به گزارش مرکز خبر حوزه،در این نشست علمی که روز گذشته از سوی انجمن اقتصاد اسلامی حوزه، در سالن همایشهای انجمنهای اسلامی حوزه علمیه قم برگزار شد، حجتالاسلام عربی، استاد حوزه و دانشگاه، با ارائه مقالهای، ابعاد مختلف نظریههای رفاه و بهروزی را تشریح کرد.
وی در ابتدای سخنان خود با ارائه تعاریفی از رفاه، خوشبختی و سعادت در علم اقتصاد، اظهار داشت: رفاه، بیشتر ناظر به ابعاد مادی و حتی اقتصادی است، اما خوشبختی علاوه بر این، به ابعاد غیر اقتصادی نیز میپردازد و سعادت، علاوه بر مسائل فوق، تمامی ابعاد دنیوی و اخروی انسان و جامعه را در نظر دارد.
این استاد حوزه و دانشگاه، در ادامه به تبیین انواع نظریههای رفاه و بهروزی پرداخت و نظریه لذتگرایانه، نظریه میل ارضاء توجیهات و نظریه فهرست عینی را از جمله مهمترین نظریهها در این عرصه برشمرد.
وی با اشاره به نظریه میل ارضاء توجیهات بیان داشت: در این نظریه، رفاه را تأمین خواستههای و ارضاء تمایلات فرد است. شهرت و توسعه این نظریه، بیشتر به دلیل اقبال اقتصاددانان از آن است و دلیل آن نیز مبتنی بودن کارهای اقتصاددانان برای این دیدگاه، قابلیت زیادی برای آنها ایجاد میکند.
حجتالاسلام والمسلمین عربی افزود: پیآمدهای سیاسی آن نیز برای برخی اقتصاددانان اهمیت ویژهای داشت.
این محقق و پژوهشگر حوزوی همچنین به نظریه فهرست عینی در عرصه رفاه و بهروزی اشاره کرد و گفت: پیروان این نظریه، مؤلفههایی برای رفاه و بهروزی معرفی میکنند و آن را به صورت فهرست ارائه مینمایند. البته از نظر آنها، این مؤلفهها در کشورها و مناطق مختلف، متفاوت میباشد.
وی در ادامه به تبیین دیدگاه اسلامی در عرصه رفاه و بهروزی پرداخت و گفت: از نظر اسلام، رفاه و بهروزی با عبارت «سعادت» تعبیر میشود و در این عرصه، مهمترین نظریات از سوی ابنسینا و ملاصدرا ارائه شده است.
حجتالاسلام عربی افزود: در این دو دیدگاه، سعادت و بهروزی در گرو کمال معرفی میشود و نتیجه رسیدن به کمال، لذت است.
وی با بیان این که در دیدگاه اسلامی کمال در بعد جسمی و روحی معرفی میشود، اظهار داشت: کمال روحی، در دو بعد عقلانی و عملی است که کمال عقلانی در گرو رسیدن به ادراک حقیقت مطلق است و کمال عملی به فضائلی که در رفتار فرد است، منتهی میشود.
در ادامه این نشست، حجتالاسلاموالمسلمین هادوینیا، به عنوان ناقد این نشست، ضمن اشاره به نقاط قوت این مقاله، اظهار داشت: دراین مقاله سه نظریه رفاهی ارائه شده است،در حالی که نظریات دیگری نیز در عرصه رفاه و بهروزی میباشد.
وی افزود: ارتباط این نظریهها نیز از دیگر ایرادهایی است که میتوان به این مقاله گرفت، به گونهای که احساس میشود، این نظریهها بر دیگری مبتنی است و با این وجود در این مقاله، نظریه اسلامی مدونی دنبال نشده است.
در ادامه این نشست، دکتر رستمی نیز نظریات خود را درباره مقاله ارائه شده، مطرح کرد.