شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024

هفتمین شماره از فصلنامه «رهنامه پژوهش» با محوریت «دوره درس خارج، چیستی و چگونگی» از سوی معاونت پژوهش‌ حوزه‌های علمیه منتشر شد.

به گزارش سرویس علمی- فرهنگی مرکز خبر حوزه، این ‌نشریه در شماره اخیر خود،‌ مباحث مختلفی را در قالب «مصاحبه،‌ مقاله، گزارش و زندگی‌نامه» ارائه نموده‌است.

«صرف حضور در درس، موجب پیشرفت علمی نمی‌شود» گفتگو با آیت‌الله مومن در خصوص جایگاه‌ درس خارج ‌است که در استدلال، استنتاج رفت و برگشت‌های علمی، طلبه مثل استاد یا قوی‌تر از استاد بشود، کسی بشود که خودش بتواند از قرآن شریف و روایات، حکم خدا را بفهمد.

وی همچنین افزود: اگر طلبه بخواهد از درس خارج،‌ خوب استفاده‌کند، قاعده‌اش این است که در ده سالی که درس سطح‌را می‌خواند، درست بخواند. صرف این‌که در آن درس‌ها حضور پیدا می‌کند و سیاهی لشکر باشد، موجب پیشرفت علمی وی نمی‌شود. قاعده کار هم اینست که وقتی درس سطح‌را می‌خواند، بفهمد صاحب کتاب چه می‌خواسته بگوید و چه استدلالی را ارائه داده‌است.

«طلبه‌ها درس خارج‌را نمی‌شناسند» گفت‌وگویی با حجت‌الاسلام والمسلمین احمد مبلغی ‌است. وی در این گفت‌وگو،‌نگاه تاریخی،‌آسیب‌شناسانه و روشی به درس خارج داشته‌است. ولی در این خصوص می‌گوید: درس‌خارج به دو معنا باید فارغ از فضای درسی باشد؛ نخست این‌که به قرائت متن نپردازند و دوم علمی را از جایی که تا حال پیش رفته‌است، جلو‌تر ببرند.

وی در تعریف درس‌خارج عنوان کرد: درس‌خارج، تلاشی است که شامل دو بُعد؛ «آموزش و پژوهش» می‌باشد.

مقصود از آموزش معطوف به ذکر اقوال یا مرور آراء یا القاء‌ و انتقال متون به شاگرد نیست، بلکه مقصود، آموزش منهج و روش اجتهاد، آموزش چگونگی استفاده از منابع برای استنباط آن‌ها،‌آموزش چینش و ترتیب ادله، یکی پس‌از دیگری، آموزش چگونگی برخورد با آراء و اقوال،‌استفاده از آن‌ها و قرار دادن آن‌ها در مسیر استنباط است.

در کنار این آموزش، یک پژوهش لطیف، دقیق و ظریف تعبیه شده‌است. البته این پژوهش، هم از سوی استاد و هم از جانب شاگرد، هریک به فراخور دانشی که دارند، باید صورت گیرد. هیچ زیادتی، آموزش بر پژوهش و پژوهش بر آموزش ندارد و مانند دو بال در کنار هم هستند.

«گوش خود را به خوب شنیدن عادت بده» عنوان مقاله‌ای است که از سوی آقای سید‌احمد فاطمی ارائه گردیده است. وی در این نوشتار ضمن بیان فوائد خوب شنیدن، عوامل گوش نکردن را بر شمرده و در ذیل هرکدام توضیحی را همچون؛ «گوش کردن همراه با فیلتر، گوش کردن همراه با ارزیابی، گوش‌کردن کلیشه‌ای و قالبی،‌گوش کردن ضبط صوتی، گوش‌کردن تمرینی، عدم تمرکز، وسواس در گوش‌کردن، پرش به‌سوی نتائج، تمرکز روی طرز بیان و ظاهر گوینده، شنیدن برای نقد کردن و مقایسه» ذکر کرده‌است.

«باید به‌سوی فقه تمدن‌ساز حرکت کنیم» گفت‌وگویی با حجت‌الاسلام عبدالحمید واسطی،‌ «باید راه ‌را نزدیک کنیم» در گفت‌وگو با حجت‌الاسلام‌هادی‌زاده، «سبک‌های مختلف درس خارج» مقاله‌ای از حجت‌الاسلام رضایی اصفهانی، «ماهیت درس‌خارج» مقاله‌ای از آقای محمد نوری عالم‌زاده، «مراحل فقه‌آموزی» مقاله‌ای از امیر غنوی، «شیوه‌های درس خارج امام خمینی(ره) به روایت یکی از شاگردان» مقاله‌ایی از سعید هلالیان به نقل از آیت‌الله مسعود خمینی، «نگاهی تطبیقی به مدرسه قم و نجف» مقاله‌ای از سید علی حسینی،‌«یک اقدام عملی»، «عمامه یعنی جهاد؛ یعنی پیشرو رزمندگان»، «در جستجوی اسلام تمدنی»، «حوزه‌ها می‌توانند آینده اندیشه جهان‌ را رقم بزنند»، «آسیب‌شناسی نظام پژوهش حوزه»، «قطره‌ای از جرعه دریا»، «سبک زنگی میرزا، اهل‌سنت را هم جذب می‌کرد» و «میرزای شیرازی احیاگر سنت‌ها» از عناوین نشریه می‌باشد.

هفتمین شماره از فصلنامه «رهنامه پژوهش» به صاحب‌امتیازی معاونت پژوهش حوزه‌های علمیه و مدیر مسئولی، حجت‌الاسلام‌والمسلمین سید علی عماد در 82 صفحه و با قیمت یک‌هزار و دویست تومان منتشر شده‌است.

علاقه‌مندان جهت ارتباط با نشریه به نشانی: قم، بلوار 45 متری صدوق، خیابان حافظ، پلاک 171 مراجعه کنند و یا با تلفن 09195876040 تماس بگیرند.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha