هرچند دیگران نیز مدعی علم و پیشرفت هستند، اما نگاهی به تاکیدات و توصیههای پیامبر(ص) و اولاد طاهرینش دلیل محکمی بر این حقیقت همیشه روشن است.
سرویس علمی- فرهنگی مرکز خبر حوزه، چند روایت از ائمه معصومین(ع) پیرامون فضیلت علم و عالمان را منتشر میکند.
* از نگاه پیامبر(ص)
پیامبر فرمود: طالب علم نزد خدا از مجاهدان و مرزداران و حاجيان و عمرهكنندگان و معتكفان و مجاوران خانه خدا بالاترند، و درختها و بادها و ابرها و درياها و ستارگان و گياهان و هر چيزى كه خورشيد بر او مىتابد برای او طلب آمرزش مىکنند.
* ثواب مذاکره علم
امام هشتم عليه السّلام از طریق پدران خود از پیامبر ص نقل میکنند که حضرت رسول(ص) فرمود: طلب دانش بر هر مسلمان لازم است، پس علم را از محل آن طلب كنيد و از اهلش فرا گيريد، زيرا فرا گرفتنش به خاطر خدا حسنه و عبادت است و مذاكره در آن تسبيح است و عمل به آن جهاد، و آموختن آن به كسى كه نمىداند، صدقه و در اختيار اهلش گذاشتن، تقرّب به خداست، زيرا علم نشانه حلال و حرام و روشنكننده راه بهشت و مونس تنهايى و دوست غربت و همنشين خلوت و راهنمايى در همه حالت و سلاح عليه دشمن و زينت در نزد دوستان است، و خداوند، برخی را با علم بالا مىبرد و پيشواى خير مىگرداند، و ديگران راه آنها را در پيش مىگيرند و با كردارشان راهنمايى مىشوند و به نظرشان عمل مىكنند، و فرشتگان دوستىشان را دوست دارند و با بال خود آنها را مسح مىكنند و در نماز به ايشان درود مىفرستند و هر تر و خشكى بر ايشان آمرزش مىخواهد، حتّى ماهيهاى دريا و حيوانات و درندگان و چهارپايان.
* برابری تفکر در علم با ثواب روزه
علم مايه حيات دلها و نجات از جهل است و چشمها را روشن مىسازد، و مايه نيروى بدنها از ضعف مىگردد و بنده را به مقامهاى نيكان و مجالس خوبان و درجات بالاى آخرت مىرساند و ثواب ذكر و فكر در علم با ثواب روزه و عبادات برابر است، زيرا به وسيله آن خدا عبادت مىگردد و صله رحم به جا مىآيد و حلال و حرام شناخته مىشود و علم راهبر عمل و عمل تابع آن است، خدا آن را به خوشبختان الهام و از بدبختان دريغ مىدارد، پس خوشا به حال كسى كه خدا او را از داشتن علم محروم نسازد.
* مثال دانشمند در ميان مردم
از پيامبر صلّى اللَّه عليه و آله و سلم نقل است كه فرمود: دانشمند در ميان مردم، چون زنده در ميان مردگان است، بدانيد كه هر چيزى براى طالب علم آمرزش مىطلبد، پس علم را طلب كنيد، كه سبب تقرّب شما به خدا گردد و طلب علم بر هر مسلمان لازم است. و فرمود: چون قيامت شود، مداد عالمان با خون شهيدان سنجيده مىشود، و بر خون شهدا مىچربد.
* نتیجه کینه با علماء
همچنین فرمود: هيچ عملى پس از اداى واجب، بهتر از اصلاح امور مردم و انتشار اعمال و انجام كارهاى خير نيست. و فرمود: به سنتهاى من عمل كنيد، زيرا عمل اندكى كه در سنّت بشود، از عمل بسيارى كه در بدعت شود، بهتر است. و فرمود: هر كس دانشمند را حقير شمارد، مرا حقير دانسته و چنين كسى كافر است. و فرمود: از جبرئيل مقام عالم را پرسيدم، گفت: آنان چراغ راه امّت تو در دنيا و آخرتند، خوشا بحال كسى كه آنان را بشناسد و به آنها احترام كند و واى بر كسى كه مقامشان را منكر شود و به آنها كينه ورزد و كسى كه با آنان دشمنى كند، گواهى مىدهم كه در آتش است و كسى كه آنها را دوست بدارد، گواهى مىدهم كه در بهشت است.
منبع: ارشاد القلوب