شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024

*اشاره؛ مصاحبه با حجت الاسلام والمسلمین سید عبدالباقی اسحاقی که خود از اساتید حوزه و امام جماعت مسجد خاتم الانبیا شهرستان رشت و مدیر مسئول یک هفته نامه استانی است، می تواند از حیث بررسی رابطه حوزه های علمیه با رسانه های جمعی به ویژه مطبوعات حایز اهمیت و صد البته مغتنم باشد.

 آنچه در پی می آید حاصل گپ و گفتی دوستانه با این روحانی فعال در  عرصه مطبوعات و نویسندگی است؛

*  لطفا در آغاز در خصوص سوابق و مسئوليت های فعلي خود در زمينه مطبوعات، توضيحاتی ارایه فرمایید؛

- بنده حدود پنج سال است مدير مسئول « هفته نامه اصلاح »  که یک هفته نامه استانی است، می باشم. همچنین در انتخابات سال 89 در خانه مطبوعات گیلان به عنوان «رئيس هيئت مديره خانه مطبوعات» استان انتخاب شدم.

* علت انتخاب نام « اصلاح» برای این هفته نامه چه بوده است؟

- انتخاب نام « اصلاح » با توجه به آيه 88 سوره مباركه هود صورت گرفت كه در آن، خداوند از زبان حضرت شعيب مي فرمايد : « ... إِن اُريدُ إِلاَّ الإِصلاحَ  مَا استَطَعتُ وَ ما تَوفِيقي إِلاّ بِاللهِ ، عَلَيه تَوَكَّلتُ و إِليه اُنِيبُ »  «من جز اصلاح ـ تا آنجا كه توانايي دارم ـ نمي خواهم ! ، و توفيق من ، جز به خدا نيست بر او توكل كردم و به سوي او باز مي گردم»‌ همچنین لازم به يادآوري است که رهبر معظم انقلاب اسلامي ، نیز در فرمايشات خود، بارها بر « اصلاح » در زمينه هاي مختلف اجتماعي ، اقتصادي ، سياسي و علمي ، تاكيد نموده اند و این هفته نامه همواره با تمام مشکلات و حداقل امکانات مالی در خط ولايت حرکت کرده است و این نشان می دهد که نباید به دلیل سوء استفاده عده ای

از این نام در برهه ای از تاریخ سیاسی کشور از این واژه گمان سوء داشته و نسبت به آن موضع گیری کنیم.

* انتشار این هفته نامه اساسا با چه هدفی بوده است؟

- از همان ابتدا مهمترين هدف من در راه اندازي هفته نامه اصلاح، تربيت طلاب جوان صاحب قلم و نويسنده بوده، طلابي كه بتوانند با معلومات كافي وارد عرصه مطبوعات شده و با نوشتن مقالات گوناگون، نشريات را به منبرهاي

ديگري تبديل نمايند و هم اکنون نیز از وجود طلاب حوزه علمیه در پر کردن مطالب هفته نامه استفاده می کنیم؛

البته من در كلاس هاي درس حوزه علميه، نكته بالا را به طور مداوم به شاگردانم تذكر مي دهم و از آنان مي خواهم با همت و كوشش فراوان به اين مسير وارد شوند و براي موفقيت در اين راه دشوار، روي حمايت هاي علمي و فني بنده و هفته نامه اصلاح ، حساب نمايند، اما به دلیل عدم درك صحيح از نقش بسیار تاثیرگذار رسانه و مطبوعات در افکار عمومی جامعه ، کم لطفی های فراوانی نسبت به این عرصه صورت گرفته که انتظار می رود حوزه های علمیه در این زمینه با تشویق طلاب به ورود در این عرصه، آنها را به ضرورت ایفای نقش رسانه ها در آگاهی افکار عمومی جامعه  آگاه کنند.

* نظرتان به عنوان یک روحانی و رئیس هیئت مدیره خانه مطبوعات گیلان در رابطه با  رسالت هاي اصلي  مطبوعات در جامعه چيست ؟

 -رسالت اصلي مطبوعات را مي توان به طور خلاصه در شش محور مهم شامل افزايش آگاهي هاي ديني، سياسي و اجتماعي مردم ، اطلاع رساني درست و به موقع از رويدادهاي گوناگون داخلي و خارجي ،  بالا بردن سطح فهم مردم، پيشگيري از ایجاد و رشد خرافات ، فرقه هاي انحرافي و باطل و افشاگري از توطئه هاي پنهان و آشكار دشمنان اسلام و ايران ، مبارزه با گروههاي سياسي منحرف و ساخته دست دشمن كه به منافع ملي و اتحاد و انسجام ملت بزرگ ايران ، صدمات جدي وارد مي سازند و بالاخره مقابله با تفكرات كپي برداري شده از غرب كه براي مردم بخصوص جوانان بسيار زيان آور بوده و در قالب گروههاي اجتماعي ، به فعاليت مشغول هستند ، مطرح کرد

*از دیدگاه شما مطبوعات فاخر دارای چه ویژگی هایی است؟

 - مطبوعات فاخر، اصطلاحی است که طی چند سال اخیر رواج یافته و برسر زبان ها افتاده، از نگاه بنده تنها به نشریاتی می توان پسوند فاخر داد که در تنظیم مطالب، خبرها و تبلیغات خود به رعایت اصول دینی ، اخلاقی و اجتماعی ، مقید می باشند و هدف از انتشارشان هدایت اقشار مختلف جامعه در مسیر الهی و مصون نگه داشتن افکار عمومی از وسوسه های شیطانی است، در واقع نشریات فاخر، برای کسب در آمد اقتصادی به هر کاری تن در نمی‌دهند و تحت تاثیر جریان ثروتمند آلوده، قرار نمی گیرند، بلکه تمام تلاش شان این است که از آلوده ساختن جامعه به انواع مطالب دروغ، تهمت و شایع سازی و همراهی با دشمن و افراد و گروههای اختلاف برانگیز خودداری نماید و بالاخره فاخربودن نشریات فاخر در گرو فاخر اندیشیدن و فاخر نوشتن می باشد.

*  شما به عنوان یک مدير مسئول حوزوی، بيشتر چه نكاتي را براي درج در هفته نامه تان ، مد نظر قرار مي دهيد ؟

- بنده، نهايت تلاش خود را در جهت رعايت مطالبي كه پيشتر بيان گرديد به كار مي برم تا ضمن راستگويي خبري، انعكاس صحيح اخبار در حد توان نشريه، به بيان انتقادات سازنده، همراه با ارايه پيشنهادات مناسب، مراعات ادب نوشتاري در هر حال، در پيش گرفتن حالت انصاف و عدالت در قضاوت ، چهره اي از يك نشريه درستكار و امين را به نمايش بگذارم .

* سوال دیگر این که از نگاه شما به عنوان يك روحاني و مبلغ، مزيت شيوه هاي جديد تبليغاتي همچون رسانه هاي گروهي و مطبوعات براي اشاعه فرهنگ اسلامي چيست ؟

- به نظر می رسد مطبوعات و رسانه های گروهی همچون صدا و سیما، جهت انتقال پيام هاي ديني و مفاهيم مذهبي به جامعه دومین سنگر براي تبليغ شريعت، پس از منبر است چه این‌که منبر، به عنوان يك رسانه مهم در محيط  مساجد و فضاهاي كوچك ، هنوز كارآيي خود را به خوبي حفظ كرده و به نقش سازنده خود ادامه مي دهد اما استفاده از منبر با كمك صدا و سيما، مي تواند تاثيرگذاري اين رسانه سنتي را به هزاران برابر افزايش دهد؛ بنابراین  مطبوعات نيز در جامعه امروز جاي خود را دارند و اقشار خاصي را به سوي خود جلب مي نمايند و براي يك فرد روحاني ، بهره بردن همزمان از منبر و مطبوعات، نه تنها منافاتي ندارد، بلكه بسيار مفيد و ضروري است .

* با توجه به تاثيرگذاري مطبوعات در افكار عمومي از يك سو و ضرورت برطرف كردن انحرافات و دفع صدمه هاي فرهنگي از سوي ديگر، نظر شما در رابطه با تعامل حوزه با بخش رسانه و مطبوعات چيست و اين تعامل از چه طرقي مي تواند تحقق پيدا كند ؟

طبعا، ارتباط مستقيم و دايمي بین « حوزه» و « مطبوعات » ، ضرورتي انكارناپذير است تا همگان بدانند كه يك فرد روحاني ، علاوه بر توانايي سخنراني ، از اطلاعات به روز و توان نوشتن در نشريات به خوبي برخوردار بوده و مي تواند مفاهيم مورد نظر خويش را در قالب مقاله ، گزارش ، نقد ، مصاحبه ، طنز ، داستان و... نگارش کند و به جامعه عرضه نمايد؛ البته تشخيص این نياز بالا با مسئولين حوزه است كه با كلان نگري و دورانديشي بتوانند هزاران نويسنده و محقق در رشته هاي مختلف مطبوعاتي به فضاي كتاب  و نشر ايران، تحويل دهند.

همچنین تحصيل كرده‌هاي حوزه، در كليه استان ها ، بايد حضور در مطبوعات را بسيار جدي بگيرند و قلم زدن در نشريات را بر خود واجب بدانند.

در مدارس علميه و صرف هزينه براي آن ها ، مناسب و اثربخش نمي باشد بکله  بهتر است به جاي كارهاي فرهنگي داخلي، به حمايت از مطبوعات فاخر پرداخته و با تربيت طلاب نويسنده و تزريق آن ها به فضاي عمومي نشريات ، جوانان طلبه را به سوي نويسندگي و ابراز وجود در مطبوعات ، سوق دهند .

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha