی مشاهده می کردیم، اما این نوع خواندن ها در آن زمان محکوم به شکست شد چرا که ملاحظات از این دست رعایت نشد و مداحان عزیز توجه به ساحت قدسی مداحی و استفاده از ادوات موسیقی نکردند.

انتهای پیام/

رواج مداحی استودیویی در هیئت‌ها تنزل شأن اهل بیت است

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha