به گزارش مرکز خبرحوزه، حجت الاسلام و المسلمين باقريان با اشاره به اينكه آخوند خراساني داراي كمالات و فضايل بسياري بوده است تصريح كرد: بررسي هر كدام از اين فضايل در جاي خود قابل توجه خواهد بود و بايد به آنها توجه ويژه اي داشت.
وي افزود: به عنوان مثال مرحوم آخوند روحيه تعبد و تقواي فوق العاده بالايي داشته اند و در زهد و عدم تعلق به دنيا و ماديات نمونه هستند و استقامت و پايداري شان در برابر مشكلات زندگي شخصي و مشكلات اجتماعي كه بخصوص در زمان مشروطه دچار ايشان شد يكتا هستند.
استادحوزه علميه قم ادامه داد: اخلاق و منش اجتماعي مرحوم آخوند و حتي برخورد محبت آميز با مخالفان خود كه ديگر جاي حرف ندارد.
وي اضافهکرد: آخوند خراساني ويژگي هاي فراواني را در خود جمع كرده است كه توانسته يك مدرس كم نظير در تاريخ اسلام لقب بگيرد و قبل از هر چيز تلاش و كوشش بسيار زيادي در راه تحصيل دانش و كسب علم داشته است.
حجت الاسلام والمسلمين باقريان خاطرنشانکرد: مرحوم آخوند در مسائل علمي اينگونه نبوده اند كه خود را به آراء ديگران مقيد كرده و استقلال راي نداشته باشند، بلکه سعي كرده است هميشه به دنبال برهان و استدلال باشد و همين روحيه باعث شده كه خودش طبعا داراي آراء خاص به خود باشد.
وي اضافه كرد: حتي مرحوم آخوند در زمان تحصيل هم مكرر در مكرر با اساتيد بحث و مباحثه و نقض و ابرام داشته اند.
اين مدرس كتاب كفايه خاطرنشان كرد: مرحوم آخوند بيان بسيار عالي و صداي رسايي داشته است و اينها از مولفه هاي اساتيد موفق است.
وي با بیان اینکه مرحوم آخوند؛ آزادي رأي عجيبي داشته اند؛ البته اين حريت عقيده به معناي آزادي منفي و مطلق نيست وآزادي و حريت در چارچوب برهان و دليل مراد ماست، گفت: نقل است كه در روزي از روزها و در جلسه درس آخوند پس از اينكه جناب ايشان راي خاصي را در يك زمينه مطرح كرده و برگزيدند برخي از شاگردان اعتراض كردند كه استاد! اين رأي شما مخالف قول مشهور است و آخوند فرمودند كه هر قول مشهوري هم از اول مشهور نبود و بعد كه طرفدار پيدا كرد مشهور شد و ممكن است اين نظري هم كه ما با دليل بدان رسيده ايم ولو اينكه فعلا مخالف مشهور باشد در آينده طرفدار پيدا كرده و خود همين هم مشهور شود.
وي با بيان اينكه از خصلت هاي ديگر آخوند خراساني نداشتن تعارف و حياي منفي در مباحث علمي بوده است تصريح كرد: از اين جهت شاهد مباحثه هاي فراوان بين آخوند و اساتيد يا معاصرانشان هستيم.
استادحوزه علميه قم افزود: آخوند با اينكه تابع برهان و دليل است گاهي كه نظر استاد را مخالف خود مي ديد ولي صلاح را در ادامه بحث نمي ديد به احترام استاد ساكت مي شد.
بر اساس گزارش روابط عمومی دفتر تبلیغات اسلامی، وي ادامه داد: مي گويند در يك جلسه كه تنور بحث داغ بود آخوند يك دفعه سكوت كرده و چيزي نگفت و برخي گمان كردند توان ادامه بحث و مناقشه در كلمات ميرزا را ندارد؛ ولي روز بعد كه ميرزاي شيرازي به مدرس آمد فرمود «ديشب من درباره مطالب جناب آخوند فكر كردم و ديدم حق با ايشان است».
حجت الاسلام و المسلمين باقريان اضافه كرد: اين يعني اينكه آخوند بدون اينكه قانع شده باشد به احترام استاد و لابد بخاطر شرايط مجلس درس، سكوت را بر كلام برگزيده بود.
وي بيان داشت: اين نترسيدن از قول مشهور و در عين حال وابسته به برهان و استدلال بودن باعث شده كه اخوند خراساني مبتكر و صاحب مكتب باشد.
وي با بيان اينكه «اصول» پايه فقه است و وقتي كسي در اصول فقه داراي آراي جديد و ابتكارت باشد ناگزير در فقه هم داراي آراي جديد و نوآوري هايي خواهد بود بيان داشت: آخوند خراساني در فقه هم صاحب مكتب است و برخي كتب فقهي و آراي غير مشهورش در فقه نشان از تبحر ايشان در مباحث فقهي و ذومكتب بودن ايشان دارد و تسلط آخوند در فقه امري مسلّم است.
اين مدرس كتاب كفايه تصريح كرد: اينكه مرحوم آخوند در فقه مشهور نشده است به علت شهرت زياد كفايةالاصول ايشان است و امتيازات فراوان كفايه مانع از بروز آراي فقهي ايشان شده است.
وي در خصوص آراي سياسي مرحوم آخوند خراساني تصريح كرد: آراي سياسي مرحوم آخوند دو دسته اند كه يك دسته آرايي است كه بنابر خط مشي ها و برخوردهاي سياسي است كه منوط به بصيرت و بيداري شخص مي باشد كه البته آخوند در اين زمينه بصير و بينا بودند.
حجت الاسلام و المسلمين باقريان گفت: دسته ديگر مربوط به آراي سياسي فقهي است و بايد گفت كه سياست اسلام از اصول و فقه آن متخذ است و از اين دو علم استخراج شده و تبيين مي شود.
وي تصريح كرد: بديهي است كه آخوند خراساني و علماي مشروطه خواه ديگر و حتي مخالفانشان هم در مباحثی سياسي خود مبناهاي فقهي و اصولي و عقيدتي داشته اند و سياست از اين علوم بيگانه نيست.