چهارشنبه ۲۱ آذر ۱۴۰۳ |۹ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 11, 2024

«براهین و نصوص امامت» با استناد به دلائل عقلی و نقلی پیرامون امامت امیرالمؤمنین (ع) و دیگر امامان شیعه، به قلم حجت‌الاسلام‌ والمسلمین علی ربانی گلپایگانی به چاپ رسید.

به گزارش سرویس علمی- فرهنگی مرکزخبر حوزه، مباحث این کتاب از سه بخش تشکیل یافته است: در بخش اول، براهین چهارگانه امامت امیرالمؤمنین (ع) یعنی برهان افضلیت، برهان عصمت، برهان علم و برهان معجزه تبیین شده است و در بخش دوم، برخی از مهم‌ترین نصوص جلیّ و خفیّ امامت امیرالمؤمنین (ع) تبیین و بررسی شده است. در بخش سوم نیز پندار تعارض در نصوص امامت مورد پژوهش قرار گرفته است.

فصل اول از بخش نخست که «برهان افضلیت» نامیده شده است، با دو مقدمه به این مبحث می‌پردازد. نویسنده در مقدمه اول از شرایط امام را برتری داشتن او بر دیگران در مسائلی چون: علم، شجاعت، عدالت، زهد، عبادت، مدیریت و دیگر صفات کمال انسانی دانسته است و در مقدمه دوم نیز، عنوان می‌کند که در میان اصحاب پیامبر (ص) همتایی برای حضرت امیر‌(ع) یافت نمی‌شد.

وی در این مبحث ضمن بررسی اقوال علمای اهل سنت درباره افضلیت امام‌(ع) بر دیگران به دلائلی همچون: آیه مباهله، حدیث طیر، احادیث اخوت، حدیث منزلت،‌حدیث تشبیه و دیگر روایات، استناد کرده و این دلائل را از حیث سندی و شبهات به آنها پاسخ داده است.

نویسنده در فصل «برهان و عصمت» در ضمن بررسی دلیل عقلی بر لزوم معصوم بودن امام می‌نویسد: معارف و احکام اسلامی که با وحی به پیامبر (ص) و از جانب ایشان نیز ابلاغ شده است، به عصر پیامبر (ص) اختصاص نداشته، بلکه مبنای زندگی دینی بشر تا قیامت است، بنابراین باید تا قیامت محفوظ مانده  عمل به آنها برای مکلفان ممکن باشد.

وی اضافه می‌کند: حفظ معارف و احکام اسلامی به شخصی معصوم از خطا نیاز دارد که قرآن کریم و روایات متواتر از آن جمله است.

«نصوص امامت» بخش دوم کتاب را تشکیل داده است که شامل: «نصوص جلی»، «حدیث الدار»، «نص جلیّ و پدیده اختلاف»، «نصوص فعلی»، «آیه ولایت و امامت امیرالمؤمنین (ع)»، «حدیث غدیر و امامت امیرالمؤمنین (ع)» و «حدیث منزلت و امامت حضرت علی (ع)» می‌باشد.

فصل ششم بخش دوم، به حدیث غدیر و امامت امیرالمؤمنین اختصاص دارد. نویسنده در این بخش به بررسی سند و دلالت حدیث غدیر بر امامت امیرالمومنین (ع)، جایگاه حدیث غدیر در قرآن کریم و سنت اسلامی و پاسخ‌گویی به اشکالات مطرح شده از سوی مخالفان پرداخته است.

نویسنده در این بخش با اذعان به این نکته که حدیث غدیر را احمدبن‌حنبل از چهار طریق، ابن جریر طبری بیش از هفتاد طریق، جزری مقری از هشتاد طریق و... نقل کرده‌اند، می‌نویسد: اکثریت قاطع عالمان اهل سنت، حدیث غدیر را معتبر و غیرقابل تردید دانسته و برخی از آنان، آن را متواتر یا مستفیض و برخی دیگر آن را صحیح شمرده‌اند.

«پندار تعارض در نصوص امامت» عنوان بخش سوم کتاب می‌باشد. در این بخش، استناد به آیات و روایات از سوی عده‌ای از اهل حدیث و گروهی به نام «بکریه» به عنوان نصوص خلافت ابوبکر مورد مناقشه قرار گرفته است و ادعای تعارض این آیات و روایات با نصوص امامت حضرت علی (ع) به نقد کشیده شده است.

کتاب «براهین و نصوص امامت» نوشته حجت‌الاسلام‌ والمسلمین علی ربانی گلپایگانی با شمارگان دوهزار نسخه، در 439 صفحه و با قیمت هشت‌هزار و سیصدتومان از سوی انتشارات رائد به چاپ رسیده است.

علاقه‌مندان جهت تهیه کتاب به نشانی قم، بلوار امین، نبش کوچه 11،‌ مؤسسه امام صادق (ع) مراجعه کرده و یا با تلفن 2922334-0251 تماس بگیرند.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha