به گزارش مرکز خبر حوزه، در این نشست علمی که در مدرسه عالی دارالشفاء، برگزار شد، ابتدا حجتالاسلام عبدالرضا لطفی، در دفاعیه پایاننامه خود، با اشاره به کنوانسیونهای بینالمللی حقوق بشر، گفت: چهارده کنوانسیون بینالمللی حقوق بشر و شش منبع فقهی معتبر را شناسایی کرده و موضوعات پایاننامه خود را با آنها تطبیق دادم.
وی موضوعشناسی صحیح را از پایههای بنیادی پایاننامهنویسی عنوان کرده و افزود: یکی از مهمترین کارهایی که در ابتدای تدوین این پایاننامه انجام شد، موضوعشناسی مسائل مختلف حقوق بشردوستانه در اسناد بینالمللی لاهه، ژنو و همچنین در متون فقهی مختلف فریقین به ویژه فقه اهلبیت(ع) بود.
حجت الاسلام لطفی، با اشاره به بخشهای این پایاننامه، خاطرنشان ساخت: مفاهیم و کلیات حقوق بشردوستانه، کاربرد شیوهها و ابزارهای جنگی از دیدگاه فقه و حقوق بشردوستانه و عناصر مورد حمایت در مخاصمات مسلحانه مانند اشخاص، اموال و اماکن از جمله بخشهای این پایاننامه به شمار میرود.
وی ضرورت این تحقیق را مورد توجه قرار داده و ادامه داد: آشنایی عمیق و کاربردی محققان و پژوهشگران با گستره مسائل فقهالجهاد، ضروری میباشد؛ چرا که اساس قوانین کنونی حقوق بشر، در اسلام نیز مورد تأکید قرار گرفته است.
وی افزود: قوانین بینالمللی میان نظامیان و غیرنظامیان و اهداف نظامی و غیرنظامی تفکیکسازی کرده است، اما باید گفت که آیه 190 سوره مبارکه بقره به مسلمانان تأکید کرده است که جنگ، تنها با افرادی مجاز است که علیه مسلمانان دست به اسلحه بردهاند.
این پژوهشگر حوزوی، با اشاره به نوآوریهای فقه شیعه، تأکید کرد: اسلام، پیشتاز احترام و تبیین به حقوق بشر میباشد، دستورات اسلامی بیان میکند که سربازان حق ندارند که در زمان جنگ متعرض زنان، کودکان و سالمندان شوند.
در ادامه، حجتالاسلام والمسلمین علیدوست، به عنوان استاد راهنما با اشاره به موضوع پایاننامه، ابراز داشت: در عنوان پایاننامه، موضوعهای مختلف فقهی، اصولی، تفسیری و ...مورد توجه قرار گرفته است.
حجت الاسلام والمسلمین ارسطا نیز به عنوان استاد مشاور طی سخنانی گفت: پیدا کردن معادل مبانی حقوقی در منابع فقهی، کاری مشکل است، اما نویسنده تلاش خود را در ارتباطسازی بین این دو انجام داده که کار ارزشمندی است.
در ادامه این جلسه دفاعیه حجج اسلام والمسلمین کعبی و نکونام، اساتید داور این پایاننامه، با اشاره به تلاشهای نویسنده بیان کردند: اموری مانند عدم تنظیم پاورقیها، کامل نبودن آدرسها از ضعفهای این پایاننامه شمرده میشود که باید مورد توجه نویسنده قرار گیرد.
خاطرنشان میشود، در پایان این جلسه دفاعیه، پایاننامه سطح4 با موضوع «بررسی فقهی حقوق بشر دوستانه» با نمره خوب قبول شد.