خانم زهرا روح اللهی امیری، در گفت وگو با مرکز خبر حوزه، همزمان با فرارسیدن سوم شعبان، با اشاره به دیدگاه امام حسین(ع) به هویت عقلایی و عاطفی بانوان اظهارداشت: نگاه امام حسین (ع) در این مسئله، بر گرفته از سیره فکری، اخلاقی و رفتاری خاندان اهل بیت(ع) به ویژه رسول اکرم(ص) است.
عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع) با اشاره به آیاتی از قرآن کریم به دو ویژگی ذاتی و عینی زنان و مردان یعنی، عقل و عاطفه ادامه داد: طبق آیه 189 سوره اعراف «هُوَ الَّذِی خَلَقَکُمْ مِنْ نَفْسٍ وَاحِدَةٍ وَجَعَلَ مِنْهَا زوجها لِیَسْکُنَ إِلَیْهَا فَلَمَّا تَغَشَّاهَا حَمَلَتْ حَمْلًا خَفِیفًا فَمَرَّتْ بِهِ فَلَمَّا أَثْقَلَتْ دَعَوَا اللَّهَ رَبَّهُمَا لَئِنْ آَتَیْتَنَا صَالِحًا لَنَکُونَنَّ مِنَ الشَّاکِرِینَ» و آیه 6 سوره زمر«خَلَقَکُمْ مِنْ نَفْسٍ وَاحِدَةٍ ثُمَّ جَعَلَ مِنْهَا زوجها وَأَنْزَلَ لَکُمْ مِنَ الْأَنْعَامِ ثَمَانِیَةَ أَزْوَاجٍ یَخْلُقُکُمْ فِی بُطُونِ أُمَّهَاتِکُمْ خَلْقًا مِنْ بَعْدِ خَلْقٍ فِی ظُلُمَاتٍ ثَلَاثٍ ذَلِکُمُ اللَّهُ رَبُّکُمْ لَهُ الْمُلْکُ لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ فَأَنَّی تُصْرَفُونَ» زن و مرد از یک نفس واحد خلق شدند و دارای جنبههای مشترکی مانند عقل و عاطفه هستند.
وی افزود: یکی از ابعاد مشترک زنان و مردان جنبه عقلایی است که هم در مردان و هم در زنان میتوان مورد توجه قرار داد و با نگاهی گذرا به برخی وقایع کربلا به راحتی میتوان توجه امام حسین(ع) به جنبه عقلایی زنان را مشاهده کرد.
خانم روحاللهی امیری، ادامه داد: نحوه برخورد امام حسین(ع) با زنان حرم و حتی واگذاری برخی مسئولیتهایی که شاید امروز تصور میشود تنها از عهده مردان جامعه برمیآید و استقلال رأیی که برای آن قائل بودند، حاکی از دیدگاه این امام همام به جنبههای عاطفی و عقلایی زنان است.
*استقلال رأی در منزل امام حسین(ع)
وی با بیان شواهدی از سیره رفتاری امام حسین(ع) که در بسیاری از کتب تاریخی روایت شده است، اظهارداشت: روزی تعدادی از اصحاب امام حسین(ع) برای طرح مسئلهای به منزل آن حضرت میروند، در منزل لوازم و وسایلی از زندگی امام را مشاهده میکنند که به زعم آنها هرگز پیامبر اکرم (ص) چنین زندگی نمیکردند، قبل از اینکه اعتراضی کنند، امام آنها را به حجره و اتاق شخصی خودشان راهنمایی کردند و اصحاب شاهد همان لوازم زندگی ساده پیامبر گونه مانند حصیر کهنه و ... بودند، اصحاب از این دوگانگی و تعارض پرسیدند، امام فرمودند: « من برای زنان این حد را قائلم که شیوه زندگی را خودشان انتخاب کنند، مهریهای که دارند را آزادانه برای استفاده و خرید لوازم منزل در اختیارشان قرار دادم و در انتخاب لوازم منزل استقلال رأی دارند».
روح اللهی امیری ادامه داد: این سیره سیدالشهداء نشان دهنده توجه ایشان به جنبههای عقلایی زنان است، همچنین وقتی امام در وداع آخر با اهل حرم در کربلا به ملاقات زنان میآیند، وصیت خود را در اختیار دختر بزرگشان« فاطمه بنت الحسین» قرار میدهد و اوضاع را برای آنها تشریح کرده و آنان را به صبر و مواهب دنیوی و اخروی که در انتظار آنهاست، دعوت میکنند.
استاد مدرسه علمیه معصومیه خواهران قم افزود: تشریح کردن اوضاع و توجه دادن زنان به مسئولیت خطیری که بر عهده خواهند داشت قابل توجه است و نشان میدهد که اباعبدالله (ع) مدیریت عقلایی زنان در شرایط سخت و دشوار را قبول دارند، مدیریتی که قادر است کاروان حسینی را به سرمنزل مقصود برساند و کاری که شاید از عهده برخی از مردان خارج بود را انجام دهد.
*در ورطه فمنیسم غرق نشویم
وی تصریح کرد: ارسال پیام عاشورا نیز وظیفه سنگینی بود که امام به زنان سپرد و حضرت زینب(س) توانست با مدیریتی که داشتند و جنبه عقلانی که به خرج دادند در وضعیت سخت آن روز، این پیام را منتقل کند، همه این مثالها نشان میدهد، میتوان جنبههای عقلانی در زنان را به حساب آورد؛ البته نباید از جنبههای عاطفی آنان غافل شد، چون غفلت از آن غرق شدن در ورطه غلط و انحرافی فمنیسم را به همراه دارد.
یکی از جنبههای مشترک میان زنان و مردان بُعد عاطفی است که در بانوان بیشتر است و باید مد نظر قرار گیرد، امام حسین(ع) به این مسئله نگاه خاصی داشتند.
وی به رابطه امام حسین(ع) با حضرت زینب(س) اشاره کرد و افزود: این ارتباط عمیق و صمیمی نشان دهنده توجه امام به بعد عاطفی زنان است، مشهور است که رابطه صمیمی حضرت زینب (س) با اباعبدالله (ع) به دوران کودکی بر میگردد و تا زمان ازدواج عقلیه بنی هاشم نیز ادامه داشت حتی موجب شد ایشان شرط ازدواج خود را همراه بودن همیشگی با امام حسین (ع) قرار دهد؛ بنابراین رابطه ویژه و دو سویه میان این امام همام و خواهرش برقرار بوده و خود امام نیز برای آرامش گرفتن مدام به دیدار زینب کبری (س) میرفتند.
خانم روح اللهی امیری در پایان با اشاره به توجه امام به امنیت روانی زنان حرم در چینش لشکرگاه اظهارداشت: به دستور ایشان خیمهگاه زنان در مرکز میدان جنگ و جایگاه خیمههای شجاعان و مردان جنگی لشکر در اطراف خیمهگاه زنان بود تا امنیت جانی و روانی خانوادهها را حفظ کنند.