به گزارش مرکز خبر حوزه، حجتالاسلام والمسلمین رفیعی، در سلسله نشستهای تخصصی گفتمان عقاید و اندیشهها با عنوان «اسباب و عوامل جعل حدیث» که در مدرسه فیضیه قم برگزار شد، با اشاره به عوامل جعل حدیث، اظهار کرد: منع نگارش حدیث، یکی از عوامل مهم جعل حدیث بود که به مدت یک قرن منع حدیث ادامه داشت تا اینکه در سال 99ه.ق به دست عمر ابن عبدالعزیز این منع برچیده شد.
وی افزود: وقتی صحابه را عادل دانستند و گفتههای آنها را حجت دانستند، به شکل طبیعی تعدادی از احادیث نیز از طرف صحابه جعل گردید.
حجتالاسلام والمسلمین رفیعی، با اشاره به نقل به معنای احادیث، خاطرنشان کرد: نقل به معنای حدیث، عامل دیگر از بین رفتن اصل محتوایی بود. برخی از ناقلان احادیث، با نقل به معنای احادیث، باعث میشدند تا مراد معصومین(ع) از آن احادیث تحریف گردد.
این کارشناس حدیث، با طرح این سئوال که آیا جعل احادیث از زمان پیامبر(ص) شروع شد، بیان کرد: اهلسنت، اصرار زیادی دارند که در زمان پیامبر(ص) و خلفای راشدین جعل احادیث وجود نداشت، اما باید اذعان کرد که به ادله بسیار زیاد جعل احادیث در زمان پیامبر(ص) شروع شده است و بعد از پیامبر(ص) نیز شدت گرفت.
وی، با بیان اینکه جعل احادیث در بین اهلسنت شیوع بیشتری داشت، عنوان نمود: ائمه معصومین(علیهمالسلام)، عاملی بودند که با راهنماییهای خود باعث کمرنگ شدن جعل احادیث در بین شیعیان شدند.
حجتالاسلام والمسلمین رفیعی ادامه داد: در مورد اسباب و عوامل جعل حدیث، کتابهای کمی در بین شیعیان نوشته شده است، که برخی از آنها نیز دقیق نیست .
این کارشناس حدیث، با اشاره به انگیزههای سیاسی در جعل احادیث، بیان کرد: احادیثی که در مورد مدح معاویه وارد شده است، به خاطر انگیزههای سیاسی بود که در مقابل احادیث معتبر در فضیلت حضرت امیرالمؤمنین(ع)، جعل شده است.
وی، احادیث تأویلی جعلی را خطری بزرگ برای مبلغان دینی دانست و یادآور گردید: جاعلان احادیث، در تأویل آیات قرآن احادیث زیادی را نقل کردند که متأسفانه برخی از آنها نیز مورد استفاده برخی از مبلغان قرار میگیرد.
حجتالاسلام والمسلمین رفیعی، دسیسههای ملحدان و اسرائیلیات را از عوال جعل احادیث بشمرد و تأکید کرد: برخی از اندیشههای دشمنان اسلام، مانند مسحیت و یهودیت، در قالب احادیث به فرهنگ اسلامی به خصوص فرهنگ اهلسنت راه یافته است.