شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024

اولین مسائلی که کودکان در سال­های ابتدایی می­آموزند، مسائل مادی همچون «بابا آب داد» و «مامان نان داد» است؛ در حالی که می­توان از ابتدا مباحث معنوی چون استقامت، پایداری، توکل و ... را به آنان آموزش داد.

حجت الاسلام و المسلمین محمد حسین حق جو، همزمان با روز جهانی کتاب کودک در گفت وگو با مرکز خبر حوزه، با اشاره به ضرورت توجه به عرضه محصولات فرهنگی ویژه کودک و نوجوان، اظهارداشت: یکی از ابزارهایی که می تواند در بالندگی فکری و رفتاری کودکان تاثیرگذار باشد کتاب و مطبوعات است در این زمینه باید مفاهیمی که تلفیقی از دین و علم است را برای آنان تهیه، تدوین و ارائه کرد.

این کارشناس روانشناسی با اشاره به ضرورت توجه به ابعاد روانی کتاب های کودکان ادامه داد: کتابی که برای سنین کودک و نوجوان چاپ می شود می بایست از کیفیت و جذابیت بالایی برخوردار باشد، ولی متاسفانه گاهی از نظر کیفیت و رنگ‌آمیزی تناسب و جذابیت لازم لحاظ نشده؛ به گونه‌ای که از نظر نقاشی تناسب لازم و حتی محتوای دینی مناسب رعایت نشده است.

مدیر مرکز مشاوره حرم مطهر حضرت معصومه(س) تصریح کرد: اولین چیزی که به کودکان خود در سال­های اول دبستان می­آموزیم مسائل مادی مانند: «بابا آب داد» و «مامان نان داد» است، در صورتی که می توان از ابتدا مباحث معنوی چون استقامت، پایداری، صبر، تشکر، توکل و ... را به آنان در سطح بسیار ظریف و دقیق آموزش داد.

وی تاکید کرد: حتی می توان تفکر را به کودکان یاد داد تا شاهد رشد بهتر و بیشتر کودکان در ابعاد معنوی باشیم.

*کتاب کودک به مسائل مادی محدود نشود

حجت الاسلام و المسلمین حق جو ادامه داد: نباید کتاب کودکان را محدود به مسائل مادی کرد و سطح درک کودکان در مسائل معنوی را کم و نادیده گرفت؛ بلکه می توان با برنامه ریزی دقیق و کارشناسانه در این عرصه وارد شد.

وی افزود: می توانیم به گونه ای برای کودکان بنویسیم تا فرزندان مان هدفمند، مدرسه بروند، درس بخوانند، مطالعه کنند، بنویسند و تفکر کنند؛ بنابراین در بُعد کتاب کودک می توان گزاره هایی را انتخاب کرد که در بالندگی و رشد معنوی آنها موثر باشد.

رییس سابق مرکز مشاوره حوزه علمیه قم بیان داشت: متاسفانه کودکان مناطق مرکزی و پایتخت از بهترین امکانات مانند نمایشگاه های کتاب و کتابفروشی ها، مسابقات و ... برخوردارند و لی کودکان مناطق دوردست و محروم شاید به کلی از این نعمت ها محروم باشند .

وی ادامه داد: همان‌طور که خانواده ها برای تأمین نیازهای مادی و جسمی کودکان برنامه ریزی می کنند، باید برای فکر و فرهنگ آنان نیز برنامه ریزی کنند؛ بنابراین فرهنگ سازی تأمین سبد فکری و فرهنگی ویژه کودکان بسیار اهمیت دارد.

حجت الاسلام و المسلمین حق جو عنوان کرد: منابع نرم افزاری و نوشت افزاری ویژه کودکان باید از قیمت مناسب‌تری برخوردار باشد و مسئولین می بایست امکانات فرهنگی را بهتر، مناسب تر و ارزان تر در اختیار کودکان قرار دهند.

وی ادامه داد: متأسفانه امروز نرم افزارها و کارتون هایی که از خارج از کشور در اختیار کودکان قرار می گیرد، بسیار ارزان تر از محصولات داخلی است، همچنین بسیاری از محصولات داخلی نه تنها رنگ آمیزی و جذابیت خوبی ندارند، محتوای مناسبی هم ندارند، در حالی که اگر از امکانات ملی استفاده می شود، باید ارزان تر و غنی تر ارائه شود.

*برخی مراکز فرهنگی کودک‌گریزند

حجت الاسلام والمسلمین حق جو، برخی مجامع فرهنگی را کودک گریز توصیف کرد و گفت: متاسفانه برخی مراکز فرهنگی در کشور، کودک گریز هستند و متولیان آن توجهی به این مسئله ندارند؛ درحالی که دست اندرکاران حقیقی و حقوقی این مراکز باید به فکر ایجاد جذابیت ها و کشش های لازم برای جذب حداکثری کودکان و نوجوانان در این مراکز باشند.

*پیشنهادی جالب

این کارشناس روانشناسی در پایان پیشنهاد کرد: افراد متدین و متمول می توانند زاویه جدیدی در عرصه موقوفات و نذورات ایجاد کنند؛ به طوری که برای کودکان و نوجوانان کتاب نذر کنند و میان آنها پخش نمایند، همچنین ائمه جمعه و جماعات در بین نماز از حضور کودکان و نوجوانان تقدیر کرده و برای آنان دعا کنند و موجب تشویق آنها در مسائل اخلاقی و ارزشی شوند.

  

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha