به گزارش مركز خبر حوزه، حجت الاسلاموالمسلمين سيد ابراهيم رئيسي، امروز در مراسم افتتاحيه پنجاه و دومين دوره كار آموزي قضات روحانی كه در سالن اجتماعات دادگستري كل استان قم برگزار شد، اظهارداشت: مهمترین مسئلهای که کارآموزان دورههای قضایی باید بدان توجه داشته باشند، جديت در تقویت بنيه علمي و معنوی است.
* دلیل عدم اقبال روحانیون به قضاوت
وی با اشاره به دلایل مختلف عدم اقبال روحانیون به امر قضاء، افزود: عوامل متعددی از جمله احتیاطات مختلف باعث شده طلاب و روحانیون فاضل حوزوی کمتر به این سیستم گرایش داشته باشند؛ این درحالی است که در سيره امام خمینی(ره) و سخنرانیهای ايشان این احتیاط در جهت عکس است.
معاون اول قوه قضاییه تصریح کرد: امام خمینی(ره) احتیاط در نپذیرفتن کار قضا و قضاوت را نادرست میدانست و اعلام کرده بودند: « نکند که برخی روحانیون در این زمنیه توانایی داشته باشند و خداوند مسئوليتي را بر عهده آنها گذاشته باشد ولی وارد این عرصه نشوند».
وی افزود: امام(ره) در سخنرانی های خود بر این موضوع تصریح داشتند که در شرایط امروز با حکومت اسلامی، قبول نكردن مسئوليت قضايي خلاف احتياط و آمدن در دستگاه قضا موافق احتياط است.
* قلب سالم، ظرفیت بالا و عدالت؛ ابزار مهم قضاوت
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی با بیان این مطلب که پذيرفتن اين مسئولیت ظرفيت بالای علمی و معنوی میخواهد، افزود: قضاتی در این راه موفق هستند که قلوب سالم و دل پر ظرفيتی داشته باشند.
وی تاکید کرد: داشتن علم، شكست خوردن و کسب پيروزي و حتی گرفتاری و ابتلائات، ظرفيت میخواهد؛ بسياري هستند که پیروزیهایی کسب میکنند، ولی ظرفیتش را ندارند، همچنین عالمانی هستند که ظرفیت علم خود را ندارند، برخی افراد هم ظرفیت ميز، مسئوليت و کرسی قضاوت را ندارند.
معاون اول قوه قضاییه تصریح کرد: داشتن ظرفيت، دل بزرگ و سعه صدر كه انسان بتواند مسائل را تحمل كند، بسیار اهمیت دارد و در این راه بندگي و عبوديت خدا بسیار حیاتی و نقش تعیین کنندهای دارد.
*راهکار جلوگیری از تطمیعو نفوذ
وی با اشاره به تهديدها و تطمیعهایی كه پیشروی قضات قرار میگیرد، اظهارداشت: آنچه انسان را در برابر این تهدیدها و تطمیعها نگه میدارد، ظرفيت بالا، بندگی و عبودیت است؛ اگر خدای ناکرده در این سیستم لغزشی رخ دهد از همین ناحیه است که برخی افراد، بی ظرفیتی از خود نشان میدهند؛ در حالي که افراد با ظرفيت در عزم و تصميم خود مصمم بوده و هیچ قدرتی نمیتواند آنها را وادار کند به مسئوليت خطير خود خيانت نماید.
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی با اشاره به اهمیت ابعاد معنوی در قضات، افزود: گرچه علوم مدرسهای برای یک قاضی لازم است، ولی کافی نیست، هرگز علوم مدرسهای قاضی را وارث امام علی (ع) در جایگاه قضاوت نمیکند؛ قاضی باید وارث امیرالمومین(ع) در جایگاه قضاوت باشد.
* حق شناسی را از امام علی(ع) به ارث ببریم
وی با تبیین علم الوارثه تاکید کرد: علم الوراثه یعنی این که با کسب معنویت و ارتباط عمیق با امام علي(ع) انسان به جایی برسد که حق شناس شود و خداوند درهای حق شناسی را بروی چشمان او بگشاید، با علم الدراسهی صرف نمیتوان حق شناس شد، بايد از امام علي(ع) حق شناسی را به ارث برد.
معاون اول قوه قضاییه بیان کرد: یکی از مهمترین خصوصیاتی که قضات باید در خود تقویت کنند تعادل و دوری از افراط و تفریط در مسائل مختلف و داشتن عدالت است؛ عدالت انفسي مقدم بر عدالت آفاقي است؛ چون تنها انسان سالم و عادل میتواند جامعه را سالم و متعادل نگه دارد.