به گزارش مرکز خبر حوزه، حجتالاسلام والمسلمین محمدعلی رضایی اصفهانی، پیش از ظهر امروز در نشست آسیبشناسی مطالعات خاورشناسان در حوزه قرآنپژوهی که در سالن اجتماعات پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی قم برگزار شد، گفت: برخورد ما با مستشرقان باید سه خصوصیت عالمانه، مؤدبانه و منصفانه را دارا باشد تا بتوانیم با آنها بحث کرده و نظرات خود را به آنان بفهمانیم.
وی با اشاره به اینکه در سخنان مستشرقان نکات خوب و مثبت زیادی دیده میشود، خاطرنشان ساخت: وقتی سخنان این مستشرقان را میخوانیم، متوجه میشویم که در سخنان آنها نکات خوب و برجسته زیادی نمایان است و تا به حال 200 نفر از آنها مسلمان نیز شدهاند و بعضا خدماتی را به ما کردهاند که به دست ما رسیده است و الان از آنها استفاده میکنیم.
*به مستشرقان، جواب عالمانه داده شود
این محقق و پژوهشگر قرآنی با بیان اینکه باید به مستشرقان جواب عالمانه و مؤدبانه داد، اظهار داشت: کسانی که در این حوزه مشغول تحقیق و پژوهش هستند، باید کارهای خوب آنها را بگیرند و آن را کامل کنند و مؤدبانه به آنها نقد بزنند و از اشکالات جلوگیری کنند.
عضو هیئت علمی جامعةالمصطفی با اشاره به اینکه استشراق تا به حال ده دوره خود را گذرانده است، اذعان داشت: سه دوره مهم از این ده دوره، دورههای تبشیری، استعماری و علمی است که ما الان در دوره علمی آن قرار داریم.
حجتالاسلام والمسلمین رضایی اصفهانی در ادامه با بیان اینکه مطالعات مستشرقان به دو دسته تقسیم میشود، یادآور شد: اولین دسته از مطالعات مستشرقان، مطالعات درون قرآنی و سنتی است که تا قبل از 30 سال اخیر بوده است.
وی به عمده اشکالات این دوره اشاره و تصریح کرد: خلط مباحث علمی با اهداف تبشیری، حفظ مباحث علمی با اهداف استعماری، کمبود اطلاعات درباره اسلام ناب محمدی(ص) و دخالت دادن پیشفرضها، از عمده اشکالات دوره سنتی میباشد.
*ادعای مستشرقان دوره جدید
این محقق و پژوهشگر حوزوی با اشاره به دوره دوم مطالعات مستشرقان، گفت: در مطالعات جدید مستشرقان، روشهای جدیدی وجود دارد که آنها مدعیاند در فهم قرآن کریم یک گام از مسلمانان جلوتر هستند.
این کارشناس علوم قرآنی به شش روش جدید آنها پرداخت و خاطرنشان ساخت: تحلیل تاریخی، تفسیر روانشناختی، تفسیر جامعشناختی، تفسیر زبانشناختی، تفسیر نشانهشناختی و تفسیر ادبی، شش روش جدید مستشرقان میباشد.
حجتالاسلام والمسلمین رضایی اصفهانی در پایان اظهار داشت: نکتهای که در مطالعات جدید مستشرقان دیده میشود، نگاه عهدینی آنان به قرآن است. آنها میگویند که افراد گوناگونی در صدر اسلام قرآن را جمعآوری کرده و قرائات زیادی از آن شده؛ پس قرآن هم تحت تأثیر قرار گرفته است.