به گزارش سرویس استان های مرکز خبر حوزه ، دکتر رضا داوری اردکانی، عصر امروز طی سخنانی در این همایش که در تالار علامه جعفری پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی برگزار شد، تصریح کرد: امروز غرب تاریخ خود را پایان یافته میداند و اگر این تاریخ پایان یافته است، پس چرا ما نباید به آینده خود فکر کنیم؛ حال آن که این فکر به آینده،هسته اصلی غربشناسی ما را تشکیل میدهد.
رییس گروه غربشناسی همچنین افزود: بنده همچنان با این دسته از سخنان یاوه که میگویند: می توان از روی الگوی شرقشناسی مدل غرب شناسی ایجاد کرد، مخالف هستم.
وی اضافه کرد: دیدگاهی که میگوید؛ چون در غرب، شرقشناسی داشتهایم پس ما نیز باید به جهت مقابله به مثل غربشناسی داشته باشیم، به جهت تفاوت در ماهیت این دو موضوع محل مناقشه و انتقاد است.
دکتر داوری اردکانی در ادامه با بیان این که شرقشناسی علم تاریخ است که ما اهل آن را مستشرق می نامیم، ابراز داشت: در دوران قرون وسطی افراد بسیاری بودندکه آثار فیلسوفان اسلامی را میخواندند و آن ها را به زبان لاتین ترجمه میکردند که ما به هیج یک از آنان شرقشناس نمیگوییم، ضمن آن که ما همچنین به مترجمینی که آثار غزالی و ابن سینا را ترجمه کردند، شرق شناس نمی گوییم؛ چرا که آنان در پی فرا گرفتن علوم اسلامی بودند.
وی خاطر نشان کرد: بر همین اساس امروز چون ما به سمت فراگیری علم اروپایی رفته ایم، هیچ گاه نمی توان از ما به عنوان افراد غرب شناس یاد کرد؛ در حقیقت اگر نظریات کانت، دکارت و سارتر را خواندهایم به این جهت است که بدانیم اندیشمندان غربی چه میگویند.
رییس گروه غرب شناسی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی همچنین بیان داشت: درست است که مستشرقین به دنبال اطلاع از فرهنگ، ادبیات و سیاست، اقوام شرقی بودند، اما این کار آن ها از موضع قدرت و در راستای اهداف سیاسی بود و آنان در عوالم دیگری سیر میکردند.
وی در عین حال گفت: شرق شناسان در عین این که مأموران قدرت های غربی نبودند، اما در واقع مظاهر قدرت غرب به حساب می آمدند و از این منظر به گذشته نگاهی آینده نگر داشتند.
دکتر داوری اردکانی تاکید کرد: این در حالی است که سیطره 200 ساله علمی، فرهنگی و سیاسی غرب بر ما سبب شده که آینده خود را در غرب دیده و غرب را آینده خود تلقی نماییم.