به گزارش مرکزخبر حوزه، حجت الاسلام والمسلمین قاضی زاده از اساتید حوزه و دانشگاه در این نشست گفت: بخش عظیمی از دستاوردهای امام راحل در انقلاب اسلامی ایران به تفکر، اجتهاد و روش تحلیل ایشان در فقه سیاسی و اجتماعی بر میگردد.
این استاد حوزه افزود: مواردی چون آزادی، تعیین حاکمیت ولی فقیه و نحوه برخورد با بلوک شرق و غرب از مصادیق خاص فقه سیاسی امام (ره) محسوب شده و مواردی نیز چون مسئله زن و محیط زیست از مسایل خاص مربوط به فقه اجتماعی بنیانگذار انقلاب به شمار میروند.
وی ادامه داد: در مورد برخی از مسایل مورد اشاره در بالا شیوه سنتی فقهی جواب نداد و دست مایه ای شد برای آن که امام راحل در مورد اصول و روشهای مورد پیگیری برای رفع معضلات اجتماعی و سیاسی به فقه خود نایل شوند.
این استاد حوزه افزود: عقل یکی از منابع استنباط احکام است که نحوه توجه به آن میتواند در ساز و کارهای اجتهادی تفاوتهای جدی را ایجاد کند و امام (ره) یک نوع عقل گرایی را در ارتباط فکری خود داشتند که منحصر به فرد بود.
وی ادامه داد: در بحث حکومت اسلامی اولین مسئلهای که از سوی امام خمینی (ره) مطرح میشود، عقل است و ایشان اثبات حکومت و حاکم اسلامی را با عقل میسنجند.
سخنران این نشست افزود: امام راحل در نصوص اجتماعی شرعی در حد و حدود مصالح و مقتضیات اجتماعی مصلحت را نیز در نظر میگرفتند.
بر اساس گزارش روابط عمومی پژوهشگاه المصطفی، وی در پایان گفت: نگاه به مصلحت در فهم نصوص فقهی یکی از ویژگیهای فقه سیاسی و اجتماعی امام (ره) است و به تعبیر دیگر ایشان نقش زمان و مکان را در اجتهاد میگذاشتند تا ببینیم چگونه باید از حد و حدود شرعی برای دنیای کنونی استفاده کنیم