به بهانه فرارسیدن سالروز غروب خورشید فقاهت مرحوم آیتاللهالعظمی گلپایگانی(ره) سراغ دکتر اشراقی رییس بیمارستان خیریه آیتالله العظمی گلپایگانی رفتیم تا انگیزه این مرجع تقلید از احداث این بیمارستان و نیز خدمات ارزندهای که تاکنون به شهر علم و اجتهاد ارائه کرده است، را جویا شویم.
آنچه میخوانید گفتگوی اختصاصی خبرنگار مرکز خبر حوزه، با دکتر اشراقی رییس بیمارستان آیتاللهالعظمی گلپایگانی در قم است.
* نیم قرن خدمات درمانی به مردم
در سال 1340 به دستور آیتالله العظمی گلپایگانی درمانگاهی به صورت رایگان برای خدمترسانی به مردم، به ویژه روحانیت آغاز به کار کرد؛ پس از قیام خویش، 15 خرداد، 1342 به دلیل جو سیاسی که در شهر ایجاد شده بود، بسیاری از روحانیون و انقلابیون برای استفاده از خدمات درمانی با مشکلاتی روبرو بودند، از این رو وجود یک بیمارستان غیر دولتی به شدت احساس میشد.
در این شرایط با دستور عالم فقید حضرت آیتالله گلپایگانی(ره) و تلاشهای پیگیر مرحوم حجتالاسلام والمسلمین مهدی گلپایگانی، فرزند معظمله، این درمانگاه به بیمارستانی مجهز تبدیل شد که امروز پس از گذشت نیم قرن خدمترسانی به مردم و روحانیون، همچنان کار خود را با قوت ادامه میدهد.
* صدور دفترچه درمانی برای روحانیون
با توجه به این که روحانیون در گذشته دارای بیمه خدمات درمانی نبودند، با دستور آیت الله گلپایگانی دفترچه ای برای آنها صادر شد که خدمات درمانی در این بیمارستان برای آنها رایگان بود و هزینه آن را معظمله میپرداختند.
* بیمارستان، مأمن مجروحان انقلاب بود
فعالیتهای این بیمارستان در زمان انقلاب شکل خاصی گرفت؛ مجروحانی که در جریان انقلاب در سطح شهر، حتی شهرهای اطراف مجروح میشدند، این بیمارستان را به عنوان مأمنی میدانستند، از این رو به این بیمارستان میآمدند و تحت درمان قرار میگرفتند. پس از بهبودی این مجروحان، با توجه به تلاش مأموران برای شناسایی آنها، بر اساس برنامهریزی صورت گرفته با پرسنل کمک بیمارستان، به صورت مخفیانه به منازل خود میرفتند.
* جنگ تحمیلی، عرصه دیگری از خدمات
دیگر خدمات این بیمارستان در دوران جنگ تحمیلی بود و نخستین جایی که مجروحان منتقل میشدند این بیمارستان بود، به گونهای که آمار مجروحان پذیرش شده در این بیمارستان، بیشتر از بیمارستانهای دولتی بود. پزشکان و کارکنان بیمارستان حضرت آیتالله گلپایگانی (ره) به صورت شبانهروزی با دل و جان برای نجات و درمان مجروحان تلاش میکردند.
همین استقبال فراوان از مجروحان جنگی سبب شد که در همان زمان این بیمارستان چندین بار از سوی دشمن بمباران شود و حتی در یک حمله، یکی از ساختمانها به صورت کامل تخریب گردید.
* بیمارستانی که، جبهه پزشکان بود
خدماتی که این بیمارستان در دفاع مقدس به رزمندگان ارائه میداد، به اندازهای بود که حضرت امام خمینی(ره) درباره یکی از پزشکان که بر اساس برنامهریزیهای صورت گرفته باید به مناطق جنگی اعزام میشدند، فرموده بود: جبهه این پزشک، بیمارستان آیتالله گلپایگانی است».
* همچنان مصمم در خدمترسانی
پس از جنگ تحمیلی، این بیمارستان با 179تخت فعال که شامل بخشهای ویژه ICU ، CCU و دیالیز، همچنین بخشهای بستری چون، بخش فیزیوتراپی، داخلی و جراحی مردان، و زنان و بخش اطفال میباشد. مشغول فعالیت است، در کنار این بخشها واحدهای پاراکلینیک، سنوگرافی، رادیولوژی، آزماشگاه، کولونوسکوپی، اسپیرومتری و شنوایی سنجی نیز فعال و خدمات رسانی مینماید.
این بیمارستان اولین بیمارستان غیر دولتی است که در استان قم راهاندازی شده است؛ امروز نیز بخش اطفال این بیمارستان تنها بخش غیر دولتی اطفال در سطح استان میباشد.
