به گزارش مرکز خبر حوزه، حجتالاسلاموالمسلمین علی عباسی در این گفت و گو ضمن گزارشی از فعالیتهای این معاونت برنامههای کلان حوزه در عرصه آموزش را تبیین نمود.
* برنامههای معاونت در سال 89
برنامه ریزی جهت ساماندهی امور آموزشی حوزه، تشکیل شورای آموزش، طراحی نظام جامع آموزشی و طراحی و استقرار نظام سنجش و پذیرش حوزه علمیه از جمله وظایف این معاونت بوده که در سال 89 بخش های عمده ای از آن اجرایی و یا در حال اجرا است.
همچنین طراحی و استقرار نظام نظارت بر فرآیندهای آموزشی، ساماندهی ارزشیابی تحصیلی از طریق استاندارد سازی، شیوه طراحی سوالات، نوع ارزشیابی، شیوه برگزاری آزمونها و نظارت بر آنها از دیگر برنامه های کلان و مهم معاونت آموزش است که در این راستا گام های خوب و موثری برداشته شده است.
* ساماندهی اساتید در قالب هیئتهای علمی
تعیین و ابلاغ استانداردهای پایاننامههای تحصیلی با همکاری معاونت پژوهش، ساماندهی اساتید در قالب هیئتهای علمی و آموزشی، طراحی و اجرای دورههای تربیت مدرس و برگزاری دورههای کوتاه و بلند مدت دانش افزایی برای اساتید و اعضای هیئت علمی از دیگر برنامه های این معاونت در سال جاری بوده که به موفقیت های بزرگی در این زمینه دست یافته است.
* ایجاد بانک جامع اطلاعات آموزشی
ایجاد بانک جامعاطلاعات آموزشی، برنامهریزی متون و محتواهای آموزشی حوزه، تهیه و تنظیم برنامه و بودجه سالانه و پیشنهاد به مدیر حوزه، از جمله برنامه های کلان این معاونت در سال های متمادی بوده که همچنان ادامه دارد.
* تأمین اساتید مدارس
معارفی که در حوزههای علمیه مطرح میشود، از ژرفایی برخوردار است که دستیابی به کُنه آن برای هرکسی مقدور نیست، چون ریشه در آیات و روایات دارد، ولی تعلیم و تربیت در حوزههای علمیه ساختار مشخصی دارد که از جمله مهمترین آنها ایجاد مدارس علمیه و تأمین اساتید و کادر علمی لازم در این مدارس است.
* دسته بندی مدارس
مدارس علمیه از مهمترین ارکان حوزه است که نظام آموزشی و تربیتی حوزه در آنها پیاده میشود، این مدارس به دوسته تقسیم شدهاند، مدارسی که آموزشهای بلند مدت را بر عهده دارند، و مدارسی که به آموزشهای کوتاه مدت و تربیت نیروهای خاص برای مناطق و موقعیتهای خاص می پردازند.
آموزشهای کوتاه مدت در حوزه که 5 سال به طول می انجامد، تحت عنوان مدارس سفیران هدایت شناخته میشوند و مدارس بلند مدت، مدارسی هستند که علوم رایج حوزه را طبق روال سنتی آن در طول بیش از 10 سال دنبال میکنند، معاونت آموزش حوزه های علمیه وظیفه خطیر تامین نیازهای علمی و آموزشی هر دو دسته از مدارس را بر عهده دارد.
* نظارت بر مراکز تخصصی
از دیگر اقدامات معاونت، نظارت بر بیش از 20 مرکز تخصصی در حوزههای علمیه سراسر کشور است که با تعامل و ارتباط نزدیک با معاونان آموزش هر یک از این موسسات، این معاونت توانسته وظایف خود را در قبال این موسسات و مراکز آموزشی انجام دهد.
از آنجایی که مراکز تخصصی حوزه به تربیت طلاب سطوح بالا در رشتهها و گرایشهای مختلف میپردازند، ضرورت تامین نیازهای علمی و آموزشی این مراکز بیشتر است و اقدامات لازم در این زمینه صورت گرفته است؛ البته در برخی از این مراکز طلاب و فضلای حوزه چندین رشته متفاوت را فرا میگیرند که این گونه مراکز را مراکز آموزش عالی حوزه مینامند و معاونت آموزش برنامه ها و طرح های ویژه ای برای هرچه بالنده تر شدن این مراکز دارد.
* تدوین کتب آموزشی
بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، متون آموزشی نیز از انحصار در فقه و اصول خارج شد و گسترش پیدا کرد و امروز دانشهایی که به نوعی نیاز جامعه بود تا در کنار فقه و اصول طلاب و فضلای حوزه آموزش ببینند به متون آموزشی حوزوی افزوده شد و نقش معاونت در تدوین کتب، نیازسنجی ها و تامین محتوای علمی آنها بی بدیل است.
* ایجاد دروس خارج غیر از فقه و اصول
گرچه دروس خارج منحصر در فقه و اصول بود، ولی در برخی از دانشهایی که امکان ارائه درس به صورت پژوهشی و اجتهادی وجود داشت، این معاونت با ساعت ها بحث و کارشناسی زمینه ایجاد رشته های مختلف برای دروس خارج را ایجاد نمود که از جمله آنها درس خارج مهدویت است؛ البته این دورس خارج نو پای حوزوی، پختگی فقه و اصول را ندارند، ولی شیوه پژوهشی و مجتهدانه این دورس شیوه مقدسی است، در این شیوه نگاه متن محور حذف و بیشتر نگاه نقادانه، صاحب نظرانه و مجتهدانه مبنا قرار میگیرد و بنیه اجتهادی صاحب نظران حوزوی در این مقطع ایجاد میشود.
* توجه به عرصههای جدید علوم انسانی
در سالهای اخیر در برخی از موسسات پیرامونی حوزه توجه به عرصههای جدید علوم انسانی بیشتر شده زمینه های ایجاد رشته های جدید علوم انسانی در حوزه با کمک این معاونت صورت گرفته است.
* بازتولید علوم انسانی مبتنی بر مبانی دینی
علوم انسانی جدید مبتنی بر جهان بینی ها و فرهنگ های مختلف می باشند؛ بنابراین حوزویان قبل از تولید علوم انسانی اسلامی، با ادبیات این علوم آشنا می شوند و در ادامه با نگاه نقادانه به باز تولید این دانشها مبتنی بر مبانی دینی در حوزه می پردازند.
* فعالیت 15 انجمن علمی
در این راستا بیش از 15 انجمن علمی متشکل از کارشناسان و متخصصان و صاحب نظران حوزوی و دانشگاهی شکل گرفته که منشا آثار مثبتی در حوزه هستند و معاونت آموزش حوزه های علمیه تقویت و حمایت انجمن های علمی را از وظایف خود در راستای تحقق تحول در حوزه می داند.