به گزارش سرویس علمی- فرهنگی مرکز خبر حوزه، این کتاب در راستای نظام حقوق اسلام، در تصمیمسازیهای بینالمللی و توسعه حقوق بینالملل و در قالب کتابی آموزشی تدوین یافته است تا حقوق بینالملل اسلامی نیز عظمت تاریخی و جایگاه واقعی خود را در تنظیم روابط بینالملل بازیابی نماید؛ به اعتقاد نویسنده، منابع اسلامی در زمینه حقوق، آن قدر غنی است که نه تنها روابط گوناگون اجتماعی بشر را پوشش میدهد، بلکه فلسفه حیات را نیز تعریف و تفسیر میکند.
به گواهی تاریخ در گذشتهای نه چندان دور، بیش از نیمی از جهان بر اساس نظریههای اسلامی در زمینه سیاست، حکومت، اقتصاد و روابط بینالملل اداره میشد.
این کتاب از شانزده درس و مبحث اصلی تشکیل یافته است که در پایان هر درس خلاصه درس و پرسشهای آن ارائه گردیده است.
در خلاصه درس اول که با عنوان «کلیات» نام گرفته است، میخوانیم: از لحاظ تاریخی و پدیداری، روابط بینالملل، همزمان با شکلگیری جوامع مستقل و با ثبات شکل میگیرد و حقوق بینالملل نیز ضرورت منطقی و بازتاب روابط بینالمللی در هر دوران میباشد.
افزون بر ضرورت عوامل گوناگونی نظیر؛ جنگهای جهانی و منطقهای درک اهمیت صلح و امنیت بینالمللی، تعدیل شکاف طبقاتی، ضرورت همبستگی جهانی، حس بشردوستی، در ایجاد و توسعه حقوق بینالملل، نقش اساسی ایفا کرده است.
دین مقدس اسلام، اهداف و آموزههایی دارد که تحقق آنها مستلزم برقراری روابط با سایر جوامع و داشتن حقوق و مقررات بینالمللی است.
قرآن کریم، ضمن اهتمام فوقالعاده به گسترش روابط بینالمللی، همه جهانیان را به زندگی مسالمتآمیز بر اساس مشترکات فراخوانده است.
«مسئولیت بینالمللی دولت از دیدگاه اسلام» یکی دیگر از درسهای ارائهشده کتاب میباشد. در خلاصه این درس آمده است: مسئولیت بینالمللی دولتها از ارکان نظام بینالملل و مهمترین ضامن اجرای حقوق بینالملل به شمار میرود. مسئولیت بینالمللی دولت به دو دسته «حقوقی و کیفری» تقسیم میگردد و میتوان آن را از حقوق عرفی، آراء دادگاههای بینالمللی، معاهدات دوجانبه یا چندجانبه، به ویژه قطعنامههای مجمع عمومی سازمان ملل متحد و طرح پیشنهادی کمیسیون حقوق بینالملل استنباط کرد.
نویسنده در ادامه، اصل «مسئولیت حقوقی دولت در حقوق بینالملل» را مورد وفاق حقوقدانان دانسته است، اما مسئولیت کیفری دولت در نظر و عمل را با چالشهای عمده همراه میداند.
«ماهیت حقوق بینالملل اسلامی» عنوان بخش دیگری از کتاب است که به مباحثی چون :«تعریف حقوق بینالملل اسلامی، تابعان، ضمانت اجرای حقوق بینالملل اسلامی و اهداف(هدف عالی،متوسط و مقدمی)»، پرداخته است.
در بخش دیگری که به «شناسایی از دیدگاه اسلام» نام گرفته است، موضوعاتی مانند :«سابقه شناسایی، تعریف، شیوهها، شناسایی دوفاکتو، شناسایی دوژوره، آثار حقوقی شناسایی، شناسایی از دیدگاه اسلام (اجباری، مطلق، موقّت و نظریه تفصیل)، عوامل ابهام، عدم طرح عنوان شناسایی در فقه، قضاوت نادرست خاورشناسان، مفهوم شناسایی، اسلام و استقلال ملتها، روح جهاد در اسلام، اسلام و صلح جهانی، اسلام و آزادی عقیده و ...» به بحث گذاشته شده است.
«اصل صلح» بخش دیگری است که نویسنده در قسمتی از خلاصه این درس با تأکید بر صلحخواهی اسلام عنوان کند: در شرائط صلح، انسانها بهتر رشد میکنند، زمینه بهتر هماندیشی و گرایش انسانها به حق فراهم میگردد و میتوان گفت، صلح در اسلام یه صورت یک اصل حاکم بر گونههای روابط اجتماعی مطرح است.
وی در ادامه مینویسد: صلحخواهی اسلام، هرگز به معنای نادیده انگاشتن نقش جهاد نیست. فلسفه تشریع جهاد، بیداری و آمادگی فعال مسلمانان در عرصه دفاع از اسلام و ارزشهای دینی و ملی است، تا دشمن هرگز هوس تهاجم به کشور اسلامی را در سر نپروراند. به بیان دیگر، اصالت صلح با تشریع جهاد در اسلام نه تنها تنافی ندارد، که مکمل یکدیگر هستند؛ از این رو جهاد برای سرکوبی ظالمانی که به اندرز و برهان گردن نمینهند، تشریع شده است. جهاد و صلح، هر دو از ارکان برنامههای اسلام بوده و تاسیس آن نیز در اسلام، قرنها زودتر از حقوق بینالملل نوین، صلح عادلانه مبتنی بر ارزشهای فطری و معنوی را پیریزی و از آن دفاع کرده است.
عناوین درسهای کتاب شامل: «تاریخ روابط بینالملل در اسلام»، «روابط بینالملل در اسلام»، «تکوین و تدوین حقوق بینالملل اسلامی»، «حقوق قراردادهای بینالمللی در اسلام»، «جغرافیای سیاسی جهان از دیدگاه اسلام»، «شناسایی از دیدگاه اسلام»، «حقوق دیپلماتیک»، «حل مسالمتآمیز اختلافات بینالملل»، «اصل برابری کشورها» و «اصل نفی سبیل» میباشد.
کتاب »حقوق بینالملل اسلامی» به قلم آقای عبدالحیکم سلیمی، با شمارگان دوهزار نسخه، در 272 صفحه و با قیمت چهارهزار و سیصد تومان از سوی انتشارات مرکز بینالمللی ترجمه و نشر المصطفی (ص) به چاپ رسیده است.
علاقهمندان جهت تهیه کتاب میتوانند به نشانی قم، چهارراه شهداء، خیابان حجتیه، فروشگاه مرکزی بینالمللی ترجمه و نشر المصطفی (ص) مراجعه کنند و یا با تلفن 7730517-0251 تماس بگیرند.
همچنین پایگاه اطلاعرسانی www.miup.ir در دسترس علاقهمندان میباشد.