به گزارش مرکز خبر حوزه، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران، در “نشست بررسی جنبش والاستریت” که از سوی معاونت بینالملل حوزههای علمیه با حضور اساتید و فضلای حوزه در سالن جلسات انجمنهای علمی حوزه علمیه قم برگزار شد، با ضروری دانستن بررسی مسائل آمریکا، به تبیین ویژگیهای جنبش والاستریت پرداخت.
دکتر فؤاد ایزدی با بیان این که زمانی که درباره وال استریت سخن گفته میشود، برخی میگویند که در ایران نیز فقر و فاصله طبقاتی وجود دارد، پس چرا اینگونه به این جنبش توجه میشود؟ اظهار داشت: درست است که چنین مسائلی وجود دارد، ولی این مشکلات نباید مانعی برای مطالعه این مباحث شود.
این کارشناس ارتباطات سیاسی، شناخت آمریکا را برای ایستادگی در برابر آن ضروری دانست و اظهار داشت: درست است که آمریکا در ایران دارای سفارتخانه نیست، ولی با استفاده از ماهواره و اینترنت از طریق فکری و فرهنگی، در کشور ما حضور دارد. همچنین آمریکا بزرگترین دشمن ما است؛ اگر آمریکا را خوب بشناسیم، کمک میکند که بتوانیم از خود در برابر آن دفاع کنیم.
وی افزود: علاوه بر این، با مطالعه مسائل آمریکا، هم میتوانیم از نکات مثبتی که در این کشور وجود دارد استفاده کنیم و هم این که سرانجامِ کارهای اشتباه آمریکا را بررسی و از گرفتار شدن در آنها در امان بمانیم.
ایزدی در ادامه به جریان والاستریت اشاره و اظهار کرد: این ماجرا از ماه جولای سال گذشته میلادی، پس از این که یک مجله کانادایی که مخالف مصرفگرایی و سرمایهداری است، از مردم دعوت کرد تا 17 سپتامبر در نیویورک تجمع کنند و نام آن را جنبش والاستریت بگذارند.
وی با بیان این که جنبش وال استریت بر گرفته از بیداری اسلامی بود، گفت: پس از این فراخوان، این روز را که به عنوان روز خشم معرفی کردند که بر گرفته از قیامهای مصر، تونس و بحرین و ... بود. همچین در این فراخوان گفته شده بود که مردم در پارک نزدیک خیابان والاستریت جمع شوند و چادر بزنند که این مسئله نیز از تجمع مردم مصر در میدان التحریر برگرفته شده بود.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران، در پاسخ به افرادی که جنبش وال استریت را تنها به دلیل مشکلات اقتصادی میدانند، گفت: مشکلات اقصادی در آمریکا، از چند سال گذشته آغاز شده بود. البته در چند ماه قبل از آغاز جنبش، شاخص اقصادی آمریکا رو به بهبودی بود، حال اگر تنها مشکل مردم از این قیام ها، مسائل اقتصادی بود، چرا قبل از این اقدام نکرده بودند که اوضاع بدتر بود.
وی افزود: البته میتوان گفت که مشکلات اقتصادی در به وجود آمدن این جنبش دخیل بود، ولی تظاهرات زمانی با این گستردگی ایجاد شد که بیداری اسلامی در کشورهای عربی به وجود آمد و در میان مردم آمریکا و اروپا این تفکر شکل گرفت که چرا ما همچون مردم مصر،، تونس و...، نباشیم.
ایزدی با اشاره به نام گرفتن بیداری اسلامی در کشورهای اروپایی و آمریکایی، به عنوان بهار عربی، خاطرنشان کرد: تظاهرات کنندگان، به صورت رسمی، در شعارهای خود بیان داشتهاند که ما از تاکتیکها انقلابی بهار عربی استفاده میکنیم.
وی، مطرح شدن چنین مباحثی در آمریکا را امری عجیب دانسته و گفت: چنین شعاری در کشوری مطرح میشود به مردم آن، از زمان کودکی، اینگونه تلقین میشود که آمریکا از همه کشورها بهتر است و باید الگوی دیگرکشورها باشد.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در تبیین تفاوتهایی میان جنبش وال استریت با دیگرجریانهای آمریکا اظهار داشت: گستردگی جنبش والاستریت، از جمله تفاوتهای این حرکت، با سایر جریانهای آمریکا میباشد، به گونهای که، در چند روز، در بیش از 1400 شهر ایالات متحده آمریکا نفوذ یافت.
وی حضور جوانان و اقشار مختلف آمریکا در جنبش والاستریت را از دیگر ویژگیهای این قیام برشمرد و اذعان داشت: در تاریخ آمریکا معمولاً جوانان به این صورت وارد جریان سیاسی نمیشدند. همچنین اقشار مختلف نیز دراین جریان حضور دارند.
ایزدی هدف جنبش والاستریت را از مهمترین ویژگیهای این قیام دانسته و اظهار کرد: یکی از مهمترین ویژگیها این جنبش، همان بحث اسقاط نظام میباشد. این مسئلهای است که در قیام مردم مصر، تونس، بحرین و... دیده میشود. این جنبش در راستای مخالفت با جنگ، تبعیض نژاد و... نیست.
وی افزود: شرکت کنندگان در این راهپیمایی، به این مسئله پی بردهاند که نفوذ یک درصدیها در دولت، باعث ایجاد مشکلات آمریکا شده است. آنها مخالف این نظام هستند که سیاستمداران آن، وامدار سرمایهداران و در نتیجه، گوش به فرمان آنها باشند.
این استاد دانشگاه در پایان، با مطرح کردن این پرسش که این جنبش به نتیجه میرسد یا نه؟ خاطرنشان کرد: با نگاهی به تاریخ، نمیتوان به آینده این جنبش خیلی امید داشت، چون آمریکا، بسیاری از حرکتها را خاموش کرده است، ولی نباید از این مسئله غافل باشیم که حوادث اخیر دنیا، نشان داده است که اتفاقاتی میافتد که قابل پیشبینی نیست.
خاطرنشان میشود، دکتر ایزدی در پایان این نشست، به پرسشهای شرکتکنندگان درباره جنبش والاستریت پاسخ داد.