چهارشنبه ۲۱ آذر ۱۴۰۳ |۹ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 11, 2024

رییس انجمن اقتصاد اسلامی حوزه علمیه قم از تدوین فرهنگ اقتصاد اسلامی به زبان‌های فارسی، عربی و انگلیسی در آینده‌ای نزدیک خبر داد.

حجت‌الاسلام والمسلمین سید محمد کاظم رجایی درگفت‌وگو با مرکز خبر حوزه با اشاره به ضرورت‌ نهادینه کردن اقتصاد اسلامی در جامعه دینی، اظهار داشت: پس از پیروزی انقلاب اسلامی و به وجود آمدن مسائل جدید، حضور پررنگ حوزه در علوم مختلف انسانی ضروری شد، از این رو رشته‌های مختلف علوم انسانی از جمله اقتصاد اسلامی در نهاد‌های علمی حوزه راه‌اندازی  گردید.

وی با اشاره به حضور مؤسسات و مراکز حوزوی در عرصه اقتصاد اسلامی، افزود: فعالیت‌های ارزشمندی در این مؤسسات و مراکز در زمینه اقتصاد اسلامی به صورت پراکنده و جزیره ای انجام می‌شد؛ به گونه‌ای که کارهای تکراری و موازی زیادی صورت می‌گرفت.

رییس انجمن اقتصاد اسلامی حوزه اضافه کرد: برای جلوگیری از این مشکل، شورایی متشکل از پژوهشگران نهاد‌های آموزشی و پژوهشی فعال در مباحث اقتصاد اسلامی راه‌‌اندازی شد تا از انجام موازی‌کاری که زمان و توان زیادی را بیهوده از بین می‌برد، جلوگیری کرد.

وی با اشاره به راه‌اندازی رسمی انجمن اقتصاد اسلامی حوزه در سال 82 ابراز داشت: این انجمن در سال 75 با عضویت نمایندگان مراکز و مؤسسات آموزشی و پژوهشی در عرصه اقتصاد اسلامی فعالیت خود را با برگزاری نشست‌های ماهانه آغاز کرد و به این صورت اعضا در جریان کار یکدیگر قرار گرفتند.

حجت‌الاسلام والمسلمین رجایی با مثبت ارزیابی کردن آثار برگزاری این نشست‌ها، ادامه داد: در این نشست‌ها، نمایندگان مؤسسات و مراکز آموزشی و پژوهشی علاوه بر آگاهی  از فعالیت‌ها و توانایی‌های هم، ایده‌های نو اقتصادی را ارائه و به نقد و بررسی می‌گذاشتند، همچنین کتاب‌ها و مقالات مهم اقتصادی نیز مورد ارزیابی قرار می‌گرفت.

*عضویت 50 حوزوی در انجمن اقتصاد اسلامی

وی، درباره اعضای این انجمن هم گفت: انجمن اقتصاد اسلامی حوزه در سال گذشته 50 عضو فعال با سطوح مختلف علمی داشت که در سال جدید نیز قرار است 14 عضو جدید به آن افزوده شود، همچین در کنار اعضای اصلی، شاخه دانشجویی و دانش‌پژوهی نیز در این انجمن فعالیت می‌کند.

رییس انجمن اقتصاد اسلامی حوزه با اشاره به این که این انجمن به دنبال هماهنگی، انسجام بخشی و به‌روز رسانی اطلاعات پژوهشگران است، گفت: انجمن اقتصاد اسلامی بنا ندارد که مانند نهادهای علمی فعال در عرصه اقتصاد اسلامی وارد عمل شده و فعالیت‌های پژوهشی  انجام دهد، بلکه کارهای ستادی را عهده‌دار است.

وی خاطرنشان کرد: البته در عرصه‌هایی که خلأ وجود دارد و دیگر نهاد‌ها نیز از آن غفلت کرده‌اند، انجمن وارد شده و فعالیت می‌کند.

حجت‌الاسلام والمسلمین رجایی، تدوین فرهنگ اقتصاد اسلامی به زبان‌های مختلف را از جمله این اقدامات برشمرد و ادامه داد: نبود فرهنگ اقتصاد اسلامی خلائی بود که دیگر مؤسسات و مراکز فعال در این عرصه این کار را انجام نداده‌اند؛ بنابراین انجمن وارد عرصه شد و تا کنون بخش‌‌هایی از آن را به زبان‌های فارسی، انگلیسی و عربی تهیه کرده است.*راه‌اندازی کتابخانه دیجیتالی اقتصاد اسلامی

وی، راه‌اندازی کتابخانه دیجیتال را از دیگر اقدامات انجام شده از سوی انجمن اقتصاد اسلامی برشمرد و اذعان داشت: انجمن اقتصاد اسلامی حوزه برای تأمین منابع علمی مورد نیاز پژوهشگران، سال گذشته با راه اندازی کتابخانه دیجیتال، منابع مورد نیاز پژوهشگران را در اختیار آنان قرار داده است.

رییس انجمن اقتصاد اسلامی حوزه افزود: در حال حال حاضر 50 گیگابایت مطلب فقهی، اقتصادی، روایی  و تفسیری در این کتابخانه دیجیتالی در اختیار کاربران قرار داده شده است که بر  اساس برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته روند توسعه ای را طی خواهد کرد؛ به گونه‌ای که تمامی کتب و منابع اقتصاد اسلامی را در اختیار پژوهشگران قرار دهد.

حجت‌الاسلام والمسلمین رجایی یادآور شد؛ همچنین دراین کتابخانه دیجیتال، مجلات اقتصاد اسلامی نیز وجود دارد.

وی با اشاره به برگزاری نشست‌های تخصصی و نقد کتاب از سوی این انجمن، خاطرنشان ساخت: برگزاری سلسله نشست‌های نقد کتاب، مقاله و نظریه اقتصادی، بررسی بودجه‌های سالانه دولت با حضور مسئولان عالی رتبه و نمایندگان مجلس شورای اسلامی و... از جمله برنامه‌های اجراء شده توسط انجمن اقتصاد اسلامی حوزه می‌باشد.

رییس انجمن اقتصاد اسلامی حوزه، برگزاری نسشت‌های بررسی مسائل اقتصادی روز کشور را از دیگر فعالیت های این انجمن برشمرد و گفت: بررسی مسائلی چون هدف‌مندی یارانه‌ها، تحولات عرصه بانکداری، یافته‌های جدید اقتصاد اسلامی و... از دیگر فعالیت های این  انجمن به شمار می رود.

وی، فعالیت حلقه‌های پژوهشی را یکی دیگر از کارهای مهم این انجمن دانسته و تصریح کرد: حلقه‌های پژوهشی پول و بانکداری، بازار، توسعه و نیز فلسفه اقتصاد در این انجمن فعال هستند و کارهای  پژوهشی  را به صورت تخصصی انجام می‌دهند.

این محقق و پژوهشگر حوزوی در ادامه با اشاره به فعالیت‌های آینده این انجمن اقتصاد اسلامی حوزه، اظهار داشت: این انجمن با تدوین چشم‌انداز پنج ساله به دنبال رشد و تعالی خود و اعضای انجمن است.

*آبان 91؛ همایش اخلاق و اقتصاد اسلامی

حجت‌الاسلام والمسلمین رجایی، برگزاری همایش دوسالانه اقتصاد اسلامی را از جمله برنامه‌های چشم‌انداز پنج‌ساله برشمرد و گفت: نخستین مرحله از این همایش دوسالانه با موضوع «اخلاق و اقتصاد» در آبان‌‌ماه سال 91 از سوی این انجمن برگزار می‌شود که کارهای ابتدایی آن چون تشکیل کمیته سیاستگذاری و شورای علمی انجام شده است.

*اعطای جایزه شهید صدر به پژوهشگران نوآور

وی خاطرنشان ساخت: در حاشیه این همایش، برنامه‌هایی چون اعطای جایزه شهید صدر به ایده‌های نو و پژوهشگران نوآور  در عرصه اقتصاد اسلامی پیش بینی شده است.

رییس انجمن اقتصاد اسلامی حوزه خاطرنشان کرد: راه‌اندازی فصلنامه خبری اقتصاد اسلامی، برگزاری سلسله نشست‌‌های نقد و بررسی آثار و تازه‌های اقتصاد،‌ ساماندهی و تأسیس حلقه‌های جدید پژوهشی در زمینه‌های مختلف اقتصاد اسلامی، تقویت و به‌روز رسانی کتابخانه دیجیتال،  فعال نمودن سایت انجمن اقتصاد اسلامی حوزه و راه‌اندازی واحد اطلاعات و آمار از جمله دیگر برنامه‌های آینده می‌باشد.

وی ادامه داد: راه‌اندازی واحد خبر انجمن، همکاری با صدا و سیما در اجرای برنامه‌های اقتصادی و تقویت و برگزاری کارگاه‌های آموزشی از دیگر کارنامه هایی است که در راستای چشم‌انداز پنج ساله انجمن در نظر گرفته شده است.

*حوزویان وارد میدان شوند

حجت‌الاسلام والمسلمین رجایی در ادامه با اشاره به ضرورت حضور گسترده حوزه در عرصه اقتصاد اسلامی, اذعان داشت: با توجه به نیازهای فراوان در عرصه‌های مختلف اقتصادی، ضرورت فعالیت پژوهشگران توانمند حوزوی در این عرصه احساس می شود؛ به طوری که امروز نهاد‌‌های علمی، دانشگاهی، اقتصادی و... حجم وسیعی از تقاضاها را پیش رو دارند که برای پاسخگویی به آنها، حوزه باید پررنگ‌تر وارد عرصه شود.

وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر اگر تمام امکانات و توان کارشناسان و پژوهشگران اقتصاد اسلامی را تنها در یکی از بخش‌‌های اقتصادی قرار دهیم، باز هم نمی‌توان به صورت کامل پاسخگوی نیازها بود؛ بر این اساس حوزه باید برنامه‌ ویژه‌ای در این عرصه تدوین و تصویب کند.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha