جمعه ۲۳ آذر ۱۴۰۳ |۱۱ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 13, 2024

رئیس جامعة‌المصطفی العالمیه(ص)، داشتن الگو و تصویر ذهنی دقیق از خود را از عوامل مهم در پیشرفت و تعالی انسان ذکر کرد

به گزارش سرویس استان‌های مرکز خبر حوزه، حجت الاسلام والمسلمین اعرافی در مراسم اختتاميه پنجمين گردهم‌آيي دانش‌آموختگان این جامعه که در سالن گردهمايي نور در مشهد مقدس برگزار شد به تبيين عناصر و ويژگي‌هاي مهم در پيشرفت و تعالي انسان پرداخت.

وي تصویر ذهن انسان از خود و داشتن اسوه و الگو را دو عنصر اصلي در پيشرفت و تعالي انسان معرفي کرد و گفت: اين دو عنصر، افزون بر اين که مورد تأييد قرار گرفته است و در انسان نيز وجود دارد، بر مباحث روان‌شناسي و تربيتي نيز تأکيد شده است.

رئيس جامعة‌المصطفي العالمیه(ص) در تبيين عنصر و ويژگي تصوير انسان از درون خود اظهار کرد: «تصويري که انسان از خود دارد، بسيار مهم است و انسان را در مسير علمي، ‌اخلاقي و معنوي رشد مي‌دهد، به اين معنا که اگر کسي از خود تصويري کم‌ارزش داشته باشد و خود را کم ارزيابي کند و آينده را نيز براي خود موفقيت‌آميز نداند، موجب شکست در زمينه‌هاي مختلف مي‌شود.

وي با بيان اين که وجود چنين نقصي در انسان، خطري براي کمال و رشد انسان مي‌باشد،‌ اظهار داشت: چنين افرادي نمي‌توانند گام‌هاي بزرگي در رشد و ترقي بردارند و هيچ گاه همت بلند شامل حال او نمي‌شود.

حجت الاسلام والمسلمین اعرافي گفت: البته اگر کسي از خود تصويري خيالي و موهن داشته باشد، او را به شکست مي‌رساند؛ بنابراين، دراين تصوير، بايد از افراط و تفريط دوري کرد و تصويري عاقلانه و بر پاية منطق در ذهن داشت.

وي خاطرنشان کرد: اين عنصر در پيشرفت انسان در عرصه‌هاي گوناگون علمي، تبليغي، ‌مديريتي و... نقش زيادي دارد، چون اين نگاه، در انسان همت عالي به وجود مي‌آورد و با همت بلند، انسان مي‌تواند گام‌هاي بلندي بردارد.

رئيس جامعة‌المصطفي، با بيان اين که در بسياری از مواقع،‌ استعداد‌هاي انسان در عرصة فردي و اجتماعي کشف نمي‌شود، اظهار داشت: ايران، پيش از انقلاب، پايگاه اسراييل و آمريکا بود. در اين شرايط، در ملت، اراده و اين نگاه بلند نبود، ولي پس از اين که امام خميني(ره) اراده و نگاه بلند را به مردم منتقل کردند،‌ نظام شاهنشاهي چندهزار ساله ساقط شد و حکومت اسلامي در ايران شکل گرفت.

*طلبه باید نسبت به خود نگاه واقع‌بینانه داشته باشد

وي با بيان اين که داشتن انگيزه و نگاهي مثبت به آينده، در ساحت‌هاي فردي نيز تأثيرات زيادي دارد، اظهار داشت: اگر طلبه نگاه واقع‌بينانه و مثبت به خود نداشته باشد، علي رغم استعداد و ضريب هوشي بالا، نمي‌تواند موفق شود. انسان‌هايي مي‌توانند در عرصة فردي و اجتماعي، تحصيلي، تهذيب،‌ مديريت و... به موفقيت برسند که نگاه مثبت به خود و آينده داشته و صاحب عزم و اراده محکم باشند.

حجت الاسلام والمسلمین اعرافي، در ادامه، به تبيين نقش الگو در پيشرفت و تعالي انسان‌ها اشاره کرد و اظهار داشت: تأسي و الگوپذيري و نگاه انسان به الگو نيز در اين عرصه اهميت زيادي دارد. در طبيعت روان‌شناختي انسان، تأسي و الگوپذيري قرار داده شده است. اين گرايش، به ويژه در دورة کودکي، در اوج است که با بالا رفتن سن، اين روحيه در او کاهش مي‌يابد.

وی پيامبر(ص) را کامل‌ترين اسوه و الگو معرفي کرد و گفت: پيامبر(ص) اسوه حسنه و مطلق هستند. تمام زندگي، رفتار و شخصيت ايشان در تمامي ابعاد اسوه است. ايشان سرمشق زيبا و نيکويي هستند و لازم است زندگي و سيرة حضرت(ص) از همة جهات بررسي شود.

رییس جامعة‌المصطفی‌العالمیه(ص) با ذکر این مطلب که مسلمان، همواره، از وجود پيامبر(ص) بهره‌مند بوده است، تصریح کرد: «قرن‌ها اين الگو و همین قرآن وجود داشته است، ولي امت، اين همه تنزل پيدا کرد، زيرا گيرندگي و پذيرش آنها ضعيف بود».

حجت الاسلام والمسلمین اعرافي، با تأکيد بر اين که طلاب هم بايد خود را براي پذيرش تأثيرات اسوه آماده کنند،‌ خاطرنشان ساخت: ممکن است در حوزه،‌ استادان مبرزي وجود داشته باشد، ولي زماني که اميد و جستجوگري نباشد، همه آنها را مانند استادان معمولي مي‌بينند.

وي، در ادامه، به تأکيد اسلام بر هجرت اشاره کرد و ابراز داشت: منظور از هجرت، تنها هجرت ظاهري نيست، بلکه هجرت باطني را نیز شامل می شود؛ در سورة شمس، خداوند يازده بار در باره جهاد نفس قسم یاد می کند.

رییس جامعة‌‌المصطفي (ص)، با بيان اين که در تبليغ، همواره، در معرض خطر شيطان هستيم، خاطرنشان ساخت: مبلغ دين، بايد، همواره، مراقب باشد و در اين عرصه، بايد خويش را بررسي و مراقبه کند.

وي، در پايان، خاطرنشان ساخت:‌ فرصت‌ها در حال گذر است و اکنون، شرايط خاصي بر جهان حاکم مي‌‌باشد. در اين عرصه، به انسان‌هاي دانا، حکيم، ايثارگر و حاضر در صحنه نياز است؛ بايد بدانيم که خدا از دين خود حفظ مي‌کند و آموزه‌هاي خود را در جهان منتشر مي‌سازد. مهم اين است که ما در اين عرصه سرباز باشيم و نقشي هر چند کوچک در اين زمينه ايفا نماييم».

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha