چهارشنبه ۲۱ آذر ۱۴۰۳ |۹ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 11, 2024

در کشور های غربی بیش از 50 درصد از دانشگاهها از طریق امور خیریه و یا موقوفات اداره می شود.

به گزارش مرکزخبر حوزه، حجت الاسلام مجید رضایی در چهاردهمین نشست علمی تخصصی، مرکز فقهی ائمه اطهار با موضوع «وقف شخص حقوقی» که پیش از ظهر امروز در مرکز فقهی ائمه اطهار‌(ع) در قم برگزار شد، به عنوان نظریه پرداز این نشست اظهار داشت: امروز اثر گذاری وقف در امور اجتماعی و اقتصادی بیش از پیش روشن شده است، به طوری که در کشور های غربی بیش از 50 درصد از دانشگاهها از طریق امور خیریه و یا موقوفات اداره می شود.

وی افزود: بهره برداری مناسب و کار آمد از اموال موقوفه و تغییر و تبدیل آن  در زمانی که با کاهش ارزش مواجه می شود لازمه فعالیت اقتصادی است و راههای مختلفی وجود دارد که بر اساس آن می توان ضمن استفاده از نهاد وقف، تغییر و تحولات اقتصادی را مدنظر قرار داد.

عضو هئیت علمی دانشگاه مفید تصریح کرد: اگر صحت وقف شخص حقوقی به اثبات برسد ، شخص حقوقی به صورت عین موقوفه در می آید و با ثبات آن در طول زمان منافع آن به اهداف اقتصادی اختصاص می یابد، البته اموال و دارایی شخص حقوقی به صورت وقف در نمی آید، بلکه در تملک شخص حقوقی می تواند به صورت بهینه و متناسب با نحولات اقتصادی حفظ نماید.

حجت الاسلام رضایی خاطر نشان ساخت: شرایط وقف و موقوفه که در فقه مطرح است قابل تطبیق بر شخص حقوقی است و همین امر باعث حضور فعالتر وقف در بازار سرمایه خواهد شد.

در ادامه این نشست علمی حجت الاسلام محمد قائنی استاد حوزه، به عنوان ناقد جلسه ضمن سخنانی اظهار داشت: وقف  شخص حقوقی به طور کلی در مباحث فقهی  حوزه های علمیه و در کتب دانشگاهی  به صورت یک خلا جدی محسوب می شود، در مجموعه کتب دانشگاهی که به طور خاص به مباحث وقف شخص حقوقی بپردازد یک کتاب بیشتر نیست.

وی افزود: تمام توجه دانشگاهیان و اساتید و بزرگان حوزه باید معطوف به بررسی وقف شخص حقوقی در مسائل رو به رشد در جامعه کنونی باشد.

استاد حوزه علمیه قم خاطر نشان ساخت:آن چیزی که در مباحث وقف شخص حقوقی مورد اختلاف بزرگان و برخی از مراجع قرار می گیرد، در خصوص مصادیق موجود شرکتها و موسسات نوظهور است، لذا آنچه که مطرح است فی الجمله از نظر فقه شیعی و اسلامی در امکان و وجود آن تردیدی نیست.

در ادامه دبیر این نشست علمی نیز با بیان این که وقف یک نهاد اقتصادی جهانی است اظهار داشت: وقف به عنوان یکی از نهاد های اقتصادی و فر هنگی موجود در جوامع مختلف در قالب های خیر خواهانه مورد استفاده و بهربرداری است که همین قانون در نظام اسلامی به عنوان صدقه جاریه از جایگاه بلندی برخوردار است.

حجت‌الاسلام فیروزی در ادامه ابراز داشت: اختلاط در اموال وقفی و کاسته شدن از ارزش آن به یکی از مشکلات اساسی  در این عرصه می باشد.

 

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha