شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024

رواج فساد اخلاقي و گناهان اجتماعی که موجب افزايش اضطراب و پريشاني در جامعه شده است، از عمل نکردن به آیات انسان ساز قرآن کریم و اعراض از قرآن سرچشمه مي‌گیرد.

به گزارش مرکز خبر حوزه، حضرت آيت‌الله مظاهري، ظهر امروز در ادامۀ سلسله مباحث اخلاقي، با عنوان «فضيلت‌هاي فراموش شده»  از تمسّک و انس با قرآن کريم به عنوان فضيلت فراموش شدۀ ديگري نام بردند و خاطرنشان کردند: قرآن کريم، تجلّي ذات خداوند متعال و رونشت عالم وجود و در بر دارندۀ علم ما کان و ما يکون و ما هو کائن است و امتيازات و ويژگي‌هاي فراوان ديگري نيز دارد که ذکر آن در اين فرصت کوتاه نمي‌گنجد، امّا آنچه بايد به بدان توجّه شود اين است که اين کتاب نوراني با همۀ امتيازات و ثمرات مادّي و معنوي که دارد، به دست فراموشي سپرده شده است.

ايشان افزودند: اگرچه پس از تشکيل جمهوري اسلامي، قرآن کريم به صحنۀ اجتماع وارد شد، امّا هنوز آن‌طور که شايستۀ اين کتاب الهي است، جامعه، دانشگاه‌ها و مدارس و عموم مردم، جايگاه ويژۀ قرآن کريم را درک نکرده و به آن تمسّک نمي‌جويند.

حضرت آيت‌الله مظاهري ضمن بازگويي روايت شريف ثقلين، تصريح کردند: پيامبر اکرم«صلي‌الله‌عليه وآله وسلّم» در مدّت رسالت خويش، بيش از هزار مرتبه، روايت ثقلين را بيان فرموده و به مسلمانان از صدر اسلام تا روز قيامت گوشزد کرده‌اند که رستگاري آنان در پرتو تمسّک توأمان به قرآن کريم و عترت طاهره است و نيز به همگان فهمانده‌اند که قرآن کريم، کتاب هدايت بشريّت و اهل‌بيت«سلام‌الله‌عليهم» مبيّن و مفسّر اين کتاب نوراني هستند.

ایشان با تأکيد بر ضرورت انس با قرآن کريم، به تشريح مراتب چهارگانۀ تمسّک و انس با قرآن پرداخته و از «قرائت يا تلاوت» به عنوان مرتبۀ اول انس با آن کتاب نوراني ياد کرده و افزودند: مرتبۀ اول انس با قرآن کريم، عبارت از خواندن قرآن، حفظ قرآن و انس با جلسات و محافل قرآني است.

معظّم‌له تأکيد کردند: قرآن بايد در همۀ خانه‌ها و در بين اقشار مختلف جامعه زنده باشد، در دانشگاه‌ها و مقاطع مختلف تحصيلي، بيش از اين بايد به مقولۀ انس با قرآن پرداخته شود و همۀ جهت‌گيري‌ها و سياست گزاري‌هاي فرهنگي در کشورهاي اسلامي و به خصوص ايران، بايد قرآني باشد.

حضرت آيت‌الله مظاهري با اشاره به آياتي از قرآن کريم که بر خواندن و تلاوت آيات آن تأکيد مي‌ورزد، خاطرنشان ساختند: قرآن حد يُسر و توانايي را در تلاوت آيات مطرح فرموده و بديهي است که اين توانايي، حدّ محدودي ندارد و هر چه انسان بيشتر قرآن بخواند، باز در خود احساس مي‌كند توانايي تلاوت آيات ديگري را نيز دارد.

ايشان ادامه دادند: آیات نورانی قرآن کریم، از طراوت، لطافت و جاذبۀ ویژه‌ای برخوردار است  و برکات و خواص بی‌بدیلی نصیب انسان می‌کند، اگرچه ممکن است کسی که قرآن می‌خواند، از میزان بهره‌ای که می‌گیرد، مطلّع نباشد و یا نورانیّت الفاظ قرآن را درک نکند. نظير انساني که میوه‌ای مانند سيب را مي‌خورد و علی‌رغم عدم آگاهي از خواصّ آن، از ارزش غذائی نهفته در آن میوه، بهره‌مند می‌گردد.

معظّم‌له اضافه کردند: قرآن هيچ زماني را براي خواندن آيات الهي استثنا نکرده است؛  يعني خداوند با اين که مي‌داند انسان گاهي در حالت بيماري و گاه در حال مسافرت و گاه در حال كسب و تجارت و حتّي گاهي در حال جهاد با دشمنان خداست و در خط مقدم جبهه در حال كارزار با دشمنان است ولي با اين حال توصيه مي‌كند تا آنجا كه مي‌توانيد از آيات قرآن تلاوت كنيد.

حضرت آيت‌الله مظاهري، تلاوت همراه با تدبّر و تفسير قرآن کريم را مرتبۀ دوم انس با این کتاب شريف دانسته و خاطرنشان ساختند: متأسّفانه مراجعه به تفاسیر قرآن کریم و بهره‌مندی از این کتب ارزشمند، در جامعۀ کنونی رویکرد مناسبی ندارد. اگرچه مفسّرين نیز هنوز قادر به فهم و درک کامل لایه‌های درونی اقیانوس بی‌کران قرآن نیستند و نتوانسته‌اند به اعماق آن دست یابند،  ولي از تفاسير موجود نیز که زحمات فراوانی برای تألیف و گردآوری آنها کشیده شده است، به شایستگی استفاده نمی‌شود.

ايشان افزودند: «ابن عربي» که خود از مفسّران قرآن کريم است گفته است: «تاکنون هفتصد تفسير بر قرآن نوشته شده، امّا هنوز قرآن بكر است»؛ يعني کسی نتوانسته است به عمق معانی قرآن کریم دسترسي پيدا كند. امام خمینی«قدّس سرّه»  نيز با نقل اين مطلب از ابن‌عربي مي‌فرمودند: «از زمان ابن عربي تا عصر حاضر، تقریباً تعداد تفسيرها دو برابر شده است، امّا هنوز هم قرآن بكر است و كسي نتوانسته عمق آن را بفهمد» به عبارت ديگر هنوز قطره‌اي از درياي قرآن برداشت نشده است، ولی با این وجود، توجّه به معانی قرآن کریم و استفاده از تفسیرهای نوشته شده، مخصوصاً برای نسل جوان، لازم است.

حضرت آيت‌الله مظاهري در شرح مرتبۀ سوم انس با قرآن کريم، اظهار داشتند: مرتبۀ سوّم تمسّک و انس با قرآن، اين است كه بعد از تدبّر و تفسير قرآن، براي انسان، عنايتي پيش مي‌آيد كه مي‌تواند از قرآن کريم برداشت كند.

ايشان با بيان اينکه «نمي‌دانم» ، «نمي‌توانم» و «نمي‌شود» در نهاد انسان راه ندارد و هرکسي با ارادۀ قوي به هر مرتبۀ علمي يا معنوي که بخواهد مي‌تواند دست يابد، تصريح کردند: بانو مجتهده امين با اين که يك بانوي شوهردار و فرزند ‌دار بود، اراده کرد که درس هم بخواند و با اين که در آن زمان مدرسۀ طلبگي مخصوص بانوان نبود و استاد هم به سختی یافت مي‌شد، اراده و همّت كرد و در خانه درس خواندن را ادامه داد تا يک مجتهد، عارف و مفسّر قرآن شد و یک دورۀ چهارده‌ جلدی تفسير قرآن کريم از آن بانوی نمونه به‌جای مانده است. بنابراین نسل جوان باید آن‌قدر با قرآن شریف مأنوس شوند که بتوانند از قرآن برداشت داشته باشند.

حضرت آيت‌الله مظاهري، والاترين مرتبۀ انس با قرآن کريم را «عمل» به این کتاب نوراني دانسته و افزودند: متأسّفانه جامعۀ کنوني آن‌طور که شایسته است به ‌قرآن عمل نمي‌كند؛ در حالي که در همۀ امور زندگي، بايد از قرآن کریم استفاده كرد و به دستورات آن عمل نمود.

ايشان افزودند: رواج فساد اخلاقي و گناهان اجتماعی که موجب افزايش اضطراب و پريشاني در جامعه شده است، از عمل نکردن به آیات انسان ساز قرآن کریم و اعراض از قرآن سرچشمه مي‌گیرد.

حضرت آيت‌الله مظاهري با شرح روايتي از پيامبر اکرم«صلي‌الله‌عليه وآله وسلّم» تصريح کردند: پيامبر گرامي«صلي‌الله‌عليه وآله وسلّم» مي‌فرمايند: وقتي ظلم‌، گرفتاري و فساد و فتنه‌هاي گوناگون مثل ابر تاريك بر شما هجوم مي‌آورد به ‌قرآن تمسّک کنيد. زيرا قرآن براي سعادت دنيا و آخرت شما شفاعت مي‌كند و شفاعتش پذيرفته مي‌شود. سپس پيامبر اکرم«صلي‌الله‌عليه وآله وسلّم» مي‌فرمايند: هر كس قرآن را سرمشق زندگي خود قرار دهد، بهشت آن شخص از همان جا شروع مي‌شود تا به بهشت موعود نائل گردد. و كسي كه از قرآن رو گردان شده و به آن عمل نكند، جهنّم او از همان جا شروع مي‌شود تا به جهنّم موعود برسد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha