شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024

چند تن از استادان سطح عالی حوزه که چندی پیش به روسیه سفر کرده بودند به تشریح دستاوردهای این سفر پرداختند.

به گزارش مرکز خبر حوزه، نشست ارایه گزارش سفر تعدادی از اساتید سطح عالی حوزه علمیه به کشور روسیه، پیش از ظهر امروز با حضور شرکت کنندگان در این سفر علمی و تحقیقی، برگزار شد.

حجت الاسلام والمسلمین علی بهجت فومنی در ابتدای این نشست با ذکر این مطلب که حضرت امام خمینی(ره)، سال ها پیش وضعیت امروز روسیه را پیش بینی کرده بودند، اظهارداشت: این سفر به نسبت اهمیت خاص فرهنگی، سیاسی و تحولات عظیمی که در بیست سال اخیر در کشور روسیه صورت گرفته است، با تاخیر بسیار زیادی انجام شد.

وی افزود: متاسفانه زمانی که حوزه، از تحولات عظیم فرهنگی و سیاسی در این کشور غافل بود، غرب توانست فرهنگ برهنگی خود را به همراه یهودیان به منصه ظهور رساند.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین بهجت با بیان این که وهابی‌ها اسلام مدنظر خود را برای مسلمانان روس تجویز کردند گفت: یکی از دلایل اصلی انجام این سفر، آشنایی با تفکر حاکم بر اقشار مختلف به ویژه قشر فرهنگی روسیه بود؛ مهم بود که بدانیم آنها از تفکرات چه فیلسوفانی تبعیت می کنند.

وی افزود: آنها تفکر فلسفی هگلی دارند ولی از فلاسفه اسلامی بی خبر بودند.

* علاقه روس‌ها به شناخت عرفان اسلامی

استاد حوزه علمیه با اشاره به علاقه روس ها به شناخت عرفان اسلامی گفت: آنها به دنبال عرفانی هستند که در حوزه عملی و کاربردی، حرفی برای گفتن داشته باشند و به نوعی به دنبال عرفان عملی هستند.

وی جوانان روس را آماده پذیرش اسلام توصیف کرد و افزود: جوانان روسی افرادی هستند مودب ولی متاسفانه از اسلام، به طور کامل بی خبرند حتی در دانشگاه های اسلامی هم از اسلام خبر نداشتند.

این محقق حوزوی یادآور شد: در آنجا کلام معتزله تدریس می شود و پیرو فقه حنفی هستند؛  آنها به فلسفه توجه بسیاری دارند و درتمام رشته های دانشگاهی حتی در دندانپزشکی نیز واحد فلسفه تدریس می شود.

* دغدغه مشترک فرهنگی بین ایران و روسیه

در ادامه این نشست حجت الاسلام والمسلمین سید محمد رضا شریعتمدار، از حضور در مجامع علمی و گفتگو در خصوص دغدغه های مشترک فرهنگی با روس ها خبر داد و گفت: مشکل آنها در بحث تربیت نسل جوان بود و همواره این سوال را مطرح می کردند که شما ایرانی ها چگونه جوانانتان را در مقابل تهاجم فرهنگی غرب مصون می دارید؛ این مساله بیانگر درد مشترک فرهنگی دو کشور بود.

وی اظهارداشت: یکی از اثرات مثبت این گونه ماموریت های حوزوی، آشنایی با شرایط فرهنگی این کشورها برای ابلاغ پیام اسلام و حوزه است؛ باید با محبت، دلسوزی و درک متقابل به دنبال ابلاغ پیام اسلام باشیم؛ آنها با آشنایی با فلسفه تشیع به خوبی با آن ارتباط برقرار می کنند زیرا مردمان اهل علم و اندیشه هستند در حالی که در عربستان وهابی و اهل تسنن فلسفه قابل ارایه ای به عنوان فلسفه اسلامی وجود ندارد.

* منطق تشیع را به خوبی درک می‌کنند

وی تشیع و جمهوری اسلامی را پرچمدار عقل گرایی در دنیای اسلام خواند و اظهارداشت: آنها از اسلام افراط و تفریطی و خشن و بدون منطق که از سوی برخی کشورها به نام اسلام به دنیا معرفی شده است، رویگردان هستند و بدون شک منطق تشیع را به خوبی درک می کنند و پذیرای آن خواهند بود.

*زندگی 30 میلیون مسلمان در روسیه

حجت الاسلام والمسلمین شریعتمدار تصریح  کرد: مردم روسیه به آنچه دارند تعصبی ندارند و پذیرای سخن حق هستند؛ مسیحیت هزار سال قبل توسط شخصی به نام «ولادیمیر» به این کشور رسید و مردم آن سامان نیز به دلیل آنکه دین قبلی خود را پاسخگو نمی دیدند به راحتی آن را پذیرفتند و در موقع ورود اسلام نیز همین وضعیت ادامه داشت و هم اکنون سی میلیون مسلمان در این کشور زندگی می کنند.

وی اظهارداشت: مجامع علمی و مذهبی روسیه از ما در خواست می کردند تا دایره المعارف اسلامی را در اختیار آنها قرار دهیم و معارف اسلامی را به آنها ارایه دهیم تا فهم دقیق تری از اسلام داشته باشند.

حجت الاسلام والمسلمین شریعتمدار نیز در ادامه به راهکارهای تبلیغی در این کشور اشاره کرد و بر لزوم جهت مندی دانشکده ها، پژوهشکده ها و مراکز حوزوی برای کار تبلیغی در این گونه کشور ها تاکید کرد.

حجت الاسلام والمسلمین محسن مهاجرنیا نیز در این نشست با ذکر این مطلب که این سفر، با هدف گذاری مشخص انجام شد، تصریح کرد:  در این سفر به دنبال تبلیغ به معنای مرسوم آن نبودیم و بیشتر به دنبال آشنایی با حقایق روسیه امروز بود؛ پس از آشنایی با وضعیت علمی، فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و رسانه ای این کشور به درک بهتری از وضعیت این کشور و متفاوت با آنچه در رسانه ها مشاهده کرده بودیم.

* تحولاتی که روسیه پشت سر گذاشته است

وی افزود: کشور روسیه تحولات بسیاری را پشت سر گذاشته است؛ چالش بین مدرنیته و سنت در دوران معاصر با مشروطیت در ایران، تحول از دوران مدرنیته به سوسیالیسم و تحول از دوره سوسیالیسم به روسیه جدید، از جمله تحولاتی بوده است که روسیه در دو سده اخیر به خود دیده است.

این استاد حوزه، به ذکر ویژگی های منحصر به فرد کشور روسیه پرداخت و گفت: به دلیل ویژگی های منحصر به فرد جغرافیایی و فرهنگی و تحولات عظیمی که در این کشور به وقوع پیوسته است، شاهد چندگانگی فرهنگی  و در عین حال تعامل فرهنگ تلفیقی هستیم.

* نهادهای مذهبی فراوان در روسیه

وی اظهارداشت: روسیه سوسیالیستی نتوانست جامعه روسیه را به طور کامل متحول کند  و به طور کامل مذهب را ریشه کن کند؛ هم اکنون شاهد نمادهای مذهبی بسیاری در این کشور هستیم و این مساله بیانگر این مطلب است که آنها نتوانستند دین و مذهب و معنویت را از این مردم بگیرند؛ مردم روسیه مردمی خونگرم هستند و به گفته برخی از فعالان مذهبی روس، تنها مردمی که در کلیساهایشان در اروپا می گریند، مردم این کشور هستند.

حجت الاسلام والمسلمین مهاجرنیا در ادامه با اشاره به ظرفیت های تبلیغی فراوان روسیه تصریح کرد: مردم این کشور پذیرایی حقایق اسلام و تشیع هستند، یکی از دانشجویانی ایرانی که در مسکو تحصیل می کند در مدت تحصیل خود با تشکیل انجمن اسلامی، 50 جوان روس را به اسلام و تشیع مشرف کرده است که بیانگر پذیرش بالای مردم این کشور از منطق اسلام است.

حجت الاسلام والمسلمین محمد فاکر میبدی در ادامه این نشست با ذکر این مطلب که تحول سیاسی در شوروی سابق، این کشور را به 15 کشور تقسیم کرد گفت: تغییر ظاهری در چهره سیاسی این کشورها، در بردارنده تحولات عمیق فرهنگی و مذهبی در کشورهای منشعب از شوروی به خصوص در روسیه بود.

* لنینگراد یا سن پطرزبورگ؟

وی ابراز داشت: پس از تحولات سیاسی در روسیه، شهر لنینگراد که به عنوان سمبل سوسیالیسم مطرح بود، به نام اصلی خود که نام مذهبی است یعنی « سن پطرزبورگ»، برگشت و مسیحیت فعالیت خود را به اوج رساند و حتی اهل سنت نیز برای حضور در عرصه های فرهنگی و تبلیغی خود برنامه های مناسبی به مرحله اجرا گذاشت.

این استاد حوزه، با بیان این مطلب که متاسفانه برای کار فرهنگی و تبلیغی در این کشور، کار چندانی صورت نگرفته است، گفت: این سفر رسمی حوزه، بیست سال دیر انجام شد؛ هم اکنون یهودیت نبض اقتصادی این کشور را در دست دارد، مسیحیت نیز حیاتی دوباره یافته و عربستان و ترکیه نیز به تبلیغ اسلام مد نظر خود مشغول هستند و ما متاسفانه فرصت ها را تا کنون از دست داده ایم؛ امیدواریم این سفر با بازشناسی ظرفیت ها و شرایط این کشور، زمینه ساز برنامه ریزی بهتری در زمینه تبلیغ در این کشور مهم باشد.

