خبرنگار حوزهنیوز در نخستین روزهای سال تحصیلی جدید به مدرسه مبارکه فیضیه محل تولد و رشد انقلاب اسلامی ایران رفت تا نظرات و واکنشهای فرزندان امروز حوزه را پیرامون این اتفاق ناگوار جویا شود.
*مسئولان ثابت کنند مملکت صاحب دارد
حجتالاسلام رضا ذوالفقاری، مشغول تحصیل دروس خارج فقه و اصول حوزه است و همزمان در مدرسه شهیدین نیز به تدریس مشغول است، وقتی در مورد اختلاس اخیر میگوید: طرح چنین مبالغی فراتر از تصور ماست، الان اگر کسی بخواهد، یک وام یک میلیون تومانی بگیرد، چقدر دردسر میکشد، باید دو ضامن داشته باشد و مراحل مختلف اداری را طی کند تا با هزار زحمت و گرفتاری، یک میلیون تومان را با فلان درصد سود تهیه کند.اگر مبلغ این اختلاس درست اعلام شده باشد با آن میتوان مشکلات بخش عظیمی از جامعه که در پیچ و خم تهیه یکمیلیون وام هستند را حل کرد، متاسفانه عده ای با سو استفاده از موقعیتی که برایشان فراهم شده با وامهای میلیاردی خودشان را چاق میکنند، در حالی که بسیاری برای دریافت وام جهت رفع نیازهای ضروری خود، در پیچ و خم مراحل اداری گیر میکنند و نمی توانند وام دریافت کنند.
این روحانی یزدی در ادامه میگوید: اگر مسئولین بخواهند، جلوی تبعات منفی این قضیه گرفته شود، باید سریع و دقیق این پرونده را پیگیری کنند و قضیه را طوری دنبال نمایند که مردم احساس کنند، مملکت قانون دارد و الا اگر مسئولین بیتفاوت باشند و بخواهند سروته قضیه را به هم بیاورند، تبعات ناگواری به دنبال خواهد داشت، لذا روسای سه قوه به خصوص قوه قضائیه باید طوری عمل کنند که مردم بدانند، حکومت اسلامی برای منافع عمومی جامعه ارزش قایل است و از حقوق مردم دفاع میکند.
*نظام بیگناه است کارگزاران مواظب باشند
حجتالاسلام ذوالفقاری در مورد نحوه برخورد روحانیون با این جریان اظهار میدارد، روحانیون باید در برخورد با این قضیه واقع بینانه رفتار کنند و به مردم تفهیم کنند که در پس این قضایا مشکلاتی هست، ولی این مشکل به نظام برنمیگردد، اگر چه ما ادعا داریم نظام ما اسلامی است، ولی این طوری نیست که امکان اجرای تمام دستورات اسلامی وجود داشته باشد، اگر چه به سوی اسلامی شدن قدم برمی داریم، ولی در این نظام افرادی هستند که با روح نظام اسلامی مشکل دارند و نباید مشکل کارگزاران نظام را به خود نظام تعمیم دهیم. لازم است علما و روحانیون این مساله را به درستی به مردم تفهیم کنند، تا نگرانی و شوکی که در اثر این مسایل به مردم وارد میشود به طرف شود.
وی میافزاید، اساس نظام اسلامی را روحانیت تشکیل میدهد و مبدا و منشا نظام از علما سرچشمه گرفته و تداوم آن نیز به دست روحانیت است و علما علیرغم اینکه رسالت دارند از نظام اسلامی و مسئولین متعهد دفاع و حمایت کنند باید مسئولین خاطی را در مقابل نقایص و کوتاهیها بازخواست کرده و اجرای قانون و عدالت را از آنان مطالبه کنند و پیگیر قضایا باشند و از کنار مسایل بیتفاوت نگذرند، مسئولین هم باید در میان طلاب حضور داشته و نسبت به مسایل پاسخگو باشند در مورد جریان اخیر هم لازم است، دادستان کل کشور در میان طلاب حاضر شده و در مورد ابعاد این اختلاس توضیح دهد.
*مردم همهچیز را از چشم روحانیت میبینند
حجتالاسلام سید علی حسینی که در سطح 3 حوزه مشغول تحصیل است، در گفت وگو با حوزهنیوز به نکات جالبی در مورد اختلاس و ابعاد آن اشاره می کند.
او اعتقاد دارد، مردم با سطح آگاهی بالایی که دارند با این جریانات اعتمادشان به نظام اسلامی و روحانیت کمرنگ نمیشود؛ زیرا در هر جریان و اتفاقی عواملی وجود دارد و در هیچ کجای این جریان، نظام اسلامی و سازمان روحانیت دخیل نبوده است، ولی با توجه به اینکه اساس نظام بر دوش روحانیت است، از این لحاظ توقعاتی متوجه نظام اسلامی و سازمان روحانیت است و اگر این توقعات محقق نشود، بیاعتمادی مردم رقم خواهد خورد، اگر مردم ببینند مسئولین نظام و قوه قضائیه که آیینه تمام نمای حضور دین و نمایندگان حوزه در حکومت اسلامی است، در مورد این مساله تسامح و تساهل میکنند و در برخورد با این قصه قاطعیت لازم را ندارند، موجب کمرنگ شدن اعتماد مردم نسبت به نظام خواهد شد.
*حوزه خواستار برخورد با متخلفان است
حجتالاسلام حسینی به رسالت سنگین حوزه و روحانیت در رابطه با چنین اتفاقاتی اشاره کرده و میگوید: حوزه نسبت به چنین مسائلی خیلی حساس است و بزرگان حوزه نیز به این مسائل دقت دارند، مخصوصاً در مورد این اختلاس که بوی خیانت از آن به مشام میرسد. به این که اختلاس چه زمانی صورت گرفته و چطور کشف شده کاری نداریم، ولی الان که این اختلاس بر ملا شده باید نظام اسلامی و قوه قضائیه در برخورد با این مسئله قاطعیت داشته باشد و به مردم ثابت کنند که حکومت اسلامی با کسی عقد اخوت نبسته است.
این طلبه سطح 3 حوزه، در مورد این که چه عواملی باعث بروز چنین تخلفی شده است میگوید: اختلاس به این بزرگی، نشان میدهد سیستم نظارتی ما خیلی ضعیف عمل کرده است، البته این ضعف فقط به سیستم بانکی ما مربوط نمیشود. اکثر سازمانها این ضعف را دارند، حتی سازمان بازرسی کل کشور هم باید هوشیار میبود از دیگر عوامل وقوع چنین تخلفی، ضعف مدیریتی و اعتماد بیمورد به بعضی افراد است، همچنین نفوذ بعضی جریانها در وقوع این تخلف نقش داشته است.
*مسئولان اغماض نکنند
حجتالاسلام حسینی در مورد انتظارات و خواستههای طلاب از مسئولین نظام در رابطه با این اختلاس میگوید: طلاب و فضلای حوزه از مسئولین انتظار دارند در رسیدگی به این پرونده اغماض نکنند و به آنچه حق است عمل کنند، هیچ چشم پوشی نداشته باشند و با فرد متخلف در هر مسئولیت و پست و مقامی که بود، برخورد شود و به آنچه مقتضای شرع و قانون است عمل شود وگرنه هر کوتاهی که صورت بگیرد خیانت به مردم و اسلام است.
*روحانیت در خط مقدم مطالبات است
حجتالاسلام سید علی حسینی اعتقاد دارد در این گونه موارد طلاب و روحانیون در خط مقدم مطالبات و پرسشهای مردم قرار دارند، اگر چه اکثر مردم از سطح آگاهی بالایی برخوردارند، ولی عدهای که از نظر فرهنگی در سطح پایین قرار دارند و به اخبار و اطلاعات دسترسی ندارند، هر جریانی که در کشور اتفاق میافتد سریعا انگشت اتهام را به نظام و حکومت نسبت میدهند و این وظیفه طلاب و فضلای حوزه را سنگین میکند و باید جریانات و وقایع را به مردم توضیح داد و واقعیتها را تبیین کنیم و اقشار مختلف را نسبت به مسایل روزمره آگاه کنیم، اهل قلم با نوشتن و اهل منبر و تریبون با بیانات خود به مردم آگاهی بدهند و بیان کنند، همه این تخلفها ناشی از بیتقوایی هاست که اسلام از آن بیزار است.
*عکسالعمل مسئولان زیبنده نبود
حجتالاسلام محمد رجبزاده نیز که در سطح سه حوزه مشغول تحصیل است در مورد نحوه اطلاع از خبر اختلاس میگوید: این خبر را در حجره از دوستان شنیدم و بعد در روزنامه مطالعه کردم واقعا شوکه شده بودم و برایم قابل هضم نبود و منتظر بودم مسئولین چه عکسالعملی نشان میدهند. چیزی که در این جریان برایم عجیب بود این که؛ هر کس کشف تخلف را به خودش نسبت میداد و ادعا میکرد من اختلاس را شناسایی کردهام، واقعا این حرکت چه معنایی میتواند داشته باشد!
این طلبه اهل مراغه، از مقدار اختلاسی که صورت گرفته اظهار شگفتی کرده و میگوید: ذهن ما با این اعداد آشنا نیست و همین که تعداد زیاد صفر را در روزنامه دیدم پی بردم محاسبه مقدار اختلاس از توان من خارج است.
وی بخشی از زمینه وقوع این اختلاس را متوجه دولت دانسته و میگوید: من شخصا در انتخابات ریاست جمهوری به احمدینژاد رای دادم، برای تبلیغ او ستاد دایر کرده بودم و این کارم را از روی وظیفه انجام دادهام، ولی متاسفانه دولت در عزل و نصب افراد بیشتر از روی روابط عمل کرد و اعتماد بیش از حد به افراد و عدم نظارت کافی موجب سو استفاده بعضی از مناصب خود شده است.
*شفاف اطلاعرسانی شود
حجتالاسلام رجبزاده، اطلاعرسانی کافی و برخورد شدید با متخلفان را برای حفظ اعتماد مردم نسبت به نظام امری لازم دانسته و ادامه میدهد: مردم دنبال این نیستند که بفهمند این اختلاس را چه کسی انجام داده، ولی انتظار دارند با متخلفین طبق قوانین شرعی و قانونی برخورد شود و جلوی چنین سوءاستفادههایی گرفته شود و با نظارت و مدیریت صحیح امکان وقوع چنین تخلفات بزرگی گفته شود.
*مردم نگرانند
بخش اعظم مطالبات عمومی حوزهها و مردم را در این قضیه، متوجه قوه قضاییه دانسته و اظهار میدارد: مردم نگران این هستند که نفوذ افراد و جریانها مانع روند صحیح این پرونده شود، لذا انتظار دارند، دستگاه قضایی با اتکا به قوه الهی، با قدرت و شجاعت با این پرونده برخورد کنند و فقط خدا را در نظر بگیرند، تا خدای نکرده نفوذ افراد و جریانها، موجب انحراف مسیر پرونده نشود.
*تا صبح خوابم نبرد
حجتالاسلام احمد شعبانی نیز در رشته تخصصی تفسیر مشغول تحصیل است و اصالتا اصفهانی است. او اظهار میدارد: شب اولی که خبر اختلاس را شنیده تا صبح خوابش نبرده و به شدت فکرش مشغول بوده، او ادامه میدهد: مبلغی که در رسانهها در مورد اختلاس ذکر شده انصافا مبلغ هنگفتی است و با توجه به مشکلات عدیده اقتصادی که در جامعه ما وجود دارد چنین اختلاسی واقعا وحشتناک است.
این طلبه حوزه علمیه قم اعتقاد دارد، اگر مسئولین در این مورد سهلانگاری کنند و با برخورد قاطع اذهان عمومی را آرام نکنند، این اختلاس میتواند سرآغاز فتنهای بزرگتر از فتنه سال 88 باشد، زیرا آن فتنه یک آشوب سیاسی بود، اما در آشوب اقتصادی چون مردم مشکلات اقتصادی را از نزدیک لمس میکنند و چنین تخلف بزرگ اقتصادی را بر نمیتابند و چه بسا اگر متخلفین به سزای اعمال خود نرسند و اموال به بیتالمال برگردانده نشود، موجب بدبینی مردم به نظام اسلامی و حتی اصل اسلام شود.
*در برخورد با مفاسد محکمتر عمل شود
حجتالاسلام شعبانی در مورد عکسالعمل مسئولین پس از افشای خبر اختلاس میگوید: برخورد مسئولین در مورد این پرونده در وهله اول خوب بود و همه نسبت به پیگیری مساله خیلی تاکید کردند، ولی فعلا در مرحله حرف است و مردم انتظار دارند به این وعدهها عمل شود و امیدواریم مثل پروندههای مفاسد اقتصادی سابق نباشد. این اختلاس اخیر نشان میدهد مسئولین در مورد مفاسد اقتصادی که سابق مطرح بود، خوب عمل نکردند و گرنه امروز ما وقوع چنین تخلفی را شاهد نبودیم.
*قوه قضائیه به حوزه و دانشگاه جواب بدهد
وی در ادامه میگوید: مسئولین نظام و روسای قوا، وظیفه دارند در میان نخبگان حوزوی و دانشگاهی حاضر شده و نسبت به مسایل پاسخگو باشند، در مورد این مساله هم مسئولین عالی قوه قضائیه به طلاب و نخبگان حوزوی توضیح دهند که چه کردهاند و چه میخواهند بکنند، این مطالبه عمومی طلاب و فضلای حوزه است.
حجتالاسلام احمد شعبانی در مورد عکسالعمل مردم نسبت به اختلاس اخیر میگوید: مردم ما به نظام علاقمند هستند و این جریان فی نفسه از علاقه مردم نسبت به نظام نمیکاهد، ولی مردم از دولتمردان حکومت اسلامی انتظار دارند، با متخلفین برخورد شود و جلوی چنین کارهایی گرفته شود، علما و روحانیون نیز باید به مردم تبیین کنند که بین نظام اسلامی و بعضی مسئولین که به وظایف خود عمل نمیکنند، تفکیک قایل شوند و نباید تخلف اینها را به حساب نظام و حکومت اسلامی گذاشت، اگر چه لازم است آنها هم در قبال اشتباهات و کوتاهیهای خود پاسخگو باشند.
وی گفت: نظام جمهوری اسلامی ایران امروزه در مقابل دنیا قرار دارد و پیشتاز عقاید دینی و ادیان الهی است و به همین خاطر زیر ذرهبین قرار دارد و وقوع چنین تخلفاتی برای نظام خیلی سنگین است.