کارشناس تاریخ دانشگاه باقرالعلوم (ع) قم در گفتگو با مرکز خبر حوزه، با اشاره به اینکه حضرت زینب(س) یک عنصر مؤثر در واقعه کربلا بودند، اظهار داشت: اثرات حادثه کربلا، آثاری زودگذر و محدود به یک زمان و مکان خاص نیست و حضرت زینب (س) در ماندگاری آن نقش اساسی ایفا کردند.
*مقام علمی و اخلاقی حضرت زینب(س)
خانم زهرا روحاللهی به جهات اخلاقی و علمی حضرت زینب(س) پرداخت و اذعان داشت: آن حضرت در خانواده امام علی(ع) هم به لحاظ اخلاقی و هم به لحاظ علمی، مورد تربیت ویژه قرار گرفته؛ به طوری که بسیاری از روایات خاص را خود حضرت زینب(س) روایت کردهاند.
کارشناس تاریخ دانشگاه باقرالعلوم(ع) قم ادامه داد: حضرت زینب(س) در مدینه و کوفه مجلس درس داشتند و به گفته بسیاری از بزرگان، ایشان عالمه غیرمعلمه است و بدون تعلیم از کسی، به این مقام دست پیدا کردهاند.
این پژوهشگر حوزوی به نمونه رفتار عملی حضرت زینب(س) اشاره کرده و خاطرنشان ساخت: نمونه رفتار عملی حضرت که باید الگو برای بانوان باشد، این است که اگر قرار بود، مردی از مقام علمی ایشان استفاده کند، او در پشت پرده قرار میگرفت و به بحث علمی میپرداخت و زنان جامعه ما هم باید با حفظ شرائط، به این عمل بپردازند.
روحاللهی به حضور حضرت زینب(س) در جامعه پرداخت و تصریح کرد: ایشان در ساحتی از زندگی خود وظیفه خطیری که بر دوششان احساس کردند را به خوبی انجام دادند؛ به طوری که پیام امام حسین(ع) را به گوش جهانیان رساندند و به صورت جدی در عرصه سیاسی جامعه حضور یافتند.
وی با بیان اینکه حضرت زینب(س) مکمل قیام امام حسین(ع) بودند، افزود: قاطعانه میتوان گفت؛ اگر حضرت زینب(س) نبود، اهداف قیام عاشورا به صورتی که امروز به ما رسیده است، به دست ما نمیآمد.
*امر به معروف؛ احیاکننده دین و شریعت
کارشناس تاریخ دانشگاه باقرالعلوم(ع) قم در پاسخ به این سوال که چگونه میتوان شیوه حضرت زینب(س) را در جامعه تبیین و پیاده کرد، گفت: یکی از شیوههای آن حضرت، امر به معروف و نهی از منکر بود که به گفته همه بزرگان، این شیوه احیاکننده دین و شریعت است و اگر از بین برود، یقینا بنیانهای جامعه اسلامی سقوط خواهد کرد.
این پژوهشگر حوزوی با بیان اینکه راهکارهای متعددی برای اجرای امر به معروف و نهی از منکر در جامعه وجود دارد، اظهار داشت: یکی از راهکارها زمینهسازی اجرای این فریضه الهی است؛ به گونهای که باید تبلیغ آن را در مسائل فرهنگی انجام دهیم که یکی از ابزارهای آن رسانه ملی است که باید وارد عمل شود.
*معضلی که باید برطرف شود؟
روحاللهی با اشاره به اینکه متأسفانه هیچکدام از نهادهای فرهنگی خود را متکفل امر به معروف و نهی از منکر نمیدانند، اذعان داشت: بسیاری از نهادها حتی یک تفکر مناسب و راهبرد درستی برای اجرای امر به معروف و نهی از منکر ندارند و این معضل باید حل شود.
کارشناس تاریخ دانشگاه باقرالعلوم(ع) قم در پایان خاطرنشان ساخت: یکی از مشکلات در مسائل فرهنگی این است که ما خوراک فرهنگی در اختیار خانوادهها قرار نمیدهیم و از آن طرف توقع داریم که کار فرهنگی صورت پذیرد و جامعه اصلاح شود.