پنجشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۳ |۱۷ رمضان ۱۴۴۵ | Mar 28, 2024
حجت الاسلام هاشمی معاون پژوهش سطح عالی حوزه

حوزه/ هر لجنه ای باید برای خود چشم انداز کوتاه، میان و بلند مدت داشته باشد .کار لجنه ها، شناسایی موضوعات جدید برای همیاری وهم فکری با استاد برای ارائه کرسی فقه معاصر است.

به گزارش خبرنگارخبرگزاری «حوزه»، حجت الاسلام والمسلمین سید موسی هاشمی تنکابنی معاون پژوهش سطوح عالی و خارج حوزه علمیه قم، امروز در هم اندیشی با نمایندگان اساتید دروس خارج فقه معاصر که در مدرسه عالی دارالشفاء در قم برگزار شد با اشاره به اینکه یکی از مهمترین ماموریت های حوزه های علمیه تولید علوم دینی است گفت: پژوهش در حوزه یعنی فرایند تولید علم دینی  و اینکه چگونه بتوان به پاسخ های مسائل رسید. همچنین چگونه بتوان موضوعات و مسائل جدید را شناسایی کرد تا بتوان به حکم فقهی آن رسید.

معاون پژوهش سطوح عالی حوزه علمیه افزود: این روش از دوران ائمه معصومین علیهم السلام بوده و توسط علمای عظیم الشان ادامه یافته و آنها همواره پاسخگوی پرسش ها و  مشکلات علمی بوده اند و هستند. اکنون نیز همین جریان ادامه دارد اما اطلاع رسانی عمومی به اندازه کافی وجود ندارد. بنابراین یکی از برنامه های مدیریت جدید حوزه های علمیه، اهتمام جدی به مسئله پژوهش و فقه معاصر بوده است تا اساتید و فضلا هرچه بیشتر درمورد فقه مسائل مستحدثه و معاصر ورود کنند تا با کارهای پژوهشی، تحقیقاتی و توسعه مرزهای جدید فقهی پاسخ گویی نیازها روز جامعه باشند.

وی در ادامه اظهار داشت: در گذشته هم کرسی های فقه معاصر و مسائل مستحدثه در حوزه وجود داشت ولی اطلاع رسانی مناسب نشده است. اکنون فقهای بیشتری نسبت به فقه معاصر، بررسی مسائل مستحدثه و تشکیل لجنه های علمی و هم اندیشی با شاگردان خاص اهتمام دارند.
معاون پژوهش سطوح عالی حوزه علمیه قم با اشاره به نگاه مدیریت جدید حوزه به فقه معاصر برای پاسخ گویی به مسائل مستحدثه و جدید گفت: بر همین اساس مدیریت حوزه های علمیه به دلیل اهمیت کار، راه اندازی کرسی های فقه معاصر را به مدیریت سطوح عالی واگذار کرده است و در ادامه مدیریت سطوح عالی در اقدامی برنامه ریزی شده دروسی طراحی و اساتیدی شناسایی کرده و امور را به بخش های مختلف ازجمله معاونت پژوهشی واگذار کرده است.

حجت الاسلام والمسلمین هاشمی تنکابنی با اشاره به هدف برگزاری جلسه هم اندیشی با نمایندگان اساتید دروس خارج  فقه و اصول افزود: هدف از این جلسه هم افزایی و هم راهی برای برگزار کردن کرسی های فقه معاصر ومسائل مستحدثه و رفع آسیب های پژوهشی است.

وی ادامه داد: یکی از کارهایی که در این جلسات انجام خواهد شد، شکل گیری کارگروه های محتوایی، مهارت افزایی و مدیریتی است تا با برنامه ریزی دقیق تر، تعیین شرح وظایف و ارتباط بیشتر با اساتید گرانقدر و لجنه های علمی نیز به خوبی شکل بگیرند.
حجت الاسلام والمسلمین هاشمی افزود: هدف از راه اندازی این کارگروها، استفاده از خرد جمعی در تصمیم ها و انتقال تجارب و رفع نیاز جامعه و مردم عنوان کرد.

وی با بیان اینکه در حال حاضر 19 کرسی درس خارج فقه معاصر و مسائل مستحدثه شناسایی شده و در سامانه ثبت شده است، اضافه کرد: در همین رابطه آیین نامه تشکیل لجنه ها و دستورالعمل های ۵ نمره پژوهشی و نیز ۴ نمره تقریرات به مدارس و مراکز هدایت علمی - تربیتی ارسال شده است.

معاون پژوهش سطوح عالی حوزه علمیه با بیان اینکه تجارب، نظریات و آرای مختلف حتی درکنار راه اندازی کرسی های مختلف در موضوع واحد، می تواند باعث رشد علمی بیشتر شود، بیان داشت: در برگزاری کرسی ها، از طرح مسائل جدید کلامی و تفسیری نیز استقبال می کنیم.

وی در ادامه به اهمیت بالای لجنه های علمی اساتید پرداخت با بیان اینکه هر لجنه علمی  باید برای خود چشم انداز کوتاه، میان و بلند مدت داشته باشد، اظهارداشت: کار لجنه ها، شناسایی موضوعات و مسائل جدید برای همیاری وهم فکری با استاد برای ارائه ترویج و توسعه ی فقه معاصر است.

در ادامه این نشست، حجت الاسلام والمسلمین  ظریفی از طرف مدیریت سایت مدرسه فقاهت، نکاتی را به حاضران در رابطه با چگونگی بارگذاری بهترِ تقریرات اساتید معظم  دروس خارج، جهت استفاده تمام علاقه مندان به موضوعات و مباحث اصولی و فقهی آموزش داد.
در قسمتی از این جلسه، نمایندگان اساتید خارج اصول و فقه به بیان نکات، پیشنهادات و دغدغه ها پرداختند.
تحقق روش ها و شیوه های مناسب در بحث پژوهش، راضی نشدن به وضع موجود در مسائل پژوهشی، موازی کاری دربحث پژوهش، عدم امکانات صحیح برای روش صحیح امر پژوهش، لزوم ارائه به موقع آیین نامه های پژوهشی، گسترش کرسی های درس خارج به موضوعات دیگر همچون: علوم قرآنی، تفسیر، کلام و ...، مراقبت از تکراری نشدن محتوای دروس و تقریرات، از جمله مباحث مطرح توسط نمایندگان اساتید بود.
در پایان جلسه، حجج اسلام و المسلمین آقایان حسینی، دیناروندزاده و احمدی به ترتیب به عنوان دبیران کارگروه های دانش و مهارت افزایی، تحلیل و بررسی محتوا و مدیریت معرفی شدند و قرار شد هر یک از نمایندگان اساتید در یکی از این سه کارگروه فعال باشند.

313/40

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha