یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ |۱۳ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 15, 2024

باید اعتراف کرد آنچه از ظرفیت حوزه در عرصه قانون گذاری بیان شده است، بسیار کم بوده، حال آن که ظرفیت های حوزه بسیار بیش از این هاست.

به گزارش مرکز خبر حوزه، حجت الاسلام و المسلمین احمد مبلغی، عصر امروز در اولین نشست خبری مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی که به تازگی تأسیس شده است، در محل سالن جلسات این مرکز، اظهار داشت: ایده تشکیل این مرکز توسط دکتر لاریجانی ریاست مجلس شورای اسلامی مطرح شد که متعاقب آن با برخی از فضلای حوزه صحبت هایی صورت گرفت و مشخص شد که تأسیس چنین مرکزی بسیار ضروری است.

رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی، با اشاره به کارکردهای این مرکز گفت: باید ظرفیت های منابع انسانی حوزه و به خصوص آشنایان به علم حقوق و فقه در جهت  آشنایی با قانون های موجود را شناسایی کنیم.

وی ادامه داد: این مرکز در صدد آن است که بحث های علمی حوزه را در جهت کمک اساسی به دستگاه قانون گذاری کشور اسخراج و به کار گیرد.

* ظرفیت حوزه بسیار بیش از این هاست

حجت الاسلام و المسلمین مبلغی خاطرنشان کرد: باید اعتراف کرد آنچه  از ظرفیت حوزه در عرصه قانون گذاری بیان شده است، بسیار کم بوده، حال آن که ظرفیت حوزه بسیار بیش از این هاست.

وی تصریح کرد: این مرکز آمده است تا راه را برای بروز استعدادهای حوزویان در این راستا به عرصه ظهوردر آورد.

رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی با بیان این که این مرکزدرصدد است تا پیوندی عالمانه تر و هوشیارانه  ترمیان علوم دینی و قانون ایجاد کند، گفت: البته در قانون اساسی، شورای نگهبان وجود دارد که از نظر فقه به قوانین می پردازد که آیا قوانین با فقه هم خوانی دارد یا ندارد.

وی خاطرنشان ساخت:  به نظر می رسد باید در زمینه فقه و علوم اسلامی با قوانین و پیوند میان آن ها کارهای بیشتری صورت گیرد.

حجت الاسلام و المسلمین مبلغی یادآور شد: وجود شورای نگهبان نباید ما را از وظیفه اصلی تر که مجلس قانون را بر اساس فقه اسلامی تصویب کند، دور نماید؛ چرا که اگر قوانین اسلامی در مجلس به معنای واقعی تصویب شود، نوع استدلال ورزی در مورد قوانین بسیار عالمانه تر و سهل تر خواهد شد.

* در صدد موافقت قوانین با فقه اسلامی  هستیم

وی ادامه داد: به نظر من ظرفیت فقه بسیار بیش از آن است که آیا این قانون بر خلاف فقه است یا نه؛ ما عنوانی را در فقه داریم با عنوان مخالفت و موافقت؛ ما در مرکز تحقیقات اسلامی مجلس باید در صدد موافقت قوانین با فقه اسلامی باشیم که قطعا این کار ما بسیار ریشه ای و عمیق و دقیق باید باشد.

رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: هر چه جلوتر برویم آثار و ثمرات مثبت این مرکز بروز و ظهور خواهد کرد.

وی ادامه داد: عمده کار ما این است که طرح هایی که به مجلس ورود پیدا می کند، این مرکز هم آنها را با بررسی لوایح و طرح ها و دیدگاه اسلام را بیان کند.

حجت الاسلام و المسلمین مبلغی افزود: بر همین اساس شاید ما خواهان تغییر ادبیات به کار رفته در لوایح و طرح های مجلس شورای اسلامی باشیم یا این که بخواهیم قسمت هایی از آن ها حذف شود.

وی گفت: سعی می کنیم که با مجموعه حقوق دانان حوزه و دانشگاه و عالمان حوزه تعاملاتی داشته باشیم تا بر این اساس پژوهش هایی را بر اساس مسائل فقهی شکل دهیم.

رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی خاطرنشان ساخت: ما از حیث فقهی دو زاویه پژوهشی و مطالعاتی و یا دو حوزه مطالعاتی بر اساس فقه شکل می دهیم؛ یکی محتواهایی فقهی برای تأمین محتواهای فراتر، و دیگری بخشی از فقه قانون است. برای مثال مطرح می کنیم که فقه برای شکل دادن به قانون چه راهکارهایی دارد.

حجت الاسلام و المسلمین مبلغی تصریح کرد: این جاست که سعی می کنیم قوانین با محتواهای فقهی مطابقت داشته باشد.

* شناسایی تئوری ها و نظریات فقهی

وی ابراز داشت:  در این مرکز کوشش می شود که تئوری و نظریات فقهی شناسایی و عرضه شود تا در عرصه قانون گذاری  مورد استفاده قرار گیرد.

رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: این مرکز بیش از آن که در صدد تألیف کتاب ها باشد، به دنبال آن است که فضای عالمانه ای را تعریف کند تا بیشترین ایده ها را بازسازی، تحلیل و .. . نماید و سپس در متن قانون گنجانده و به مجلس پیشنهاد کند.

وی با بیان این که این مرکز از حیث شیوه هم شیوه های نوینی را دنبال کرده و می تواند جایگاه مفیدی برای حقوقدانان و عالمان حوزه باشد، گفت: رفته رفته ارتباط خود را با کمیسیون های مختلف مجلس شورای اسلامی بر قرار کرده و کارها را بر اساس اولویت شروع کرده ایم.

حجت الاسلام و المسلمین مبلغی خاطرنشان کرد: باید همه افراد به این باور برسند که کار کارشناسی نسبت به لوایح صورت می گیرد و بخش دوم این است که کارشناسی فقهی صورت می گیرد یا خیر؟

رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی گفت: البته ما فقط در صدد این نیستیم که قوانین مطابق فقه ارائه شود، بلکه فقه قانون نیز برای مان مطرح است.

حجت الاسلام و المسلمین مبلغی در باره تعاملات این مرکز با دولت نیز گفت: لوایحی که از سوی دولت به مجلس می آید در اختیار این مرکز قرار می گیرد تا کار کارشناسی  روی آن صورت گیرد.

*لوایحی که در حال بررسی است

وی افزود: در حال حاضر، لایحه حمایت از خانواده، لایحه مجازات های کیفری، لایحه مربوط به حقوق کودکان، و ... از لوایحی است که در این مرکز  در حال بررسی آن است.

رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی در مورد پرسنل فعال در این مرکز گفت: بیشتر به دنبال تشکیل حلقه های علمی هستیم که ممکن است چندین جلسه را برای یک موضوع برگزار  کنند که بعد از حل آن مسئله، حلقه علمی از بین رفته و نفرات موجود در آن حلقه ها، در حلقه های دیگری به کار گرفته خواهند شد.

وی افزود: عناصر ثابت پژوهشی مستقر، اعضای حلقه های علمی و پژوهشگرانی که در کنار حلقه های علمی کمک های فکری به این مرکز می کنند و اگرهر کدام از این سه نقطه مرکز در کنار هم نباشند ممکن است که آن نتایج لازم را به دست نیاوریم.

حجت الاسلام و المسلمین مبلغی در پایان با بیان این که فواید این مرکز تنها متوجه مجلس شورای اسلامی نخواهد بود، گفت: فواید این مرکز مربوط به حوزه علمیه نیز خواهد شد؛  چرا که حوزویان را به کار گرفته تا پژوهش های آنان معطوف به واقعیت و به معنای واقعی کاربردی باشد.

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha