به گزارش مرکز خبر حوزه، حجتالاسلام محمد جواد طبسی، استاد حوزه، در حلقههای معرفت که در رواق حرم مطهر برگزار شد با اشاره به موضوع میراث علمی و حدیثی امام کاظم(ع) اذعان کرد: ایشان 29 ساله بودند که عهدهدار امامت شدند و به مدت 35 سال امامت کردند، ایشان در دوران خلفای عباسی، مانند هارونالرشید به امامت رسیدند که در زمان هارونالرشید نیز به شهادت رسیدند.
وی، با اشاره به زحمات علمی امام کاظم(ع)، افزود: در زمان امام باقر(ع) و امام صادق(ع) فرصتی برای این بزرگواران روی داد که به تربیت و تعلیم شاگردان بسیار زیادی همت گمارند، امام کاظم در زمان امامت خویش، میراث بزرگ امام صادق(ع) را برای آیندگان در اختیار داشت و میبایست این میراث را به شیعیان آینده منتقل نماید.
این استاد حوزه خاطرنشان کرد: امام صادق(ع)، برای حفظ جان حضرت موسیابن جعفر(ع)، چند نفر خاص را تربیت کرد که تنها ایشان مورد تهاجم عباسیان قرار نگیرد.
*چهار هزار حدیث از امام کاظم (ع)
حجتالاسلام طبسی، با اشاره به تعداد یاران این امام همام، بیان کرد: 270 نفر، از یاران امام کاظم(ع) بودند و 638نفر از امام کاظم(ع)، چهار هزار روایت را نقل کردهاند، مدت زیادی که ایشان در زندانهای عباسیان بودند، ایشان را از تربیت شاگرد و نقل میراث اجداد طاهر خودغافل نکرد.
وی با بیان این که روایات امام موسیبن جعفر(ع) در مورد فضیلت قرآن 140روایت، در مورد دعا 101روایت و در مورد ابواب فقهی دو هزار روایت میباشد، عنوان نمود: بسیاری از علمای آن زمان شهر قم از این امام جلیلالقدر حدیث نقل کردند، بسیاری از راویان این امام همام، شهرهای قم، بلخ، یمن، مدینه، موصل، حلب و بصره بودند.
این استاد حوزه ادامه داد: برخی از روایاتی که از امام کاظم (ع) نقل شده است، واژههای عن ابیابراهیم، عبدالصالح، روی عنالعالم، روی عنالشیخ، روی عنالفقیه آمده است که منظور وجود بابرکت امام موسیابن جعفر(ع) است.
* لقب بابالحوائج امام کاظم(ع)، حاجت می دهد
حجتالاسلام طبسی، با اشاره به القاب امام کاظم(ع)، بیان کرد: ابوالحسین اول، ابوالحسن ماضی، صابر، کاظم و... از القاب این امام بزرگوار به شمار میآیند.
وی، با توجه به لقب بابالحوائج امام کاظم(ع)، یادآور گردید: این لقب در بین گذشتگان و علمای اکنون حتی در بین علمای اهلسنت بسیار معروف است، به این معنا که هرکس از روی اخلاص و حسننیت از حضرت درخواستی داشته باشد، به حاجت خود خواهد رسید.
این استاد حوزه، در مورد نحوه به امامت رسیدن امام کاظم(ع)، اضافه نمود: 46 روایت در موضوع امامت این امام، از اجداد بزرگورشان به دست ما رسیده است، در روایتی است که ایشان افضل فرزندان من است و بعد از من ایشان در جای من خواهد بود و امام همۀ مسلمانان جهان میباشد.
حجتالاسلام طبسی، به تعیین امام رضا(ع) توسط امام موسیکاظم(ع) اشاره کرد و عنوان کرد: از آن جهت که ایشان بیشتر عمر خودرا در چهار زندان عباسیان گذراندند، از سرپرستی شیعیان غافل نبودند و آنها را هدایت میکردند .
وی تأکید کرد: در شرایط آن زمان، دسیسهای در حال شکل گرفتن بود که جانشینی امام رضا(ع) را از بین برند، اما امام کاظم(ع) با کمال صراحت ایشان را امام بعد از خود معرفی مینمود تا هیچ شبههای در امامت حضرت رضا(ع) در بعد از شهادت خود وجود نداشته باشد.
این استاد حوزه، با اشاره به فضیلت علمی حضرت معصومه(س)، بیان داشت: ایشان به اندازۀ زیادی مورد اعتماد امام کاظم(ع) بودند، به گونهای که در بسیاری از اوقات که امام کاظم(ع) حضور نداشتند، مردم سؤالات خود را از حضرت معصومه(س) دریافت میکردند و امام(ع) نیز بعد از مراجعت، نظر این بانوی گرامی را تأیید میکردند .