یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ |۱۳ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 15, 2024

جلسه علمي همايش منطقه‌اي «تجدّد و اصالت ديني در قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران» در سالن اجتماعات هتل ماريوت بيروت به رياست آقاي دكتر رامز عمّار رئيس دانشكده حقوق و علوم سياسي دانشگاه اسلامی لبنان برگزار شد.

به گزارش سرویس بین الملل مرکز خبر حوزه، در این جلسه دكتر سليم جريصاتي قاضي برجسته و عضو سابق مجلس قانون اساسي لبنان (المجلس الدستوري) مقاله خود را در خصوص حقوق اقليت‌ها در قانون اساسي ايران ارائه نمود.

وي ابتدا به تعريف حقوقي اصطلاح قانون اساسي و ابعاد مختلف آن و اتبارط آن با ارادة حاكم و ملت و نيز ويژگي‌هاي قانون اساسي پرداخت و سپس با استناد به اصل‌هاي اول و دوم قانون اساسي، نظام سياسي ايران را از سويي جمهوري با اتكا به آراي ملت ايران و از سوي ديگر ديني، الهي و اسلامي مستند به مباني آن كه در اصل دوم آمده است، بر شمرد.

دكتر جريصاتي در ادامه به مبحث حقوق اقليت‌ها پرداخت و خاستگاه آن را اصل سوم قانون اساسي دانست كه در فقره‌هاي شانزده‌گانه خود از جمله فقره‌هاي 6، 7، 8، 12 و 14 چارچوب كلي حقوق احاد ملت از جمله اقليت‌ها را ترسيم مي‌نمايد و اصول ششم و نهم در تكميل آن، قدرت را به مردم بخشيده و آزادي‌هاي مشروع را تضمين نموده و محدود ساختن آن را به هر بهانه‌اي حتي تحت عنوان استقلال و تماميت ارضي، ممنوع كرده است.

وي در ادامه با مروري بر اصل‌هاي 12، 13، 14، 19 و 20 قانون اساسي، حقوق اقليت‌هاي مذهبي و ديني در جمهوري اسلامي ايران را تبيين كرد و سپس در قسمت دوم مقاله خود به بحث عملي‌ ساختن اصول و مواد قانون اساسي در جامعه ايران پرداخت و با استناد به سفر خود به ايران و مشاهدات عيني و ديدارها و گفتگوهاي خود با اقليت‌هاي ديني در ايران، بيان داشت: اقليت‌ها جزئي از تركيب ملّت ايران و برخوردار از آزادي‌هاي مصرّح در قانون اساسي هستند. وي به نقل از اسقف سركيسيان اسقف ارامنه ايران كه در تهران ديدار داشته‌اند گفت ارامنه ايران، ايرانياني ارمني الاصل هستند كه صدها سال است به‌عنوان شهروند ايراني در كنار ساير برادران ايراني خود بسر مي‌برند و آداب و رسوم، معتقدات، ايمان و قوميت خود را حفظ نموده‌اند و وجود آنها موهبت و امتيازي براي جامعه ايران محسوب مي‌شود.

وي همچنين به يهوديان ايران و حضورشان در تركيب جامعه ايران و انسجام آنها با جامعه و دولت اشاره نمود و افزود بررسي علمي تاريخ ايران از منظر همزيستي اتباع اديان، بيانگر اين واقعيت است كه ايران طي قرن‌ها شاهد هيچگونه جنگ، آشوب و درگيري با انگيزه اختلاف ديني نبوده است و جالب توجه اينكه همزمان با مواجه شدن يهوديان با انواع رفتارهاي تبعيض‌آميز و نژادپرستانه در اروپا، از زندگي كريمانه و مصون از خطر در ايران برخوردار بودند.

دكتر جريصاتي در ادامه با اشاره به تحولات جاري در كشورهاي عربي و آنچه كه بهار عربي معروف شده است، حركت‌هاي خشونت‌آميز عليه مسيحيان و ساير اقليت‌ها در برخي كشورها و مهاجرت اجباري مسيحيان از جمله مسيحيان عراق را به منزله بخشي از سناريو تقسيم طائفه‌اي و مذهبي منطقه دانست و آنچه در سوريه جريان دارد را از اين منظر قابل توجه شمرد.

وي جمهوري اسلامي ايران را دليلي روشن بر تجربه پيشگامانه در همزيستي، برابري و حفظ حقوق اقليت‌هاي ديني و مذهبي در جامعه اسلامي دانست. دكتر جريصاتي بيانيه اخير اعلام مواضع الازهر در خصوص آزادي‌هاي عمومي را كه شيخ الازهر آن را ارائه كرده و از مسئولين مصر درخواست نموده در قانون اساسي جديد مصر مدّ نظر قرار دهند، ادامه روش و منش جمهوري اسلامي ايران در اين زمينه بر شمرد و از آن قدرداني كرد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha