به گزارش مر کز خبر حوزه، حضرت آيتالله سبحاني، پيش از ظهر امروز در كنگره بزرگداشت علي بن ابراهيم با بيان اينكه همانطور كه قرآن حجت است، سنت رسول الله(ص) نيز حجت است، گفتند: متاسفانه بعد از رحلت پيامبر (ص) كتابت و نقل سنت رسول اكرم(ص) ممنوع شد كه تا دوران اموي و عباسي نيز این مسئله ادامه داشت.
ایشان با اشاره به اين كه در دوران منصور دوانیقي كتابت احاديث اهل بيت(ع) آغاز شد، اظهار داشت: بعد از آن نهضت حديث نويسي با قدرت به پيش رفت تا آنجا كه براي شنيدين يك حديث از راوي آن، مسافرت هاي طولاني را طي مي كردند تا آن حديث را بشنوند.
حضرت آيت الله سبحاني ادامه دادند : شيعيان در زمان حضرت علي (ع) با اقتدا به اميرالمومنين (ع) كتابت احاديث را آغاز كردند كه اين امر از افتخارات شيعه است.
*مراکز نقل حدیث در زمان امام رضا (ع)
معظم له در ادامه با بيان اين كه در زمان امام رضا(ع) سه مركز نقل حديث وجود داشت، افزودند :كوفه و نجف يكي از اين مراكز بود كه محدثين فراواني در آنجا به نقل و جمع آوري احاديث مشغول بودند و در تاريخ آمده است كه 900 نفر در كوفه نقل حديث مي كردند.
رییس موسسه تحقیقاتی امام صادق (ع)، مركز دوم نقل حديث را منطقه خوارزم عنوان کرده و خاطر نشان کردند: احاديثي كه در خوارزم وجود داشت، در عراق به چشم نمي خورد و اين امر نشان دهنده آن است كه رابطه اين دو منطقه با يكديگر قطع بوده است.
حضرت آيت الله سبحاني ادامه دادند: منطقه سوم مركز نقل حديث، قم و اطراف آن همانند شهر ري بود كه روش محدثين آن با روش سايرين متفاوت بود.
این مرجع تقلید با بيان اين كه در گذشته نقطه ثقل حديث، قم و كوفه بوده است، افزودند: با ورود پدر علي بن ابراهيم قمي از كوفه به قم، احاديث كوفه را به قم منتقل و احاديث موجود در قم را نیز تكميل کرد.
ایشان اظهار داشتند : علي بن ابراهيم قمي كارش حديث پروري بود؛ ايشان در تمامي ابعاد فقهي رواياتي نقل كرده و اين بدان معني است كه این عالم بزرگ به تمام معني محدث بوده است.
معظم له، تفسير علي بن ابراهيم قمي را مهمترين اثر ایشان معرفی کرده و افزودند: ايشان در تفسير خود آيات قرآن را در ابعاد مختلف مورد بررسي قرار مي دهد؛ به طوری که شأن نزول هايي كه در ذيل تفسيرش آمده است، در جاي ديگري ديده نمي شود.
حضرت آيت الله سبحاني بيان كردند: تمام كتاب تفسير علي بن ابراهيم قمي متعلق به او نيست و بخشي نيز از ابی الجارود مي باشد؛ البته احاديث ابی الجارود دچار مشكلاتي بوده است كه امروز اين احاديث از تفسير علي بن ابراهيم قمي جدا شده است.
*شیخ کلینی و ابن بابویه شاگرد علی بن ابراهیم قمی بودند
ایشان در بخش ديگري از سخنان خود به اساتيد و شاگردان علي بن ابراهيم قمي اشاره كرده و اظهار داشتند: احاديث نقل شده از علي بن ابراهيم قمي سنگ زيرين حديث شيعه است و ايشان از محضر 14 استاد بهره برد و شاگردانی نظير شيخ كليني و ابن بابویه را تربیت کرد.
این مرجع تقلید با بيان اين كه حديث شيعه نيارمند پالايش و اجتهاد بيشتري است، افزودند: احاديث شيعه در دوران صفويه از نظر استدلال و مباحث عقلي لطمه ديد و در طي اين 200سال احاديث شيعه از نظر اصولي عقب افتاد، اما حديث در اين دوران تا حدي زنده شد.
معظمله با تاكيد بر اين كه امروز بايد نسبت به احاديث اهتمام بيشتري داشته باشيم، گفتند: هم اكنون در حوزه توجه بيشتري به اين موضوع شده است و بايد در راستاي اصلاح كتب حديث نيز قدم هايي برداشت.
حضرت آيت الله سبحاني در پایان یادآور شد: قالب كتابهاي حديث در چاپ مخدوش اند و بايد نهضتي در چاپ كتب احاديث صورت گيرد.