شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024

در سیاست نیازمند حضور جدی فقاهت هستیم؛ زیرا سیاست همه شئون زندگی اجتماعی و بین المللی جامعه اسلامی را تحت تاثیر قرار می دهد، بنابراین باید نظام فقه سیاسی اسلام تدوین شود.

حجت الاسلام والمسلمین برنجکارامروز در همایش «فقه سیاسی، ظرفیت ها و چالش ها» ( تجلیل از مقام علمی و شخصیتی مرحوم آیت الله عمید زنجانی) که در پردیس قم برگزار شد، گفت: آیت الله عمید زنجانی(ره) در حوزه و دانشگاه منشا اثرات گرانسنگی بود که از آن جمله می توان به تالیف 40 جلد کتاب ارزشمند در این حوزه اشاره کرد که از این تعداد، 17 جلد مربوط به فقه سیاسی است.

وی با بیان این مطلب که آیت الله عمید زنجانی، اولین رییس روحانی دانشگاه تهران بود، اظهارداشت: این عالم بزرگوار به همراه شهید مفتح، از طلابی بودند که تحصیلات دانشگاهی را جدی گرفتند و در این عرصه خدمات اثر بخشی ارایه کردند.

رییس پردیس قم دانشگاه تهران، ادامه داد: معنی فقه، در اسلام در قرن اول و دوم به معنای فهم عمیق دین مطرح بود و فقه، دانشی به شمار می رفت که معارف دین را استنباط می کرد؛ در مقابل آن، کلام بود که دانش دفاع از معارف فقه و دین تعریف می شد که در آن زمان از این دو به عنوان فقه اکبر و فقه اصغر یاد می شد.

وی افزود: بعد از دوران غیبت معنای فقه، خاص تر از معنای قرن اول و دوم شد که در این سال ها به عنوان دانشی مطرح شد که به دنبال استنباط منابع عملی از دانش بود و همین عامل نیز موجب شد تا معنی کلام اسلامی نیز دستخوش تغییر گردد؛ به تدریج فقه اعتقادی به کلام اضافه شد و کلام در معنای دوگانه استنباط اعتقادات و دفاع از اعتقادات به کار می رفت.

حجت الاسلام والمسلمین برنجکار گفت: اخیرا یکی از مراجع معظم تقلید فقه را به شاخه های ده گانه تقسیم کردند که این مساله بیانگر تحول در معانی فقه در عصر حاضر است؛ به هر صورت در سیاست نیازمند حضور جدی فقاهت هستیم؛ زیرا سیاست همه شئون زندگی اجتماعی و بین المللی جامعه اسلامی را تحت تاثیر قرار می دهد.

رییس پردیس قم ادامه داد:باید نظام فقه سیاسی اسلام تدوین شود. در این راستا با مبانی علم سیاست، فقه و کلام اسلامی می توان نظام فقه سیاسی اسلام را با رویکرد اسلامی تدوین کرد و پژوهشگران را بر آن داشت تا در این حوزه، فعالیت بیشتری انجام دهند؛ بدون شک اگر این اتفاق نیافتد، علم سیاست ما به سمت سکولار شدن به پیش خواهد رفت.

*آماده ایجاد دبیرخانه تدوین فقه سیاسی هستیم

وی، تدوین فقه سیاسی اسلامی را از جمله وظایف حوزویان ذکر کرد و اظهارداشت: ضرورت پرداختن مستمر به این مساله به حدی است که باید هر ساله همایش هایی اثر بخش با عنوان فقه سیاسی برگزار شود و پردیس قم آمادگی ایجاد دبیرخانه دائمی این حرکت را دارد که در آن همایشی با رویکرد آیت الله عمید زنجانی(ره) به این مساله ایجاد شود.

رییس پردیس قم دانشگاه تهران با ذکر این مطلب که ایجاد رشته فقه سیاسی از مهم ترین اقداماتی است که توان پویایی این شاخه مهم علمی را دارد، گفت:  به دنبال ایجاد رشته فقه سیاسی در سطح کارشناسی ارشد در این دانشگاه هستیم.

وی افزود: پیشنهاد می شود هر سال، جایزه ای با نام آیت الله عمید زنجانی(ره) و با رویکرد فقه سیاسی به پژوهشگران و اساتید و مولفان برتر کشور در زمینه فقه سیاسی اهدا شود تا از این طریق راهی که این استاد وارسته در حوزه علم و فقاهت ایجاد کردند، ماندگار و هدف مند تر دنبال شود.

عضو هیات علمی دانشگاه تهران با اشاره به بیداری اسلامی و انقلاب در کشورهای مسلمان، گفت: ارسال داده های فقه سیاسی به این کشورها می تواند راه اسلام و سیاست مبتنی بر اسلام را در این کشورها ادامه دهد و گرنه  ممکن است که آنان به دلیل عدم برخورداری از این منابع ناب سیاسی و اسلامی راه سکولار شدن را در پیش گیرند.

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha