جمعه ۲۳ آذر ۱۴۰۳ |۱۱ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 13, 2024
حجت‌الاسلام والمسلمین مبلغی

تاكنون فقه مقارن در دو حوزه مسائل مقارن و اصول فقه مقارن مورد مطالعه بوده است، اما روش سوم "روش شناسي مقارن" است و تاكنون به صورت علمي مورد استنباط و بررسي قرار نگرفته است.

به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام  والمسلمين احمد مبلغي، امروز در آیین افتتاحیه نشست دو روزه بين المللي انديشمندان جهان اسلام در حوزه روش شناسي فقه مقارن، در دانشگاه مذاهب اسلامی گفت: روش شناسي تطبيقي استنباط احکام مسائل نوپيدا از مهمترين زمينه هاي ايجاد وحدت در اسلام به شمار مي رود كه مي تواند وحدت مسلمانان را در جهان تقويت کند.

وي با اشاره به چالش هاي جهان اسلام و ضرورت بررسي مسائل جديد و نو پيدا، ابراز داشت: تاكنون فقه مقارن در دو حوزه مسائل مقارن و اصول فقه مقارن مورد مطالعه بوده است، اما روش سوم "روش شناسي مقارن" است و تاكنون به صورت علمي  مورد استنباط و بررسي قرار نگرفته است.

رییس دانشگاه مذاهب اسلامی افزود: در اين نشست، روش شناسي به صورت تطبيقي انجام مي شود، يعني مذاهب اماميه، مالکي ، حنفي، اباضيه در زمينه استباط احکام نوپيدا به نتيجه مي رسند.

وی، برگزاري اين نشست را آغازي در روش شناسي استنباط احکام دين دانست و گفت: اگر هر مذهبي يک مطالعه روشي را در اين زمينه انجام دهد علما و دانشمندان جهان اسلام بهتر مي توانند در کنار هم مسائل فراروي امت را بررسي کنند.

حجت الاسلام والمسلمین مبلغي همچنين خاطر نشان کرد: دانشگاه مذاهب اسلامي به دنبال آن است که روش شناسي مقارن را به عنوان يک حورزه مطالعاتي دنبال کند و ضمن اين که اين حوزه را به متون درسي تبديل مي کند، الگويي براي دروس دانشگاهي خواهد بود.

اسلام؛ پاسخگوی نیازهای بشری

در ادامه اين نشست، مولوي اسحاق مدني از علمای اهل سنت استان سيستان و بلوچستان با تاكيد بر اين كه روش شناسي مقارن، شروع مباركي در اجتهاد است، گفت: دين اسلام و بعثت پيامبر ختمي مرتبيت (ص) از آغاز تاكنون به نيازهاي مختلف انسان را در زمان هاي مختلف پاسخ داده است.

وي افزود: علماي اسلام براي مسائل جديد که در نص قرآن و حديث نيامده است، از راه اجتهاد تلاش مي کنند تا حکم دين را پيدا کنند.

اسحاق مدني برگزاري اين نشست را نقطه شروع مبارکي دانست و ابراز اميدوراي کرد تا در جهان اسلام براي دست يافتن به راه حلي براي مشکلات جهان اسلام، دانشمندان آگاه مسائل جديد را در ساختار اجتهادات مجتهدين گذشته و نصوص قرآن و حديث حل و فصل کنند.

تاکید بر تقریب مذاهب

حجت الاسلام والمسلمین بي آزار شيرازي نيز در اين نشست گفت: اگر مقداري در تعريف هاي اصول استنباط دين دقت کنيم به اين نکته پي مي بريم که تمامي مذاهب اسلامي مي توانند به هم نزديک شده و به جاي اين که با نفي ديگران خود را اثبات کنند فقه با عظمت اسلام را به جهان اسلام در اروپا صادر کنند.

وي از شيخ محمود شلتوت ياد کرد و ادامه داد: اين دانشمند، فقه مقارن را وارد دانشکده الشريعه کرد و اين روشي است که براي فقه اجتهادي در نظر گرفته مي شود و دانشمندان اسلامي بايستي در تحقيقات خود با کنار گذاشتن تعصبات آراي شيعه و اهل سنت را بررسي کرده و هر کدام که با ادله قويي بيان شده را قبول کنيم .

وي در ادامه به فقه شيعه و روش اجتهاي امام خميني (ره) اشاره کرد و ابراز داشت: حضرت امام(ره) 50 سال پيش مسائل مستحدثه را مطرح و بصورت خصوصي تدريس مي کردند و علاوه بر استفاده از آرا و نظرات تمام مذاهب سفارش مي کردند تا علما نظريات و اقوال اهل سنت را در نظر داشته باشند.

حجت الاسلام والمسلمین بي آزار شيرازي همچنين با اشاره به توجه امام(ره) به شرايط زمان و مکان در فقه المقاصد، اضافه کرد: رهبر معظم انقلاب در مباحث اجتهادي خود بر اساس موازين اصول اماميه عمل مي کردند و در مسائل حکومتي مصلحت نظام را پذيرفتند.

تکفیری ها؛ چالش هاي كنوني جهان اسلام

شيخ اسماعيل بين صالح الاغبري، معاون وزارت اوقاف و امور ديني سلطنت عمان از دیگر سخنرانان این نشست بود و با گراميداشت سي و پنجمين سالگرد پيروزي انقلاب اسلامي به رهبري حضرت امام خميني(ره)، به چالش هاي كنوني جهان اسلام اشاره كرد و بر ضرورت تلاش كشورهاي اسلامي در جهت وحدت و تقريب مذاهب اسلامي تاكيد كرد.

وي، بروز افراطي گري و گروه هاي تكفيري و خشونت در جوامع اسلامي را از مهمترين چالش هاي كنوني در جهان اسلام برشمرد و گفت: امروزه جمهوري اسلامي با تلاش هاي خود در زمينه تقريب مذاهب اسلامي ، گام هاي مهم و بلندي را براي تحكيم وحدت مسلمانان بوجود آورده است.

الاغبري با اشاره به آيه كريمه " وَلَا تَلْمِزُوا أَنفُسَکُمْ وَلَا تَنَابَزُوا بِالْأَلْقَابِ(حجرات/11)"، خاطرنشان كرد: امروزه در ميان چالش هايي كه جهان اسلام با آن مواجه است، ضرورت دارد تا اعضاي جامعه از استهزا، عيب جويي و نسبت دادن عناوين زشت به يکديگر دوري كنند، اما متاسفانه در ميان اين افراد انديشمندانی نيز وجود دارند كه با انگيزه هايي به جز وحدت امت، فعاليت مي كنند.

اين انديشمند عماني، استفاده از روش شناسي استنباطي تطبيقي احكام نو پيدا را راهكاري ضروري در جهت تطبيق مسائل و چالش هاي كنوني با اصول و فقه اسلامي عنوان كرد و خواستار توجه به اخلاقيات و معنويات در جهان اسلام شد.

براساس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس، اختتاميه اين نشست تخصصي، روز جمعه با حضور انديشمندان و کارشناسان مذهبي در دانشگاه مذاهب اسلامي برگزار مي شود.

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha