به گزارش مرکز خبر حوزه، آیتالله سید احمد خاتمی یکی از ابتکارات ارزشمند نهادهای فرهنگی در سالهای اخیر را رونمایی از کتابها عنوان کرده و گفت: این کار ارزشمند ضمن این که تجلیل از پدیدآورندگان آثار فرهنگی فاخر است، سبب تشویق چهرههای شاخص فرهنگی برای آمدن به صحنه و نیز تولید خبر فرهنگی میشود؛ بر این اساس رونمایی از کتاب تفسیر بلاغ، نوشته آیتالله میرمحمدی کاری ستودنی است.
وی افزود: فعالیتهای فرهنگی حوزه علمیه بسیار گسترده است، امّا هنوز نتوانستهایم در عرصه رسانه، این چهره پرتلاش فرهنگی را به نمایش بگذاریم؛ به طوری که انبوه کارهای فاخر در عرصه فقه، اصول، تفسیر، حدیث، فلسفه، عرفان و... به صورت مداوم در حوزه علمیه در حال تولید است ولی تاکنون معرفی شایستهای از آن صورت نگرفته است.
امام جمعه موقت تهران افزود: قبل از انقلاب اسلامي، تفسیر در حوزههای علمیه تدریس میشد و تا جایی که بنده به یاد دارم دروس تفسیر مرحوم آیتالله زاهدی، آیتالله مشکینی و آیتالله خزعلی از دروس رایج پیش از انقلاب بود، تفسیر نفیس و فاخر المیزان نیز در همان زمان به اتمام رسید، با این حال رونق درس تفسیر نسبت به دروس دیگر بایسته و شایسته نبود.
عضو خبر گان رهبری با بیان این که نگارش تفسیر نمونه پیش از انقلاب آغاز شد و پس از انقلاب به پایان رسید، اظهار داشت: تفاسیری که پس از انقلاب در حوزه به سامان رسیدند، کم نیستند، تفسیر تسنیم و تفسیر موضوعی آیتالله جوادی آملی، تفسیر موضوعی مفاهیم القرآن و منشور جاوید قرآن به قلم آیتالله سبحانی و تفاسیر دیگر حاصل کار تربیت شدگان حوزههای علمیه است و تفسیر بلاغ هم نمونهای دیگر است.
عضو خبرگان رهبری ابراز داشت: بر اساس گزارشی که امسال ارائه شده بیش از 100 درس تفسیر به صورت روزانه در سطوح مختلف حوزه تدریس میشود و بنده به عنوان یکی از خادمان قرآن بیست و چهارمین سال تدریس تفسیر قرآن را آغاز کردهام.
* به برکت انقلاب قرآن احیاء شد
وی با اشاره به این که به برکت پیروزی انقلاب اسلامی، قرآن در کشور احیاء شد، بيان داشت: در عرصه سیاسی، قانون اساسی برگرفته از قرآن و سنت اهل بیت(ع) و در عرصه فرهنگی در همه زمینههای قرآنی تحولی شگرف شکل گرفت.
عضو جامعه مدرسين حوزه در ادامه به ویژگیهای تفسیر بلاغ اشاره کرده و بیان داشت: بلاغ، تفسیری مختصر و روان به زبان فارسی است و همان طور که مولف در آغاز این کتاب اشاره کرده، مخاطب اصلی آن طلاب و دانشجویان هستند.
امام جمعه تهران ادامه داد: با توجه به این که نویسنده این تفسیر از علمای فقیه حوزوی است که در عرصه فقه و اصول از محضر بزرگانی چون حضرات آیات بروجردی، امام خمینی(ره)، داماد و دیگر بزرگان بهره برده است، انسان به اطمینان میرسد که در این تفسیر سعی شده از محکمات مباحث اسلامی استفاده شود و از متشابهات پرهیز شده است، البته این قضاوت تا آن بخش از کتاب است که بنده موفق به مطالعه آن شدهام و قهرا مشت نمونه خروار است.
آیتالله خاتمی اضافه کرد: با توجه به اين كه آیتالله میرمحمدی بیش از یک دهه رئیس دانشکده الهیات دانشگاه تهران بوده، از نزدیک با نسل جوان آشناست و نیازهای این نسل را به خوبی میشناسد؛ از این رو این نیازها را در نگارش تفسیر بلاغ مدنظر قرار داده است تا خواستههای فرهنگی این نسل در عرصه تفسیر اشباع شود.
وی با اشاره به دیگر ویژگیهای تفسیر بلاغ گفت: این تفسیر حاصل تدبر و مطالعه نویسنده است و به دیگر سخن رونویسی از تفاسیر دیگر نیست، مولف محقق قبل از اینکه تفاسیر را ببیند، خود در آیات تدبر کرده و آنگاه به دیگر تفاسیر مراجعه کرده که این مسئله امتیازی ستودنی است.
عضو جامعه مدرسین حوزه با بیان این که در تفسیر بلاغ، قرآن با عترت همراه است، افزود: در تفسیر هر آیه، روایتی مناسب با آن آیه که جنبه آموزندگی برجسته داشته در ذیل آیه آمده تا خواننده بداند همواره قرآن را باید با عترت دید و تفسیر کرد؛ البته همه روایات اهل بیت(ع) جنبه آموزندگی دارند، ولی چون بنای این تفسیر بر اختصار است به همه روایات نپرداخته است.
* تفسیر بلاغ نفیس و ستودنی است
بر اساس گزارش روابط عمومی اداره کل تبلیغات اسلامی قم، وی در پایان تفسیر بلاغ را اثری نفیس و ستودنی دانست و گفت: تالیف این کتاب را به آیتالله میرمحمدی تبریک میگویم و امیدوارم قرآن پژوهان از این اثر بهرههای وافر ببرند.