این استاد حوزه و دانشگاه در گفتگو با خبرنگار سرویس استان های مرکز خبر حوزه، با اشاره به اصول و شاخصه های تقوای سیاسی و اخلاق مدیریتی ابراز داشت: مهم ترین ویژگی یک مدیر در درجه اول، برخورداری از علم مدیریت و سپس حفیظ بودن و داشتن است.
وی با اشاره به آیه 55 سوره یوسف "قالَ اجْعَلْنِي عَلى خَزائِنِ الْأَرْضِ إِنِّي حَفِيظٌ عَلِيم" خاطرنشان کرد: با توجه به این آیه کسی که تقوای سیاسی دارد، قبل از اینکه بتواند اخلاق مدیریتی را رعایت کند؛ باید مسلط به علم مدیریتی باشد.
*خلأ اخلاق سیاسی در بین مدیران
حجت الاسلام والمسلمین تجدد، همچنین با بیان اینکه موانع مدیریتی را نیز در تحلیل اخلاق سیاسی در نظام مدیریتی باید به صورت ویژه مد نظر قرار داد، ادامه داد: یکی از مهمترین این موانع، رودربایستی کردن با دوستان و آشنایان است که در بسیاری از موارد مشاهده می شود، حتی مدیران ارزشی نیز به همین مسئله مبتلا شده و اخلاق سیاسی خود را از دست می دهند.
امام جمعه سنگر از توابع رشت گفت: یکی از عواملی که باعث شد بعضی از نزدیکان حضرت علی(ع) در هنگام حکومت داری از ایشان فاصله بگیرند، این بود که حضرت علی (ع) حتی تن به زیاده خواهی عقیل برادر خود نیز نداد و به این وسیله درس بزرگی را در تاریخ در رابطه با تقوای سیاسی از خود به یادگار گذاشت.
وی نکته دوم پیرامون موانع مدیریتی را افراط و تفریط کردن مدیران در برخورد با افراد تحت فرمان خویش عنوان کرد و افزود: بخشش بیش از حد و غیر عقلایی در مورد مسائل حساس و دارای اهمیت و همینطور سخت گیری بر روی مسائل کوچک و بی اهمیت توسط مدیران، از مصادیق افراط و تفریط در اخلاق سیاسی است.
حجت الاسلام والمسلمین تجدد با بیان اینکه مدیران باید از هر نیرویی به اندازه ظرفیت همان نیرو انتظار بازدهی داشته باشند، و انتظار بیش از اندازه از زیر مجموعه ی تحت مدیریت انتظاری غلط و بی جاست، این امر را مخالف تقوای سیاسی مدیران توصیف کرد.
وی همچنین یکی از آفت های اخلاق سیاسی و مدیریتی را تند و عصبی مزاجی بودن مدیران در برخورد با مسائل گوناگون عنوان کرد و یاد آور شد: به طور مثال وقتی امام خامنه ای در حوادث فتنه سال 88، آن خطبه وحدت بخش و الهام بخش را در جمعه پس از انتخابات مطرح کردند این بیانات از یک سو همچون آب سردی باعث فروکش کردن آتش هیجانات اجتماعی شده و از سوی دیگر باعث نامیدی دشمنان از دستیابی به اهداف شومان شد.
این استاد حوزه و دانشگاه، صبور بودن و صبر داشتن مدیران در مسائل و مشکلات پیش آمده را لازمه داشتن اخلاق سیاسی و مدیریتی و نبود آن را از دیگر موانع مهم مدیریتی و اخلاق سیاسی برشمرد.
وی با بیان این که دست نیاز به سوی بیگانگان دراز کردن از موانع تقوای سیاسی است، افزود: اگر مدیری می خواهد رشد کرده و جامعه خود را بالنده و پویا کند؛ باید برغیر خدا و مردم (ظرفیت های داخلی) تکیه نداشته باشد چرا که دشمنان و بیگانگان همواره نشان داده اند که در لحظات حساس، برای رسیدن به منافع خود همواره پشت مؤمنین را خالی کرده اند.
*هشدار نسبت به رواج تهمت و دروغگویی
امام جمعه سنگر، عدم اطمینان ناشی از رواج تهمت ها و دروغ گویی ها در بین سطوح مختلف مدیریتی و مردم را باعث وارد آمدن ضربه مهلکی به کل جامعه عنوان و تصریح کرد: عدم اطمینان در جامعه باعث سست و فشل شدن مدیران در انجام امور کشور می شود.
وی همچنین با بیان اینکه تنها مدیری به موفقیت حقیقی نائل می شود که از هیچ کس جز ذات پروردگار ترسی نداشته باشد، خاطرنشان کرد: علی (ع) نیز در حدیث "وَ مَنْ أَصْلَحَ فِيمَا بَيْنَهُ وَ بَيْنَ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ أَصْلَحَ اللَّهُ لَهُ فِيمَا بَيْنَهُ وَ بَيْنَ النَّاس" تاکید می کند که هرکس میان خود و خدا را اصلاح کند خداوند میان او و سایرین را اصلاح خواهد کرد.
این استاد حوزه و دانشگاه در خاتمه، تواضع و مهربانی مردم با مسئولین و بیان شفاف مسائل کشور را دو عامل اساسی اعتماد جامعه به مدیران عنوان و تاکید کرد: اگر مدیران در جامعه اسلامی نسبت به مردم جفاکار باشند و اخلاق سیاسی را رعایت نکنند؛ استکبار و استعمار به آسانی با سوء استفاده از خلأهای موجود، برای ازمیان برداشتن نظام اسلامی اقدام می کنند.