4 سال پیش نیز بافتهای فرسوده این بیمارستان به بخشهای تازه که بر اساس اصول و استانداردهای روز فعال هستند، منتقل شد.
درمانگاه این بیمارستان نیز در کنار بیمارستان در خدمت مراجعان است، به گونهای که مسئولان خدمات درمانی و دانشگاه علوم پزشکی استان، اذعان دارند؛ بیمارستان حضرت آیتالله گلپایگانی نقش بزرگی در بخش خدماترسانی به بیماران استان انجام میدهد.
* 6000 جراحی در یک سال
با تلاش پزشکان و کارکنان این بیمارستان در سال 89 نزدیک به 6000 نفر مورد جراحی عمومی، تخصصی و سرپایی قرار گرفتند.
* در آیندهای نزدیک
این بیمارستان همواره تلاش میکند اهداف خود را آنگونه که حضرت آیتالله گلپایگانی(ره) میخواست، پیش ببرد. از این رو به دلیل توجه زیادی معظمله بر راهاندازی بخش زایمان در آیندهای نزدیک شاهد، راهاندازی بخش زنان و زایمان در این بیمارستان خواهیم بود.
همچنین راهاندزای ICU مجهر با 16تخت که در آینده فعال میشود، از جمله مهمترین اقداماتی است که به زودی بر اساس آخرین استانداردها در خدمت درمان شهر قرار خواهد گرفت.
* بیمارستان 100تختخوابی در گلپایگان
در کنار بیمارستان حضرت آیتالله گلپایگانی قم، به دستور معظمله، بیمارستان یک صد تختخوابی حضرت آیتالله گلپایگانی (ره) در گوگرد گلپایگان در استان اصفهان راهاندازی شده است که درحال خدمترسانی به بیماران آن منطقه است.
* 2500میلیون ریال تخفیف رایگان به بیماران
با توجه به این که بیمارستان حضرت آیتالله گلپایگانی، بیمارستان خیریه است، هزینههایی که از بیماران دریافت میکند، همانند بیمارستانهای دولتی است. البته در کنار این تعرفههای دولتی، به بیمارانی که در پراخت هزینههای درمان مشکل داشته باشند، با تخفیف یا به صورت رایگان خدمات ارائه میشود؛ به گونهای که در سال 89 مقدار تخفیف و هزینه خدمات رایگان ارائه شده به بیماران مبلغی نزدیک به 2500میلیون ریال میباشد.
البته بیمارستان با کمبودهای مالی نیز در انجام فعالیتهای خود روبرو است. چون تعرفههای آن بر اساس تعرفه بیمارستانهای دولتی است که دارای بودجه مشخص شده هستند. هر چند کمکهایی در سال های اخیر از سوی دولت میشود، ولی باز هم درکنار خدمات فراوان و تخفیفاتی که به بیماران داده میشود، با کسری مالی روبرو میشود.
* مردم به این بیمارستان نگاهی اعتقادی دارند
مردمی که به این بیمارستان مراجعه میکنند، علاوه بر بعد مادی آن، نگاهی معنوی نیز دارند، بنابراین مراجعه کنندگان علاوه بر درمان، انتظار شفا نیز دارند. بیمارستان نیز تلاش دارد با خدمات خوب، کمکها و تخفیفها رضایت مردم را جلب و حفظ نماید.
* ابراز رضایتمند مراجعهکنندگان
در این بیمارستان، فرمهای نظرسنجی میان همراهان بیماران ارائه میشود که در دو نیمه سال جمعآوری و مورد بررسی قرار میگیرد. بر اساس این نمودارها، میزان رضایتمندی در بسیاری از بخشها خوب و در بخشهایی نیز عالی است. این رضایتمندی، پزشکان و کارکنان این بیمارستان را در انجام خدمات بیشتری مصمم میکند.
* بیمارستانی که علماء آن را ترجیح میدادند
بیشتر علما و مراجع که نیاز به خدمات درمانی ویژه داشتند، با توجه به اعتقادی که به بیمارستان آیتالله گلپایگانی دارند، در این بیمارستان بستری می شدند و یا تیمهای پزشکی این بیمارستان به خدمت آنها اعزام میشد که از جمله این افراد، علامه طباطبایی بود؛ ایشان مدتی در این بیمارستان بستری بودند. همچنین تیم پزشکی این بیمارستان زمانی که امام خمینی(ره) بیمار میشدند، خدمت ایشان می رسید.
* و اما سخن پایانی ...
با توجه به مشکلات مالی که در این بیمارستان وجود دارد، شایسته است مسئولان بیمه همکاریهای خود را بیشتر نموده و با پرداخت به موقع هزینههای درمانی بیمهشدگان، این بیمارستان را درخدمترسانی بهتر به مردم یاری نمایند.