مدیر مرکز تخصصی تفسیر و قرآن حوزه، خاطرنشان کرد: روس ها از وهابیت و یهودی دل خوشی ندارند ولی تشیع را دین اعتدال و منطق می دانند و به همین دلیل پذیرای اسلام ناب هستند؛ باید از آمادگی پذیرش معارف اسلامی که هم اکنون در میان مردم این کشور وجود دارد، بهره ببریم.

* شیعیان روسیه کجا زندگی می‌کنند

حجت الاسلام والمسلمین فاکر با بیان این مطلب که 30 میلیون مسلمان در کشور روسیه زندگی می کنند، اظهارداشت: سه میلیون شیعه در این کشور زندگی می کنند که بیشتر در نواحی جنوب غربی قفقاز و مسکو ساکن هستند.

حجت الاسلام والمسلمین مودب، نیز با ذکر این مطلب که این سفر، کاملا علمی و تحقیقی بود، اظهارداشت: این سفر برای حوزویان بسیار مهم بود زیرا رسالت اصلی حوزه، تبلیغ و تبیین معارف اهل بیت(ع) است.

مدیر انجمن قرآن‌پژوهی حوزه با ذکر این مطلب که مردم روسیه، مردمی اهل فکر و منطق هستند، عنوان کرد: باید از فرصت تاریخی که در حال حاضر در آن به سر می بریم و از حرکت انقلابی مسلمانان بهره های لازم را برای نشر معارف اهل بیت(ع) ببریم؛ باید مردمی که زمینه های فکری مناسبی برای پذیرش حق را دارند، با اسلام حقیقی آشنا کنیم.

* جای خالی تحقیقات شیعی در دانشگاه‌های روسیه

این استاد حوزه علمیه با ذکر این مطلب که در دانشگاه اسلامی این کشور آگاهی چندانی از اسلام و منابع اصیل اسلامی نیست، تصریح کرد: زمانی که تحقیقات علوم قرآنی این دانشگاه را ملاحظه می کردیم مشاهده شد که به هیچ عنوان در تحقیقات قرآنی از منابع ناب شیعی از جمله تفاسیر بزرگان شیعه که بر پایه بهترین منطق و اصول عقلی و روایی استوار است، استفاده نمی کنند و حتی آنها را نمی شناسند.

* پزشک‌ها هم فلسفه می‌خوانند

وی گفت: در بازدید از دانشگاه دولتی مالی در روسیه مشاهده کردیم که درس فلسفه درس ثابت تمام رشته های دانشگاهی چه در حوزه علوم انسانی، پزشکی، فنی و مهندسی است که این مساله بیانگر اهمیت منطق، علم و فلسفه برای مردم این کشور است و اگر در این زمینه حوزه ورود نکند، طبیعی است که ادیان دیگر، داده های ضد دینی و غیر اصیل خود را به آنان انتقال می دهند که این امر، بسیار خطرناک است.

حجت الاسلام والمسلمین مودب با بیان این مطلب که حوزه باید نمایندگی فعال در این کشور دایر کند، خاطرنشان کرد: اگر عالمی در این کشور این حرکت را انجام دهد و حوزه قوی شیعی دایر کند می تواند برکات آن را در سال های بعد مشاهده کرد و به طور قطع نتایج بسیار ارزشمندی نیز در حوزه فرهنگ تشیع به بار خواهد آورد.

* موزه سن پطرزبورگ با وسعت 17 کیلومتر

وی با اشاره به ویژگی های منحصر به فرد شهر سن پطرزبورگ، اظهادراشت: این شهر، گنجینه ای از هنر و فرهنگ است و موزه بزرگ این شهر 17 کیلومتر وسعت دارد؛ در اینجا می توان هنرمندان متعهد ایرانی را برای انتقال و اخذ تجربیات هنری به این کشور اعزام کرد و روح معنویت را در هنر این کشور تزریق کرد.

وی در پایان به حضور خود در کنیسه یهودیان در روسیه اشاره کرد و بر لزوم تلاش در جهت آشنا کردن مردم این کشور با معارف قرآنی اصیل به جای تفاسیر اهل سنت تاکید نمود.

* همایش قرآن و مستشرقین در روسیه برگزار می‌شود

حجت الاسلام والمسلمین ابوالحسن احمدی نیز در پایان این نشست از انجام اقدامات اولیه جهت انجام تفاهم نامه با دانشگاه اسلامی روسیه و رایزنی جمهوری اسلامی برای ترجمه قرآن به زبان روسی و همچنین برگزاری همایش قرآن و مستشرقین در این کشور خبرداد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha