دکتر حسینعلی علایی، یکی از دانشآموختگان حوزه علمیه که در کنار درس و بحث حوزه به طبابت نیز میپردازد، در گفتگو با مرکز خبر حوزه، با اشاره فلسفه وجودی روزه، اظهار داشت: طبق آیه 183 سوره بقره؛ «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِن قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ»، هدف اصلی روزهداری تقوای الهی میباشد.
سرپرست درمانگاه 22 بهمن تأمین اجتماعی قم، تقوا را به معنای حفظ جسم و روح از ضررهای احتمالی دانست و با تقسیم روزه به نوع شرعی و طبی، افزود: روزه شرعی همان روزه متداول است که در آن با امساک کامل، هر گونه خوردن و آشامیدن ممنوع شده است.
این پزشک طلبه، در تبیین روزه طبی گفت: در این نوع روزه بر اساس نظر پزشک، امساک کامل نبوده، بلکه نسبی بوده و فقط جسمی است، مثل آب درمانی یا عسل درمانی که تنها یک نوع رژیم یا غذای خاص مصرف میشود.
*آثار فردی و اجتماعی روزه
دکتر علایی در ادامه روزهداری را دارای آثار فردی و اجتماعی دانسته و گفت: همدردی با فقرا، برقراری عدالت اجتماعی و... از جمله مهمترین آثار اجتماعی روزهداری به شمار میرود.
وی، آثار فردی روزهداری را به دو بخش معنوی و جسمی تقسیم کرده و افزود: ایجاد روح تقوا و پرهیزکاری؛ به طوری که زندگی انسان مورد رضایت خداوند و اهل بیت (ع) باشد، مهمترین اثر معنوی روزهداری است.
این پزشک طلبه، تقویت اراده در کنترل غرائز و شهوات و هوای نفسانی و نیز پرورش روح را از آثار روانی روزهداری دانسته و تصریح کرد: روزهداری دارای فواید بسیاری میباشد؛ به طوری که پیامبر اکرم (ص) طبق روایاتی بر روزهگرفتن تأکید داشتند و حتی میفرمایند: جوانان اگر استطاعت دارند، ازدواج کنند، ولی اگر نمی توانند ازدواج کنند، روزه بگیرند و آن را سپری مقابل هواهای نفسانی قرار دهند.
*روزهداری؛ پیشگیری و درمان
سرپرست درمانگاه 22 بهمن تأمین اجتماعی قم، در ادامه با بیان این که میتوان به روزهداری از دو دیدگاه پیشگیری و درمان نگاه کرد، گفت: بسیاری از احکام الهی و محرمات جنبه پیشگیری دارد که روزهداری نیز از این دسته از احکام الهی است.
وی، جلوگیری از چاقی مفرط که بیشتر بلاهای جوامع امروز ما از این عامل نشان گیرد، سمزدایی بدن به وسیله دفع فضولات (سموم متراکم)، ایجاد استراحت نسبی برای اکثر دستگاههای بدن، کاهش رسوبات چربی در رگها مخصوصاً در رگهای خونی و چلوگیری از انحرافات جنسی را از جمله عوامل پیشگیرانه روزهداری برشمرد.
*آثار درمانی روزه
دکتر علایی با اشاره به جنبه درمانگری روزهداری، خاطرنشان ساخت: درمان دستگاه گردش خون از جمله فشار خون بالا، بهبود گرفتگی عروق و قلب، درمان بیماریهای دستگاه ادراری (التهاب مزمن کلیه و مثانه) و بیماریهای تنفسی مانند آسم از مهمترین آثار درمانی روزهداری است.
*تصوری غلط!
وی ادامه داد: یکی از دیگر آثار مفید روزهدرای، ترمیم سلولهای معده است، اما متأسفانه برخیها به غلط معتقدند، روزهدای زخم معده میآورد که این امر دلیل علمی ندارد.
این پزشک طلبه خاطرنشان ساخت: البته تمام آثار و فوایدی که برای روزهداری مطرح میشود در گرو آن است که دچار افراط و تفریط نشویم؛ یعنی همان آداب و سنت هایی که در آیات و روایات وجود دارد، رعایت شود و در خوراک افطار و سحر حد اعتدال رعایت گردد.
*تغذیه مناسب در ماه مبارک رمضان
دکتر علایی به نحوه تغذیه و خوراک در ماه مبارک رمضان اشاره کرده و ابراز داشت: برای این که در طول روز سرشار از انرژی باشیم و روزهداری سهل و آسان باشد، باید از غذاهای کمحجم و مقوی مثل پروتئینها تغذیه نماییم و سعی کنیم برنج کمتر مصرف شود.
*دستورالعمل رفع عطش
وی تصریح کرد: همچنین برای پیشگیری از تشنگی باید از میوهجات و سبزیجات تغذیه کرد و تا آنجا که می توان از غذاهای پرکالری چون سرخکردنیها پرهیز گردد.
این پزشک طلبه ادامه داد: برای افطار نیز باید از غذاهای شیرین و سهل الهضم چون خرما یا کمی مربا، فرنی یا آش شروع کرد و بعد از یک فاصله نیمساعت تا 45 دقیقه به سراغ شام سبک برویم.
وی، رویآوردن به زولبیا و بامیا را مفید ندانسته و گفت: این مواد به خاطر قند فراوان نه تنها مفید نبوده، بلکه مضر هم هستند و باید از مصرف آنها پرهیز کرد.
*ورزش سنگین بعد از افطار ممنوع
دکتر علایی در پایان با اشاره به رویآوردن افراد به ورزشهای مختلف بعد از افطار، یادآور شد: با توجه به این که بعد از افطار معده مقداری پر و سنگین میشود، لذا پیادهروی و ورزشهای سبک مانعی ندارد، اما پرداختن به ورزشهای سنگین چون فوتبال، شنا و... مضر است؛ زیرا احتمال ایجاد آسیب وجود دارد.