شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024

عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی گفت: امام خمینی(ره) فضای سنتی که پیش از انقلاب در حوزه حاکم بود را پویا کرد.

به گزارش مرکز خبر  حوزه، حجت‌الاسلام والمسلمین عبد‌الحسین خسروپناه، عصر امروز در نشست علمی بررسی بازتاب اندیشه‌های امام خمینی(ره) در جهان معاصر که به همت خبرگزاری رسا در قم برگزار شد، در بررسی نقش اندیشه‌های امام(ره) در داخل کشور، گفت: امام خمینی(ره) با بهره‌گیری از روش اجتهادی، در تفکری که عرضه کرد، مدل جدیدی از اسلام‌شناسی به دنیا ارائه نمود.

وی به جریا‌ن‌های فکری موجود در عصر امام خمینی(ره) اشاره کرده و افزود: یکی از جریان‌های موجود در کشور، جریان سنتی بود، در این جریان جامعیت اسلام را می‌پذیرفتند، ولی آن را تنها در مسائل فقهی، آن هم از طهارت تادیات دنبال می‌کردند؛ به گونه‌ای که روش‌شناسی اجتهاد به اخباری‌گری نزدیک بود.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی افزود: در این شرایط، دنیا پرسش‌های جدیدی را برای اسلام مطرح کرد که جریان سنتی نسبت به آن بی‌تفاوت بود، چون مارکسیسم و لیبریالیسم و جریان‌های فکری غرب را نمی‌شناخت.

وی با بیان این که امام خمینی(ره) در چنین شرایطی اسلامی‌شناسی جامع‌نگر اجتهادی را پایه‌ریزی کرد، گفت: امام(ره) با اندیشه خود، فضای سنتی که پیش از انقلاب در حوزه حاکم بود را پویا کرد.

* پویایی حوزه با حفظ سنت‌ها

حجت‌الاسلام والمسلمین خسروپناه با تأکید بر این که امام خمینی(ره) پویایی را با حفظ سنت‌های گذشته در حوزه ایجاد کرد، گفت: امام(ره) دراین راه آیین‌نامه ننوشت، بلکه روح فکری را در جامعه ایجاد کرد که امروز نیز با تدابیر مقام معظم رهبری، جاری است.

وی خاطرنشان کرد: در آن زمان جریانی تجدد‌گرا که به جریان روشنفکری معروف بود، نیز فعال بودند که عقیده داشتند از موی سر تا انگشت پا، نه تنها در عرصه صنعت و تکنولوژی و علمی، بلکه در قوانین و حتی فرهنگ نیز، باید متأثر از فرهنگ غرب بود!

* منطق اجتهادی؛ ارمغان امام‌(ره) به جامعه

عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی ادامه داد: بسیاری از پیروان این جریان زمانی که اندیشه‌های امام(ره) را مشاهده کردند، نسبت به عقاید خود کوتاه آمده و اندیشه امام را پذیرفتند.

وی، منطق اجتهادی را ارمغان امام(ره) به جامعه دانسته و گفت: در این دیدگاه، امام خمینی(ره) ادعایی که با مبانی اسلامی سازگار بود، آن را پذیرفتند، ولی زمانی که تشخیص می‌دادند با مبانی اسلامی همسو نیست، آن را رد می‌کردند.

حجت‌الاسلام والمسلمین خسروپناه افزود:‌ در کنار اندیشه امام خمینی(ره) افرادی باعنوان روشنفکری دینی التقاطی به وجود آمد که می‌خواستند مانند امام(ره) عمل نمایند،‌ ولی دراین راه در  عمل، التقاطی عمل می‌کردند؛ به گونه‌ای که می‌خواستند برخی اندیشه‌های غرب را اسلامی جلوه دهند.

* احیای ولایت فقیه

وی همچنین به احیای ولایت فقیه از سوی امام خمینی(ره) اشاره کرد و گفت:‌امام(ره)‌، ولایت فقیه را که در تاریخ اسلام وجود داشت، به کار برد و اصل ولایت و حکومت دینی را با عنصر اجتهاد ارائه کردند؛ به طوری که در رأس آن ولی فقیه و در ذیل آن قوای سه‌گانه که محتوای فعالیت‌های آنان بر اساس آموزه‌های اسلامی است را بنا نهادند.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha