حجت الاسلام و المسلمین زمانی در گفتگو با سرویس بین الملل مرکز خبر حوزه، با بیان اینکه حضور موفق حوزویان در عرصه های بین المللی با تسلط حوزویان بر زبان های خارجی محقق می گردد، اظهار داشت: اگر یک فاضل حوزوی بخواهد معارف اسلام ناب و اهل بیت (ع) را در کشوری که به زبانی غیر از زبان فارسی صحبت می کنند عرضه کند، در صورتی موفق خواهد بود که به شکل دقیق و صحیح آن را ارائه نماید و این امر محقق نمی شود مگر به واسطه ارائه آن به زبان همان کشور.
وی افزود: شاید به همین دلیل بود که خداوند این اصل را جزو سنت های الهی در قرآن اعلام کرد.
حجت الاسلام و المسلمین زمانی به معایب ارائه مفاهیم توسط مترجم اشاره کرد و گفت: مترجم ها دارای دو نقیصه هستند یکی عدم درک و فهم همه مطالب ارائه شده از سوی سخنران، و دیگری عدم انعکاس احساسات و عواطف سخنران که قطعا در پشت آن معنا و مفاهیمی وجود دارد.
وی افزود: از سوی دیگر مبلغی که نمی داند مخاطب با یکدیگر چه چیزی می گویند و بر تابلو ها چه چیز نوشته اند، و چه چیز اعلام کرده اند، نمی تواند آنگونه که باید با مخاطبین ارتباط برقرار کند.
* شرط تردیدناپذیر در تبلیغ
رایزن سابق فرهنگی ایران در مصر یکی از شرایط تردید ناپذیر تبلیغ را آموزش زبان عنوان کرد و گفت: پیامبر اکرم (ص) در آن زمان به واسطه اهمیت این امر به زید بن موسی دستور دادند که زبان آموزی کند و این امر درس بزرگی برای همه کسانی است که به دنبال ترویج معارف اسلام ناب محمدی (ص) هستند.
وی افزود: معاونت بین الملل حوزه های علمیه برای اینکه روحانیت شیعه توانمندی حضور در عرصه بین الملل را داشته باشد و از قافله دیگر ادیان و مذاهب، عقب نماند، طرح تامین زبان آموزی و تعمیق زبان آموزی را در دستور کار خود قرار داده است.
حجت الاسلام والمسلمین زمانی ادامه داد: اکثریت روحانیون حداقل به زبان عربی به واسطه مطالعه کتب عربی تسلط ضمنی دارند لذا براگزاری دوره های آموزش مکالمه به زبان عربی موجب می شود تا آنان در این فضا آمادگی لازم را جهت ارائه مطالب به زبان عربی کسب نمایند.
* شناسایی مراکز زبان آموزی حوزه و شهر مقدس قم
وی شناسایی مراکز زبان آموزی حوزه و شهر مقدس قم، تشکیل شورای مشورتی برای مسئولان و روسای زبان آموزی حوزه و تبادل تجارب و همکاری بیشتر با یکدیگر، رسیدگی به بخشی از مشکلات موسسات زبان و رفع آن، برگزاری دوره آموزش زبان برای جمعی از اساتید دروس خارج و سطوح عالی از جمله برنامه های معاونت در اجرای این طرح عنوان کرد.
حجت الاسلام و المسلمین زمانی گفت: گرچه ما هنگام تصمیم انجام برگزاری دوره آموزش زبان برای جمعی از اساتید دروس خارج، تردید داشتیم و نگران بودیم از اینکه آیا آنان در این دوره ها شرکت می کنند، یا نه، اما با برگزاری یک دوره آموزش مکالمه شور آنان را با شرکت در کلاس مشاهده کردیم.
وی افزود: آنان با حضور در معاونت بین الملل خواستار شرکت در دوره تکمیلی فشرده در یکی از کشورهای عربی شدند تا با حضور در فضای آن کشور به سطحی برسند که بتوانند در جمع عرب زبانان به سخنرانی بپردازند.
معاون بین الملل حوزه های علمیه در پایان گفت: گرچه سرعت فراگیری زبان برای طلاب و نسل جوان بیشتر فراهم است و فراگیری زبان برای اساتید مقداری مشکل تر است، اما به اعتقاد ما چون اساتید علم لازم را نسبت به معارف اسلامی و مکتب اهل بیت(ع) فرا گرفته اند، از اولویت بیشتری برای فراگیری زبان بهره مند هستند و مخصوصا که در زبان عربی همه این ها ده ها سال با کتاب های عربی سرکار داشته اند.