جمعه ۲۳ آذر ۱۴۰۳ |۱۱ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 13, 2024

حوزه علمیه و علما، امروز با تکیه بر استقلال خود اگر مشکل و اشتباهی در نظام و دولت ببینند به راحتی واکنش نشان می‌دهند، حوزه علمیه وابسته به دولت و حکومت نیست و این ارزشمند است و باید حفظ شود.

به گزارش مرکز خبر حوزه، حضرت آیت الله مکارم شیرازی، امروز در مراسم آغاز سال تحصیلی 91-90 که با حضور اساتید و طلاب و فضلای حوزه در سالن اجتماعات مدرسه فیضیه قم برگزار شد، در طلیعه سخن با اشاره به اهمیت علم و دانش اظهار داشتند: شهید ثانی در کتاب «المراد من منیة المرید» تصریح کرده‌اند که غایت و هدف نهایی از آفرینش دو عالم، علم و دانش است و در این میان «علم توحید» اساسی ترین و پایه ای ترین علوم است که سایر علوم و معارف از آن نشأت می‌گیرند.

معظم له با بیان این که «قلم» نماد علم و دانش است ادامه دادند: قلم، مایه انتقال علم از یک نسل به نسل دیگر است و آیات قرآن کریم در این زمینه نشان دهنده توجه عمیق و دقیق اسلام به مسئله علم و علم آموزی است.

* حوزه علمیه قم بزرگترین حوزه جهان اسلام

حضرت آیت الله مکارم شیرازی با اشاره به جایگاه و عظمت حوزه علمیه قم در میان سایر حوزه‌های علمیه جهان اسلام گفتند: حوزه علمیه قم بزرگترین حوزه علمیه جهان اسلام است چون از نظر وسعت و عظمت هیچ حوزه ای در جهان به پای آن نمی رسد، این حوزه دارای حداقل 50 هزار محصل و طالب علوم دینی است و بیش از ده هزار نفر از یکصد کشور جهان با ملیت‌های مختلف در این حوزه تحصیل می‌کنند.

* انتشار هفتگی 200 عنوان کتاب در حوزه

ایشان بیان داشتند: حوزه علمیه بیش از 300 مرکز پژوهشی و تحقیقاتی و یک هزار استاد مبرز و لایق دارد و هر هفته 200 کتاب تازه در این حوزه به زیور طبع آراسته می‌شود، بنابراین پایگاه علمی جهان اسلام به ویژه مکتب اهل بیت حوزه علمیه قم است و باید آنچه مناسب عظمت این جایگاه است برایش فراهم شود.

حضرت آیت الله مکارم شیرازی، با اشاره به افتخارات و ویژگی‌های حوزه علمیه قم و ضرورت توجه به سنت‌های علمای سلف در این حوزه اظهارداشتند: استقلال حوزه، درس‌های آزاد، فرامرزی بودن حوزه‌های علمیه، توجه به مسائل اخلاقی، عدم مدرک گرایی در مسئله علم آموزی حوزویان و تبلیغ و نشر علوم اهل بیت‌(ع) در سراسر کشور و حتی جهان از ویژگی‌های حوزه‌های علمیه شیعی هستند.

* تعجب اندیشمندان مصری از استقلال حوزه‌های شیعی

ایشان با اشاره به سفر برخی از بزرگان مصری به ایران و استقبال از استقلال حوزه‌های علمیه تصریح کردند: وقتی برای اندیشمندان مصری توضیح دادیم که حوزه‌های علمیه، وابستگی به دولت و حکومت ندارند و به راحتی بر دولت و نظام نظارت کرده و به آنها انتقاد سازنده می‌کنند و از نظام حمایت می‌نمایند، همگی تعجب کرده بودند.

معظم له تاکید کردند: متاسفانه در کشورهای اسلامی، حوزه‌های علمیه وابسته به دولت‌ها هستند و حتی مفتی‌های بزرگ آنها توسط دولت‌ها انتخاب می‌شوند بنابراین نمی توانند روحیه نظارتی و انتقادی به دولت‌ها داشته باشند و وابسته می‌مانند.

* دروس آزاد موجب نخبه پروری می‌شود

این استاد درس خارج حوزه با بیان این که در حوزه برخلاف دانشگاه‌ها، شاگرد استاد را انتخاب می‌کند و هرگز به هیچ طلبه‌ای، استادی تحمیل نمی گردد عنوان کردند: هر استادی که بهتر بتواند تدریس کند شاگردان بیشتری خواهد داشت و این مسئله موجب بروز و ظهور نخبگان حوزه در این عرصه می‌شود.

ایشان ادامه دادند: اساتید نخبه با حضور بیشتر شاگردان به رشد علمی و معنوی خود ادامه می‌دهند و در یک روند علمی و تحقیقاتی به درجه اجتهاد می‌رسند، این فایده برگزاری دروس آزاد حوزه است.

* کمبود استاد در شهرستان‌ها جدی است

معظم له تصریح کردند: نظام «استاد و شاگردی» در حوزه به ما خودکفایی نیز داده و هر طلبه ای که سطوح بالا را می‌گذارند برای سطوح پایین تدریس می‌کند که بدین ترتیب مشکل استاد، خود به خود در حوزه حل می‌شود، البته باید اذعان داشت در شهرستان‌ها مسئله کمبود استاد جدی است و اساتید حال حاضر نباید فقط در حوزه علمیه قم بمانند و وظیفه دارند طبق آیه « نَفْر» به شهرستان‌های رفته و حوزه‌های علمیه شهرستان‌ها را تقویت نمایند.

* علمیت و بزرگی روحانی به تبلیغ و منبر نرفتن نیست

حضرت آیت الله مکارم شیرازی اظهارداشتند: حوزه‌های علمیه شیعی در طول تاریخ خود را موظف به نشر علوم و معارف اهل بیت‌(ع) می‌دانند و تبلیغ از اساس کارهای حوزویان بوده و هست، بنابراین در ماه رمضان و محرم و صفر، حرکت پر خروشی در حوزه‌های علمیه به راه می‌افتد و حوزویان در گوشه و کنار این کشور به تبلیغ دین می‌پردازند.

ایشان تصریح کردند: اُبهت، مقام و جایگاه روحانی به این نیست که تبلیغ و منبر نرود، همه باید خود را بسیج کنند و برای نشر علوم اسلام و اهل بیت‌(ع) تلاش کنند.

* حوزه از مسائل مستحدثه نظام غافل نشود

معظم له با اشاره به وظایف حوزه و حوزویان در شرایط کنونی نظام گفتند: از جمله مسائلی که نباید از آن غفلت کرد، مسائل مستحدثه نظام اسلامی است، امروز در مسائل پزشکی، اقتصادی، بانکداری، کمرگ، دستگاه قضا و ... سوالات فراوانی وجود دارد که حوزه علمیه به عنوان متولی امر دین باید پاسخ این مسائل را بدهد.

حضرت آیت الله مکارم شیرازی با بیان این که اسلام جاودانه و جهانی است تاکید کردند: پیشنهاد می‌کنم امروز گروهی در حوزه مشخص شوند تا ابتدا، نیازهای نظام را بررسی کرده و این سوالات را جمع آوری کنند و بر این اساس فهرستی از این نیازها به اساتید برجسته دهند تا هر استادی یک گوشه کار را بگیرد.

ایشان تصریح کردند: وقتی هر استادی در حوزه گوشه ای از حل سوالات و مشکلات این فهرست را وظیفه خود بداند و در دروس خود مشکلات این مسائل را رفع کند به راحتی می‌توانیم پاسخ گوی این نیازها باشیم، به عنوان مثال عده ای از اساتید مسائل و مباحث دستگاه قضا، گروهی مسائل گمرکی، پزشکی، اقتصادی و بانکداری و ... را در دست بگیرند و این کار را شروع کنند.

* حوزه با ارائه عرفان اصیل، جلوی بروز عرفان‌های کاذب را بگیرد

این مرجع تقلید با اشاره به بروز شبهات و عرفان‌های کاذب در جامعه گفتند: از دیگر وظایف حوزه و حوزویان این است که از اعتقادات نظام اسلامی که در منطقه، حرف اول را می‌زند دفاع کند، امروز دشمنان از مسئله شبهه و القای افکار انحرافی، اهداف سیاسی خود را پیش می‌برند، حوزه باید در پاسخ گویی به شبهات و جلوگیری از بروز عرفان‌های کاذب جدی تر وارد شود و با ارائه عرفان اصیل اهل بیت‌(ع) این عرفان‌ها را محو کند.

* حوزه محدودیتی برای جذب طلبه ندارد

ایشان با اشاره به فرامرزی بودن حوزه‌های علمیه عنوان کردند: حوزه بر خلاف دانشگاه هیچ محدودیتی برای جذب افراد مشتاق به تحصیل علوم دینی و معارف اهل بیت‌(ع) از ملیت‌های مختلف را ندارد و این روند حضور افراد از کشورهای مختلف برای تحصیل در حوزه علمیه باید ادامه داشته باشد.

معظم له با تاکید بر ضرورت توجه به اخلاق اسلامی در حوزه گفتند: حوزه نظارت فراوانی بر اساتید و طلاب خود دارد و اخلاق و صلاحیت‌های لازم در این زمینه را ضروری می‌داند.

ایشان افزودند: همین علمیت و نورانیت در حوزه است که موجب شده امروز شما در گوشه و کنار حوزه شعاع تقوا و معنویت را در سطوح مختلف مشاهده کنید.

* حوزه علمیه اطلاعات و تجربه نظام اسلامی را به جهان منتقل کند

حضرت آیت الله مکارم شیرازی با اشاره به تحولات اخیر منطقه عنوان کردند: امروز موج بیداری اسلامی در سراسر جهان به پا خاسته و دشمنان چه بخواهند یا نخواهد، این مبارزات صبغه اسلامی دارد چون قیام‌ها و اعتراضات همواره بعد از نماز جمعه‌ها تشکیل می‌شود و فریاد «الله اکبر» طنین انداز است و به تازگی هم مشاهده کردیم مردم با سفارت‌های امریکا و اسرائیل در کشورهای مختلف چگونه برخورد می‌کنند.

ایشان اضافه کردند: حوزه‌های علمیه باید به کمک این قیام‌ها بشتابد و اطلاعات و تجربه این نظام 32 ساله را در اختیار آنها قرار دهد البته قرار نیست تحمیلی در این زمینه وجود داشته باشد و باید جلوی این ایران هراسی را گرفت، دشمنان نظام اسلامی سعی می‌کند با القای افکار مخرب، مردم این کشورها را از خدمات نظام اسلامی محروم کنند.

* حوزه علمیه دوست دارد در کنار الازهر مشکلات جهان اسلام را حل کند

معظم له در پایان خاطرنشان کردند: در حالیکه ما حتی یک وجب از خاک این کشورها را نمی‌خواهیم و قرار نیست تسلطی بر آنها داشته باشیم و با کسی جنگ نداریم و به مقدسات دیگران احترام می‌گذاریم، دشمنان سعی در اسلام هراسی و ایران هراسی دارند؛ حوزه‌های علمیه دوست دارند در کنار الازهر باشند و دست در دست برادران مسلمان داده و مشکلات جهان اسلام را حل کنند.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha