حجت الاسلام والمسلمین محمد جواد رودگر در گفتگو با مرکز خبر حوزه، با اشاره به فعالیت بخشهای مختلف پژوهشگاه فرهنگ و علوم اسلامی اظهار داشت: این پژوهشگاه در گذشته دارای پنج پژوهشکده بود که به دلیل گستردگی کارهای علمی و تفکیک مرزهایی که درحوزه دینپژوهی صورت گرفت، به دو پژوهشکده حکمت اسلامی و دینپژوهی تقسیم گردید.
وی گروههای علمی این دو پژوهشکده را مورد توجه قرار داد و افزود: عرفان، فلسفه و معرفتپژوهی، گروه های علمی پژوهشکده حکمت اسلامی بوده و پژوهشکده دین پژوهی نیز گروههای قرآنپژوهی، کلام و منطق فهم دین را شامل میشود.
مدیر پژوهشکده دینپژوهی پژوهشگاه فرهنگ علوم اسلامی بااشاره به فعالیتهای این گروهها گفت: هر کدام از این گروهها در راستای طرحهای پژوهشی خاصی تأسیس شده تا هر محققی به تناسب تخصص خود با یکی از این گروهها همکاری داشته باشد.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با اشاره به هدف اصلی راهاندازی پژوهشکده دین پژوهی تصریح کرد: فعالیتهای این پژوهشکده در حوزه قرآنی، کلامی و فلسفه دین تعریف شده و از این حیث یکی از گروههای منحصر به فرد و جدید پژوهشگاه فرهنگ و علوم اسلامی است.
وی اهداف دیگر پژوهشکده دین پژوهی را مدنظر قرار داد و گفت: بازپژوهی و بازپیرایی حکمت، کلام و معارف اسلامی، تبیین و ساماندهی مناسب مباحث زیرساختی اندیشه دینی باتوجه به نیازها و نظریههای جدید، ایجاد بستر مناسب برای تعمیق، پویایی و بالندگی دینی به تناسب نیازهای زمان، پاسخ به شبهات القایی در قلمرو عقاید و کلام اسلامی و نقد مکاتب و دیدگاههای معارض در حوزه زیرساختهای اندیشه دینی از جمله اهداف دیگر فعالیت این
پژوهشکده به شمار میرود.
*پژوهشکدهای با 18 گروه علمی
حجت الاسلام والمسلمین رودگر با اشاره به این که این پژوهشکده، هجده گروه هیئت علمی دارد که به همراه اعضای مدعو، شورای علمی پژوهشکده را تشکیل داده و اهداف اساسی پژوهشکده راتبیین میکنند، ادامه داد:این پژوهشکده تاکنون آثار نفیسی به چاپ رسانده که از آن جمله میتوان مبانی انسانشناسی در قرآن، تحلیل زبان قرآن و روششناسی فهم آن، معجزهشناسی، تحلیل وحی از دیدگاه اسلام و مسیحیت، رابطه متقابل کتاب و سنت، قرآن و سکولاریسم، سیاست و حکومت در قرآن را نام برد.
این استاد حوزه به آثار و تحقیقات در دست اجرای این پژوهشکده اشاره کرد و اذعان داشت: مبانی تفسیر کلامی، مبانی نظری دین، نقد و بررسی تفاسیر عرفانی، قرآن و روابط خانوادگی، توحید و شرک در قرآن از جمله طرحهای در حال اجرا میباشند.
*گروهی علمی برای اسلامی کردن علوم انسانی
مدیر پژوهشکده دین پژوهی، فعالیت گروه قرآنپژوی را مورد توجه قرار داد و اضافه کرد: این گروه، حلقه تفسیر موضوع های تخصصی در راستای علوم انسانی، اسلامی ایجاد کرده تا به تولید اسلامی مورد نظر در این عرصه دست پیدا کند.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در ادامه سخنان خود، برگزاری گفتمانهای مختلف را از دیگر برنامههای این پژوهشکده عنوان کرد و گفت: ما در عرصه کلام اسلامی، سه گفتمان متجمد، متجدد و مجدد داریم که گفتمان مجدد و عقلگرایانه، گفتمان ما میباشد و ایدئولوژی بزرگانی همانند شهید مطهری نیز بر پایه این نوع گفتمان بوده است.
*وظیفه امروز طلاب ادامه راه گذشتگان است
عضو هیئت علمی پژوهشکده دین پژوهی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اهمیت پژوهش، به الگوهای تحقیق و پژوهش در حوزه اشاره کرد و عنوان نمود: امام خمینی (ره)، شهید مطهری، شهید بهشتی، آیت الله العظمی بروجردی و ... کلید کارهای پژوهشی درحوزه را زدند و وظیفه کنوی طلاب این است که این راه را ادامه دهند.
وی با اشاره به اهمیت و جایگاه پژوهش در حوزه یادآور شد: امروز ما در عصر ارتباطات قرار گرفتهایم و باید مطابق نیازهای روز فعالیت نماییم تا بتوانیم اسلام ناب محمدی را تبلیغ کنیم.
حجت الاسلام والمسلمین رودگر تأکیدات مقام معظم رهبری در خصوص تحول را طی سفر اخیرشان به قم مدنظر قرار داد و تصریح کرد: تحول در حوزه یکی از دغدغههای ایشان بود که باید در راسای تحقق این مهم کارهای اساسی در حوزه و مخصوصاً امور پژوهشی آن انجام گیرد.
*پیوند روشهای سنتی و مدرن تحصیل در حوزه
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در ادامه با تأکید بر پیوند روشهای تحصیلی سنتی و مدرن در حوزه و اهتمام طلاب به تحصیل خاطرنشان کرد: البته علماندوزی به تنهایی کافی نبوده، بلکه باید با معنویت همراه باشد، لذا معنویت باید در حوزه به صورت جدیتر پیگیری شود.
عضو هیئت علمی پژوهشکده دین پژوهی، از لزوم هدفمندی تحصیل طلاب سخن گفت و افزود: طلاب ما باید هدف مطالعه علمی را برای خود تعریف کند و برای دسترسی به آن هدف،برنامهریزی صحیح داشته باشد و برای رسیدن به آن هدف تلاش شبانهروزی نمایند.
وی با تأکید بر این که نظام حوزه، باید طلاب را پژوهشگر تربیت کند، یادآور شد: اگر این مقوله در حوزه کمرنگ شود، طلاب آن طور که باید در تبلیغ، تدریس و ... موفق نخواهند بود، لذا پژوهش باید در حوزه نهادینه شود.