حجتالاسلام والمسلمین محمد جواد فاضل لنکرانی، در گفتگو با مرکز خبر حوزه، با اشاره به فرارسیدن ماه مبارک رمضان و لزوم توجه به تبلیغ با بیان اینکه یکی از خطاباتی که خداوند متعال در قرآن کریم نسبت به پیامبر اکرم(ص) دارد، بشیر و نذیر است، اظهار داشت: رئوس برنامه یک مبلغ انذار است و از آنجایی که ما در حوزههای علمیه عهدهدار این نوع از تبلیغ هستیم و راه انبیاء الهی را ادامه میدهیم، باید در ماه مبارک رمضان بتوانیم قابلیتهای خودمان را به ظهور و بروز برسانیم و به نحو شایستهای ادامه دهنده راه معصومین(ع) باشیم.
رییس مرکز فقهی ائمه اطهار(ع)، هماهنگی بین پیامدهنده با پیامگیرنده را مسئله مهمی در تبلیغ دانست و ابراز داشت: از نکات مهم در مسئله ارتباطات، هماهنگی بین پیامدهنده، پیامگیرنده، محتوا، وسیله و فضایی است که در آن پیام انتقال داده میشود و اگر این هماهنگی در أمر تبلیغ به دست نیاید، اختلالات بسیاری پدید میآید.
*مخاطبشناسی، اصلی مهم در تبلیغ
عضو جامعه مدرسین مخاطبشناسی را از مراحل اولیه تبلیغ دانست و خاطرنشان کرد: از معصوم(ع) نقل شده است: "کلم الناس علی قدر عقولهم" یعنی مطالب باید در خور فهم و اداراک مستمعان ارائه شود، لذا مبلغان باید مراتب علم و آگاهی مردم را رعایت کنند تا بتوانند تبلیغ مناسبی را در محل تبلیغی خود داشته باشند.
این استاد سطح عالی حوزه ادامه داد: مبلغ اگر بخواهد معارفی را از دین مبین اسلام در ماه مبارک رمضان ابلاغ کند، باید بداند که نیاز مخاطب او در چه زمینهای است، چرا که در صورت شناخت مخاطب، پیام او به نحو احسنت و اکمل انتقال پیدا خواهد کرد.
*جایگاه عفاف و حجاب و مسئله امر به معروف و نهی از منکر در تبلیغ
حجتالاسلام والمسلمین فاضل به جایگاه عفاف و حجاب و مسئله امر به معروف و نهی از منکر در تبلیغ اشاره کرد و گفت: آنچه هسته اولیه تبلیغ را تشکیل میدهد، دین است و یکی از ارکان عمده دین مسئله امر به معروف و نهی از منکر میباشد که از مهمترین تعالیم فروع دین ما به حساب میآید، در واقع دعوت به امر به معروف و نهی از منکر در پایان به عفاف و حجاب خواهد رسید.
*عفاف تنها مختص بانوان نیست
مدیر مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) لازمه یک جامعه متدین و دیندار را انجام تمام شاخصههای دینی دانست و اذعان داشت: متأسفانه ما در این روزها شاهد برخی از ناهنجاریها و کجرفتاریهایی در سطح جامعه هستیم که به نظر میرسد رکن اساسی تبلیغ در این برهه از زمان باید دعوت به عفاف و حجاب و همچنین مسئله امر به معروف و نهی از منکر باشد؛ البته این نکته نیز قابل توجه است که عفاف فقط مختص به بانوان نیست؛ بلکه آقایان هم باید عفیف و پاکدامن باشند.
عضو جامعه مدرسین توجه به نیازهای مردم را از شرائط اصلی تبلیغ دانست و تصریح کرد: زمانی که رفتارهای نبی مکرم اسلام(ص) را بررسی میکنیم، میبینیم که ایشان هنگامی که با مردم به صحبت میپرداختند، با توجه به نیازهایشان با آنها سخن میگفتند و متناسب با سوالاتی که از پیامبر(ص) میپرسیدند، پاسخش را دریافت میکردند.
*مبلغان به نیازهای مردم توجه داشته باشند
این استاد سطح عالی حوزه افزود: به نظر میرسد مبلغ ما باید در مرحله اول یک دینشناس جامعی باشد تا بتواند به سئوالات و شبهات مردم پاسخ دهد و نکتهای که باید آن را مورد توجه قرار داد این است که نمیتوان یک موضوع خاصی را برای مبلغ مشخص کرد تا در رابطه با همان موضوع برای مردم محل تبلیغ خود سخن بگوید؛ زیرا خواستهها و نیازهای مردم در هر شهر یا روستایی متفاوت است و یک مبلغ باید به این موضوع توجه ویژه داشته باشد.
حجتالاسلام والمسلمین فاضل، عاملبودن مبلغ به سخنان خود را یکی از راههای موفقیت او دانست و اظهار داشت: ما به عنوان یک مبلغ باید عامل به سخنان خود باشیم؛ یعنی اگر میخواهیم دعوت ما به مردم، دعوت به خوبیها باشد، باید در مرحله اول خودمان به سخنان خود عمل کنیم.