چهارشنبه ۲۱ آذر ۱۴۰۳ |۹ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 11, 2024

واپسین روزهای ماه معظم شعبان و فرارسیدن بهار قرآن و عبادت، رایحه دل‌انگیز معنویت و بندگی را ...

واپسین روزهای ماه معظم شعبان و فرارسیدن بهار قرآن و عبادت، رایحه دل‌انگیز معنویت و بندگی را برای خدادوستان به ارمغان می‌آورد و همه در  تکاپوی آماده‌شدن میهمانی خالق یگانه هستند.

مساجد، غبارروبی شده و پنجره‌های منازل خداباوران، چشم انتظار وزیدن رحمت لایتناهی الهی است. در این میان نهادی که خود را مروج معارف و آموزه‌های دین می‌داند بیش از همه در تدارک و تزئین سفره معنوی و شیوه مدیریت زمان برای میهمانان کوی دوست است.

در نهاد روحانیت این روزها حال و هوای دیگری حاکم است و مروجان احکام الهی دین خود را برای پذیرایی از میهمانان الهی آماده می‌کنند و هر کدام به تناسب معلومات و شناخت از مناطق مورد نظر، عازم سفر معنوی تبلیغ هستند تا با تبیین آموزه‌های قرآن و حدیث، کام روزه‌داران را شیرین نمایند.

خبرنگار مرکز خبر حوزه، در حاشیه گردهمایی بزرگ مبلغان حوزه علمیه قم که روز گذشته برگزار شد، به میان آنان رفته تا حال و هوای این روزهای روحانیون را جویا شود.

*تمرکز روی مسایل اخلاقی در تبلیغ ماه رمضان

حجت الاسلام حمید ضیایی از مبلغان اعزامی در ماه مبارک رمضان با بیان این مطلب که قبل از این اعزام، تنها یک باربه تبلیغ رفته است، گفت: انشاالله امسال برای دومین بار به تبلیغ می روم به همین علت سعی کرده ام در این مدت، با افزایش مطالعات خود، توان پاسخگویی به شبهات را افزایش دهم.

وی افزود: سال گذشته توفیق تبلیغ در یکی از روستاهای استان ایلام، نصیب شد و سعی کردم، با ارتباط خوب و مناسب با مردم به خصوص قشر جوان، از برکات این ماه و عظمت معارف اسلامی برای آنها صحبت کنم و بیشتر روی مباحث اخلاقی تأکید داشتم.

*شیرین ترین لحظات در تبلیغ

ضیایی با اشاره به لذت بخش بودن تبلیغ گفت: شاید برای یک طلبه، هیچ چیز شیرین تر از آن نباشد که پس از سالها تحصیل آموخته‌های خود را به تشنگان معارف اسلامی بچشانیم و هیچ مزدی در این راه بالاتر از رضایت خداوند نیست.

در این بین، طلاب و مبلغانی نیز حضور دارند که سال هاست به امر تبلیغ مشغول هستند و در فواصل تبلیغی، با حضور در شهرها و روستاهای کشور، منشا خدمات اثر بخشی در حوزه نشر معارف دینی شده‌اند. یکی از این طلاب جوان ولی باسابقه، حجت الاسلام سیدمحمدعلی موسوی نسب است.

وی گفت: به بخش «کبوتر خان» استان کرمان، اعزام می‌شوم و چند سالی است در ماه مبارک رمضان به این منطقه می‌روم.

*تبلیغ، وظیفه ای همگانی و اسلامی است

حجت‌الاسلام موسوی‌نسب با اشاره به اهمیت تبلیغ گفت: حوزه محل کسب معارف ناب اسلام و اهل بیت(ع) و نشر و انعکاس آن به مردم است ؛ نباید از نظر دورداشت که تبلیغ، امری خاص برای حوزویان نیست و دیگران نیز باید به این عرصه وارد شوند؛ چون تبلیغ دین  وظیفه سازمانی یک گروه خاص نیست و همه باید با تلاش و مجاهدت از ارزش‌های اصیل اسلام پاسداری نمایند.

*تبلیغ و تجربه اندوزی

حجت‌الاسلام موسوی نسب خاطرنشان کرد: قدیمی ها مثال جالبی داشتند که می گفتند: خدمت سربازی برای ساخته و پخته شدن پسران جوان بسیار مؤثرتر است؛ زیرا پس از پایان این دوره می توانند با تجربه گرانبهایی که از این دو سال می اندوزند، زندگی بهتری داشته باشند، برخی از بزرگان حوزه و تبلیغ نیز، همین شرایط را در مساله تبلیغ برای طلاب جوان بیان می کنند.

وی گفت: تبلیغ جزء جدایی ناپذیر از زندگی یک طلبه است و طلاب در هر حال و شرایطی نسبت به تبیین معارف الهی کوتاهی نمی‌کنند و وظیفه را تا آخر عمر بر دوش دارند.

حجت‌الاسلام موسوی نسب خاطرنشان کرد: وقتی طلبه های جوان برای نخستین بار به تبلیغ می روند، شاید نتوانند به همه اهداف تبلیغی خود برسند و در این راه با مشکلات عدیده ای مواجه می‌شوند، ولی همین مشکلات و موانع می‌تواند آنان را در این مسیر ثابت قدم کند.

*تبلیغ، عرصه خودسازی

وی، تبلیغ را عرصه خودسازی برای مبلغان دانست و گفت: مبلغان جوان باید به این مطلب واقف باشند که یک مبلغ باید در تبلیغ، ابتدا به فکر خودسازی باشد، سپس به فکر اصلاح دیگران باشد.

در میان طلاب و مبلغان اعزامی عده‌ای نیز با کسب تخصص های مختلف از خرمن علم حوزه، دارای مهارت های خاص هستند. حجت الاسلام المسلمین محمدرضا فوادیان از کارشناسان برجسته مهدویت کشور، ازجمله مبلغان این عرصه است.

*تبلیغ، فصل خاص ندارد

وی گفت: بسیاری از مردم فکر می کنند، تبلیغ در حوزه منحصر به فصول تبلیغی ماه مبارک رمضان، محرم و صفر می شود و در دیگر روزهای سال، طلاب به استراحت و فراغت از تبلیغ و بعضا تحصیل می پردازند که به هیچ وجه این گونه نیست.

فوادیان با انتقاد از نگاه غیر منصفانه و کم عمق برخی ها به مساله تبلیغ، گفت: تبلیغ در دنیای امروز با توجه به گستردگی حوزه های گوناگون زندگی و با توجه به پیچیده تر شدن افکار و اجتماع ها و زندگی، باید راه خود را پیدا کند به همین منظور شیوه های تبلیغی نیز با پیشرفت علم و فن آوری تغییر پیدا کرده است.

*اهمیت تخصصی شدن تبلیغ

وی با بیان اهمیت تخصصی شدن تبلیغ، تصریح کرد: این مساله نباید باعث شود، برخی فکر کنند، تنها باید در یک شاخه خاص، اقدام به تربیت مبلغ کرد در حالی که منظور، ارایه آموزش های علمی خاص به مبلغان عمومی، برای حضور جدی در عرصه های تبلیغی است.

این کارشناس و مبلغ مباحث مهدویت با ذکر این مطلب که حوزویان، حتی یک لحظه هم از تحصیل و تبلیغ فارغ نیستند، گفت: مساله تبلیغ در دنیای امروز از اهمیت بسیاری برخوردار است،  دامنه تبلیغ حوزوی از حضور و تبلیغ چهره به چهره در روستاهای دور افتاده تا تبلیغ در فضای مجازی و اینترنت و تبلیغ رسانه ای و... هر کدام دارای زیر شاخه هایی است که باید به آن توجه شود.

وی گفت: وقتی یک طلبه دارای تخصص تبلیغی در کنار تبلیغ عمومی باشد، می تواند تاثیرات مثبت کار خود را تا مدت ها در میان مردمی که از آن بهره برده اند، ماندگار کند؛ زیرا به عنوان مثال، وقتی در یک روستا، بخش یاشهری، مردم اطلاعات کافی در زمینه مهدویت و مسایل غیبت  ظهور ندارند و یک طلبه با ابتکار خود، دوره های تخصصی در بین آنها برگزار می کند، یا افرادی را برای پاسخ گویی به شبهات تربیت می کند و یا خود به آنها پاسخ می دهد، می تواند به تنهایی از ایجاد آسیب های بیشتر در این حوزه جلوگیری کند.

*توجه به عرصه های تبلیغی نوین

وی بر لزوم ترغیب حوزویان به تبلیغ سنتی تاکید کرد و افزود: تبلیغ نوین که بیشتر در حوزه های مختلف رسانه ای تعریف می شود، می تواند کارکردهای بسیاری داشته باشد، ولی هیچ گاه نباید این نکته را از نظر دور داشت که تبلیغ چهره به چهره و سنتی، جایگاه بسیار بالایی در این زمینه دارد.

حجت‌الاسلام حسین احمدی، طلبه شاهرودی ساکن قم، ماه رمضان را برای تبلیغ به شهر خود می رود. وی در ادامه این گفتگو به خبرنگار مرکز خبر حوزه گفت: بیش از ده سال است که ماه مبارک رمضان، توفیق خدمت به مردم مؤمن را دارم که از این بابت خوشحال و شکرگذارم.

*تبلیغ در زادگاه

وی بااشاره به حضور تبلیغی در زادگاه خود،گفت: من هر ساله به شهر محل تولدم می روم، زیرا آشنایی با محیط و فرهنگ منطقه در موفقیت تبلیغی به من کمک خواهد کرد.

احمدی با اشاره به حال و هوای تبلیغ برای مبلغان جوان تصریح کرد: شاید ظاهراً، حال و هوای تبلیغ برای افرادی که برای اولین بار به تبلیغ می روند و می خواهند این تجربه را درک کنند، متفاوت باشد، ولی برای کسی که راه زندگی و آینده اش را در این مسیر قرار داده است، شورآفرین و لذت بخش است.

وی گفت: تبلیغ از جمله اموری است که مبلغ، به جای دعوت به خود، مردم را به خدا دعوت می کند، پس انگیزه ای جز جلب رضایت خداوند ندارد، بنابراین یک مبلغ سعی می کند در هر مکانی که می رود به این وظیفه خطیر و شیرین، به بهترین نحو عمل کند.

احمدی، مساله تبلیغ را از مهمترین رسالت های حوزویان ذکر کرد و گفت: تبلیغ در ذات حوزه است و حوزویان همواره و به شکل همزمان در حال تحصیل و تبلیغ دین خداهستند.

وی در پاسخ به این سوال که وقتی برای تبلیغ به مناطق مختلف می روید، سعی می کنید چه مباحثی را برای مردم بیان کنید، خاطرنشان کرد: طلبه باید به احکام و علوم اسلامی تسلط داشته باشد و در کنار آن بیشتر به مسایل فرهنگی و اجتماعی روز بپردازد؛ زیرا عدم آگاهی های اجتماعی در این زمینه ها، اثرات مخربی بر زندگی مردم در مناطق مختلف گذاشته است که ایجاد مشکلات عدیده در روابط خانوادگی، روابط اجتماعی و مسایل فرهنگی از این موارد است.

گزارش: محسن صفری

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha