پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ |۱۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 12, 2024
کد خبر: 274800
۲۴ بهمن ۱۳۹۰ - ۱۵:۱۱

تازه‌ترین شماره از فصلنامه «حکومت اسلامی» ویژه اندیشه و فقه سیاسی اسلام از سوی دبیر‌خانه مجلس خبرگان رهبری منتشر شد.

به‌گزارش سرویس علمی‌فرهنگی مرکز خبر حوزه، این فصلنامه در شصت و یکمین شماره خود، هفت مقاله را از پژوهشگران در باب زوایای مختلف حکومت و مباحث اطراف آن ارائه می‌دهد.

«جایگاه سیاسی فقیه در گفتمان عصر مشروعیت» عنوان مقاله‌ای است که آقای مصطفی جعفر پیشه فرد به آن می‌پردازد. وی در این مقاله جایگاه سیاسی فقیه را در اندیشه پیشقراولان مشروطه و تاثیر‌گزاران این نهضت؛ اعم از موافقان و مخالفان مشخص نموده است. نویسنده همچنین در ادامه این بحث را مورد بررسی قرار می‌دهد که؛ اگر محقق و پژوهشگری منصف، فهرست و لیستی از عناوین مورد بحث در گفتمان مشروطیت همچون آزادی،‌عدالت، مساوات، رای اکثریت، مجلس، استبداد، جهاد، غرب‌ستیزی و تمدن را جمع‌آوری کند،‌ آیا مسأله شؤون فقیه از مسائل مورد اختلاف میان مشروطه طلبان و مخالفان آن بوده‌است تا این‌که در این لیست جای بگیرد، یا این‌که این مسأله جزء اصول کلی و مبانی مورد پذیرش هردو دسته محسوب شده‌است؟

«خواجه نصیر‌الدین طوسی و نظریه عدالت» عنوان دیگر مقاله‌ای است که آقای حمید حاجی‌حیدر به آن پرداخته است.

نویسنده در این نوشتار نظریه سیاسی خواجه نصیر‌الدین طوسی را در قالب یک نظریه عدالت ارائه کرده است.

وی در تحقیق خود شش گام را از نظریه خواجه نصیر‌الدین برداشت کرده و به بررسی آن می‌پردازد. گام‌های شش‌گانه شامل: «تکامل‌پذیر بودن انسان»، «تحقق کمال انسانی در درون زندگی دسته‌جمعی»، «وضعیت طبیعی جامعه انسانی، مشحون از تنازع و فساد»، «نیاز زندگی اجتماعی به اصول عدالت به‌منظور حل مشکل تنازع و افساد طبیعی»، «تاسیس حکومت و قدرت سیاسی به‌منظور برقراری عدالت» و در گام ششم نیز این ایده مطرح می‌شود که «حکومت خوب،‌ حکومتی است که دینی و فرمانروایش، رسول الهی،‌ یا امامی معصوم و یا فقیهی جامع‌الشرائط باشد»

«مناسبات فقه و حکومت» از دیگر مقالاتی است که از سوی آقایان عباسعلی مشکانی سبز‌واری و عبد‌الحسین مشکانی سبزواری در این نشریه ارائه شده است.

این مقاله با رصد مسائل علم فقه و عناوینی که در این علم، مورد کنکاش قرار گرفته، ارتباط آن با حکومت را به بحث می‌گذارد.

نویسندگان مقاله مسائل علم فقه و ارتباط آن‌ها در سه دسته، همچون؛ «مسائلی که به ‌صورت کامل برای اجرائی‌شدن نیاز به حکومت ندارد»، «مسائلی که در اجرا، بحث حکومت را پیش می‌کشد» و «مسائل فقهی که در حُسن اجرای آن‌ها و نیز توجه به تاکیدات درون‌دینی، نیاز به حکومت را مسجل می‌نماید» ارائه می‌دهند.

دیگر عناوین مقالات شامل: «نقد و بررسی قانون طبیعی در اندیشه پروتستان اولیه» به قلم آقای محمدحسین طالبی، «نظام تشویق و تنبیه کارگزاران حکومتی در اسلام» نوشته آقایان عباسعلی کد‌خدایی و محمد فلاح سلوکیایی، «تحلیلی بر نظارت بر قوانین و مقررات در نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران» نوشته آقایان ابوالفضل درویشوند و سید محمد‌هادی راجی، «حاکم اسلامی و اقامه شعائر دینی» به قلم آقای ناد‌علی علی‌نیا خطیر، می‌باشد.

ضمنا چکیده مقالات به زبان‌های عربی و انگلیس در نشریه ارائه شده است.

شصت و یکمین شماره از فصلنامه «حکومت اسلامی» به صاحب‌امتیازی دبیر‌خانه مجلس خبرگان رهبری و مدیر‌مسئولی آیت‌الله محمد یزدی در 208 صفحه و با قیمت یک‌هزار و پانصد تومان انتشار یافته است.

علاقه‌مندان جهت کسب اطلاعات بیشتر به نشانی‌ قم، صندوق 3317، مجله حکومت اسلامی،‌ مکاتبه نموده و یا با تلفن 7741325-0251 تماس بگیرند.

همچنین پایگاه اطلاع‌رسانی www.majlesekhobregan.ir/mag در دسترس کاربران می‌باشد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha