شنبه ۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ |۱۰ شوال ۱۴۴۵ | Apr 20, 2024
دیدار شورای شهر قم با آیت الله اعرافی

حوزه/ مدیر حوزه های علمیه با تاکید بر اینکه حوزه نباید از بدنه جامعه، دردها، مشکلات و مسائل اجتماعی فاصله بگیرد، گفت: روزی که حوزه از واقعیت های جامعه فاصله بگیرد، روز سقوط است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری «حوزه»، آیت الله اعرافی شامگاه امروز شنبه در دیدار با جمعی از اعضای شورای اسلامی شهر قم که در مرکز مدیریت حوزه علمیه برگزار شد، اظهار داشت: بنده به عنوان یک شهروند و طلبه از خدماتی که شورای شهر قم در قانون گذاری، توجهات، برنامه ریزی ها و انتخاب درست شهردار داشت، تشکر می کنم.شاید بتوان گفت برای نخستین باری است که کل شهر حس می کند، تحولاتی در مقوله های شهرسازی با نگاه خوب و جامع در حال رخ دادن است.

مدیر حوزه های علمیه با بیان اینکه نگاه و رویکرد ریشه دار در سنت تاریخی حوزه باید احیاء شود، اظهار داشت: حوزه باید همراه، همگام و همدل جامعه باشد و حوزه ای که در فضای انتزاعی و دور از واقعیت های زندگی مردم باشد، حوزه مطلوبی نیست.

آیت الله اعرافی تصریح کرد: حوزه در تراز اسلام و انقلاب اسلامی با توده مردم و بدنه جامعه در تعامل است و با مسئولان احساس همراهی و مسائل اجتماعی را درک می کند و نسبت به آن احساس تعهد و ایفای نقش می کند. ما در این دوره، رویکرد اجتماعی و تعاملی را در تمام حوزه های داخل و خارج کشور دنبال می کنیم و در قم، این مقوله بیش از گذشته دنبال خواهد شد.

*روزی که حوزه از جامعه فاصله بگیرد، سقوط خواهد کرد

مدیر حوزه های علمیه با تاکید بر اینکه حوزه نباید از بدنه جامعه، دردها، مشکلات و مسائل اجتماعی فاصله بگیرد، گفت: روزی که حوزه از واقعیت های جامعه فاصله بگیرد، روز سقوط  است؛ اجتماعی بودن و نقش آفرینی مثبت اجتماعی در ذات حوزه نهفته است.

آیت الله اعرافی با بیان اینکه اگر حوزه از واقعیت های جامعه فاصله بگیرد، به حوزه سکولار تبدیل می شود، گفت: اجتماعیات دین ما در دل عبادات گنجانده شده است و جمعه، جماعت، حج، خمس و زکات مصادیقی از عبادات اجتماعی هستند.

وی در ادامه با بیان اینکه امروز قم مهم ترین قطب "تولید فکر و اندیشه اسلامی" و "معارف الهی و اهلبیت(ع)" است، افزود: ما باید الگوی تعامل را نشان دهیم و هرچه تولید می کنیم و حرف می زنیم باید نشان دهیم که در قم اجرایی می شود. این ظرفیت علمی و قطب فکری و معرفتی که در قم شکل گرفته، هم در تاریخ حوزه ها بی سابقه است و هم در مقایسه با رقبای ما، جایگاه بسیار رفیعی دارد. 

عضو جامعه مدرسین تصریح کرد:  قریب به صدهزار نفر از همه روستا و شهرهای ایران در قم هستند و از 130 کشور دنیا، طلبه در این شهر حضور دارد و همه هم جنبه علمی دارد.حدود ده هزار استاد، بیش از هفت هزار محقق و نویسنده و 400 موسسه، مدرسه و نهاد کوچک و بزرگ در قم فعالیت دارند و سالانه حجم وسیعی از مقالات، نشریات و کتب دینی به زبان های مختلف منتشر می شود.

آیت الله اعرافی اضافه کرد: طرح توسعه برنامه دوم جامعه المصطفی این است که از همه کشورها در این نهاد علمی طلبه داشته باشیم. جامعه المصطفی 50 هزار فارغ التحصیل از 130 کشور دارد که در قم پرورش یافتند و 30 هزار نفر نیز در حال تحصیل در قم هستند.

*مسئولان باید نگاه ویژه ای به قم داشته باشند

عضو شورای عالی حوزه های علمیه با تاکید بر اینکه مسئولان کشوری باید نگاه کاملا ویژه ای برای قم باز کنند در حالی که ما هنوز به حد نصاب آن هم نرسیده ایم، افزود: این مسئله ویژه خواری نیست زیرا قم به همه کشور و غیر کشور در جهت منافع ملی، گسترش ارزش های دینی و اخلاقی و انقلابی خدمات می دهد.

*معنا ندارد حوزه به مردم بدهکار باشد

آیت الله اعرافی در ادامه با بیان اینکه در بحث بدهی حوزه حرف و حدیث های فراوانی بود، گفت: ما حوزه هستیم و باید جلوی مردم قم سربلند باشیم، البته نهادهای حوزه سالانه چندصدمیلیارد بودجه به شهر می آورند، اما معقول نیست، بدهکار مردم باشیم و در فرآیند این موضوع، خداوند لطف نمود، اقدامات ما به سمت جواب دادن حرکت کرد؛نگاه ما تعاملی است و کار را برای همه مردم قم می دانیم که عزیز هستند.

مدیر حوزه های علمیه در ادامه با اشاره به اینکه اعتبار شورا به نوع عملکرد خودش است، گفت: عملکرد درست و خوب شورا، جایگاه این نهاد را ارتقاء می دهد و در این دوره خوب بود و ما هم تشکر می کنیم.

وی با بیان اینکه شورا دو نوع مسئولیت مستقیم و غیرمستقیم دارد، گفت: مسئولیت مستقیم شورا براساس قوانین مدون شده است؛ اما بخش های زیادی وجود دارد که شورا می تواند با استفاده از جایگاه خود تاثیرگذار باشد؛ بسیاری از بحث های اجتماعی و فرهنگی ممکن است در مواد قانون شوراها نباشد، اما شورای متعهد و مسئول می تواند با دیگران همراهی کند؛ نگاه سنجیده فراتر از مسئولیت های عادی و متعارف باید تقویت شود.

*لزوم توجه به معماری شهری قم

امام جمعه قم در ادامه بر لزوم توجه به معماری شهری تاکید کرد و گفت: بنده در جلسه با مهندسان ساختمان حوزه اشاره کردم که معماری ساختمان حوزه باید نشانه های ایرانی اسلامی داشته باشد و تفکر حوزه را به طور خاص نمایش دهد و در عین زیبایی از تجمل به دور باشد.

آیت الله اعرافی افزود: آقای شهردار به این نکات توجه دارد و از سویی هم نمی شود به مردم فشار آورد اما معماری قم باید مقاوم و الگو در ابعاد محتوایی، معنوی و نرم افزاری باشد؛ مردم ما به این نکات توجه کنند و مجموعه شورا و شهرداری هم نظارت و اشراف داشته باشند.

*قم هنوز با استانداردهای بین المللی فاصله زیادی دارد

وی همچنین به ضرورت توجه به ابعاد بین المللی قم اشاره کرد و گفت: قم هنوز هم نسبت به ترازی که در زیرساخت های بین المللی مطرح است، فاصله بسیاری دارد؛ از بحث های ساده مثل زبان گرفته تا آداب کار و اصول تعامل با زائرین و هیئت های بلندپایه ای که به قم می آیند.

مدیر حوزه های علمیه در ادامه، تدوین سند چشم انداز قم 1414 را اقدامی بسیار خوب و شایسته عنوان کرد و گفت: حوزه علمیه نیز نظراتی از منظر دینی و بین الملل ارائه داد و این نگاه بلندمدت، آینده دار و پژوهشی باید تداوم داشته باشد.

*شهرداری به عدالت اجتماعی و قشر مستضعف توجه داشته باشد

آیت الله اعرافی در ادامه به بحث درآمدزایی و منابع پایدار شهرداری اشاره کرد و گفت: در بحث درآمد ها باید به عدالت توجه و به قشر مردم و مستضعف نگاه کرد؛ هنوز هم بسیاری از زمینه ها را می توان یافت که شهر از درآمد خوبی برخوردار باشد بدون اینکه به مردم فشار بیاید.

وی در ادامه با بیان اینکه گزارش دیگری از شورای عالی انقلاب فرهنگی در خصوص موضوع آسیب های اجتماعی خدمت مقام معظم رهبری در اردیبهشت ماه ارائه می شود، گفت: احتمالا حوزه هم یک گزارشی از این موضوع ارائه کند؛ یازده آسیب اجتماعی هدف گیری شده و 5 مورد اولویت نخست قرار گرفت.

*همه مسئولان نسبت به رفع آسیب های اجتماعی وظیفه دارند

مدیر حوزه های علمیه افزود: همه ما وظیفه داریم که نسبت به آسیب های اجتماعی دغدغه داشته باشیم و آسیب هایی نظیر اعتیاد، طلاق و حاشیه نشینی را به سمت وضع بهتر هدایت کنیم؛ قم باید در پاک بودن از آسیب های اجتماعی الگو باشد و همه ما نسبت به این مسائل، مسئول هستیم.

*به نشاط اجتماعی شهر و نیازهای جوانان توجه شود  

وی در ادامه، نشاط اجتماعی و توجه به جوانان و نیازهای سرزندگی آنان را در یک شهر لازم دانست و گفت: این موضوع گاهی دچار بحث های سیاسی و انحرافی می شود و بعضا هم افرادی می خواهند این مسائل را ابزاری قرار دهند تا خط قرمزهای شرعی زیر پای گذاشته شود؛ ما بدون اینکه هیچ خط قرمز شرعی را زیر پای بگذاریم، می توانیم در بحث های ورزش، سلامت، نشاط اجتماعی و هنر کار کنیم.

مدیر حوزه های علمیه افزود: تمام نشاط اجتماعی را نباید به سوی موضوعی سوق داد که شبهه و مشکل دارد؛ طرح های متعددی در زمینه های هنری سالم و با نگاه اسلام وجود دارد که اگر سرمایه گذاری شود، جامعه سرزنده می شود بدون اینکه جامعه به سمت خلاف حرکت کند.

*الگوی نشاط اجتماعی سالم باید از قم منعکس شود

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه باید الگوی نشاط صحیح، سالم و دینی از قم ارائه شود، تصریح کرد: توجه شهرداری و شورای شهر به نشاط اجتماعی سالم می تواند جلوی برخی از رخنه ها، اختلافات و اشکالات را هم بگیرد.

آیت الله اعرافی همچنین در ادامه به بحث محیط زیست و فضای سبز اشاره کرد و گفت: بنده شنیدم که غالب ریزگردهای قم منشا محلی دارد و این مسئله موضوع مهمی است که همه مردم و مسئولان باید برای مقابله با آن بسیج شوند؛ باید برای توسعه فضای سبز و درختکاری و معالجه موضوع ریزگردهای محلی فرهنگسازی کنیم؛ حفظ و گسترش محیط زیست وظیفه شرعی و قطعی جامعه است و همه وظیفه دارند نسبت به مسائل آلاینده نیز توجه داشته باشند.

مدیر حوزه های علمیه در ادامه با بیان اینکه تعداد مساجد در قم به عنوان پایگاه اسلام و انقلاب کم است، گفت: مسجد مطابق با نگاه انقلاب باید علاوه بر اقامه سه وعده نماز، در محلات فعال باشد و به جامعه مشاوره ارائه دهد و نورافشانی در جامعه داشته باشد در حالی که بخشی از مساجد ما این گونه نیستند.

*زیرساخت های مدارس حوزه زیرصفر است  

آیت الله اعرافی همچنین با بیان اینکه زیرساخت ها و امکانات حوزه بسیار ضعیف هستند، گفت: غیر از چند مدرسه و مرکز تربیت طلبه، بقیه زیر صفر هستند و غیراستاندارد می باشند؛ در شعاع حوزه باید امکاناتی باشد که جوانان و دیگر مردم هم بتوانند استفاده کنند.

*کارگروه مشترک حوزه و مجموعه مدیریت شهری شکل بگیرد  

وی افزود: ان شاء الله در دوره جدید شورای شهر، کارگروه مشترک حوزه و مجموعه مدیریت شهری شکل بگیرد که علاوه بر ارائه ایده های گوناگون، زمینه ساز تقویت تعامل و همکاری در عرصه های مختلف آموزشی، تبلیغی فرهنگی و اجتماعی باشند.

*مردم قم حضور مشارکت حداکثری در انتخابات داشته باشند

مدیر حوزه های علمیه در پایان با اشاره به انتخابات ریاست جمهوری و شوراهای شهر و روستا، گفت: امیدواریم در انتخابات آینده، مردم قم حضور و مشارکت حداکثری داشته باشند و انسان های متعهد و پایبند به ارزش های اسلام و انقلاب را مطابق با رهنمودهای رهبری و مراجع تقلید انتخاب کنند.

انتهای پیام/313/33

برچسب‌ها

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha