به گزارش مرکز خبر حوزه، حجت الاسلام والمسلمین محسن غرویان، در حاشیه دیدار اعضای کمیته مساجد ستاد دهه فجر با آیت الله العظمی نوری همدانی، با اشاره به جایگاه و مقام مرجعیت، اظهارداشت: روایات متعددی تصریح دارد که در زمان غیبت، شیعیان به حال خود رها نشده و ائمه معصومین (ع)دستور دادهاند که با مراجعه به علما و فقها مسیر زندگی خود را سوال از آنها مشخص کنند.
وی افزود: طبق روایات باید در زمان غیبت اداره امور به دست علمای دین باشد؛ بنابراین همه مجاری امور مسلمانان به دست علما سپرده شده است، البته عالم باید الهی، فقیه و مسلط به احکام شریعت، امین بر حلال و حرام خداوند و دارای تقوا و علم باشد.
این محقق و پژوهشگر حوزوی ادامه داد: حکومت اسلامی به عقل عملی و عقل نظری نیاز دارد که این دو در مراجع بزرگ اسلام نهاده شده و جامعه اسلامی از نظرات آنها در امور مختلف بهره مند می شود.
حجت الاسلام والمسلمین غرویان تاکید کرد: تقلید، منحصر در احکام فردی نیست و معنای وسیعی دارد و به معنای تبعیت است؛ البته منظورتبعیت از شخص نیست، بلکه تبعیت از شخصیت علمی و معنوی است که رنگ و بوی الهی دارد.
وی افزود: معتقدیم فقه بر فقیه حکومت می کند و فقه بر ولی فقیه نیز ولایت دارد؛ چون فقه از سوی خداوند نازل شده و فقیهی که در رأس نظام و حکومت است، خودش نیز می بایست مکلف به انجام احکام فقهی باشد.
استاد حوزه علمیه قم ادامه داد: در اسلام بر حکمت نظری و عملی اشاره شده است، حکمت عملی خود فقیه است و حکمت نظری، فقه اوست که آن را در جامعه اسلامی جاری و ساری می کند.
وی اضافه کرد: علوم اسلامی نیازمند متخصص است و دانش فقه این گونه نیست که هر کسی بتواند در آن اظهار نظر کند و باید استاد دیده و تحقیق و پژوهش کرده باشد تا بتواند با تخصص در ابوابی از فقه، فقیه محسوب شود.
حجت الاسلام والمسلمین غرویان با اشاره به این که فقیه کسی است که صیانت از نفس دارد و نفس خود را حفظ می کند و محافظ دین خود و جامعه است، گفت: فقیهی که بر جامعه اسلامی ولایت دارد، می بایست حافظ و در خدمت دین باشد و با هوای نفس مخالفت کند.
وی افزود: اگر فقیهی مطیع هوای نفس شود، خود به خود عزل شده است و احتیاج به عزل کردن ندارد و صلاحیت حکومت و ولایت را از دست می دهد و نمی تواند بر جامعه اسلامی حاکمیت داشته باشد.
استاد حوزه علمیه قم ادامه داد: فقیه باید مطیع خدا، پیامبر (ص) و امام زمان (عج) باشد، بنابراین فقها نائب عام امام زمان (عج) هستند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: مدیریت علما در زمان غیبت در برخی امور بی واسطه و در برخی باواسطه است، فقیه در اموری می تواند مستقیماً مدیریت کند و در برخی امور غیر مستقیم مدیریت دارد و مدیریتش به سبک « نظارت عالیه» است.