به گزارش مرکز خبر حوزه، حجت الاسلام والمسلمین نجف لك زایی در نشست علمی فرهنگ سیاسی اسلام و مشارکت های سیاسی، در مدرسه علمیه فیضیه قم با اشاره به تعاریف مختلف از فرهنگ، اظهارداشت: در تعاریف متعددی که از فرهنگ صورت گرفته است می توان یه یک تعریف جامع رسید و این تعریف واحد، ناظر برآن است که فرهنگ مجموعه عناصری از جنس محتوای باطنی و باورها است در نظام های الهی فرهنگ ها تبدیل به فرهنگ الهی می شوند.
وی ابرازداشت: فرهنگ سیاسی، محتوای باطنی افكارها و باورهایی است كه به پدیده دولت و سیاست مرتبط می شود، زیرا مهم ترین مبحث مورد مطالعه در علم سیاست را دولت تشکیل می دهد.
رییس پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی تصریح کرد: بینش ، گرایش و رفتارهای سیاسی به عنوان بخش های مهم فرهنگ سیاسی اسلام همواره مورد توجه بوده است؛ یکی از مسایل اصلی این است که می خواهیم بدانیم آیا مذهب اهل بیت(ع) به اندیشه سیاسی مبتنی بر مشارکت اجتماعی و سیاسی نظر دارد یا خیر؟ در این میان باید به عوامل مختلفی که تفکر سیاسی شیعه را تشکیل می دهد، نگاه کنیم.
وی ادامه داد: به طور کلی در عرصه باورها و اعتقادات سیاسی، مذهب اهل بیت (ع) به ما می گوید كه علاوه بر "توحید ، معاد و نبوت"، امامت و عدالت هم جزء های اصول هستند، بنابراین امامت و عدالت ذاتا سیاسی به شمار می روند؛ امامت در نظام فکری شیعه به کعبه ای تشبیه شده است که مردم باید از گروه ها، قبایل، نژادها و رنگ های مختلف گرد این کعبه بگردند؛ با استفاده از روایات متعدد، مشخص می شود که فرهنگ تشیع و امامت اهمیت بسیار زیادی به مشارکت مردمی در امور سیاسی می دهد.
حجت الاسلام والمسلمین لک زایی با ذکر این مطلب که مبنای عدالت در اسلام نیز موجب شد تا وجه دیگری از فرهنگ سیاسی تشیع آشکار شود، تصریح کرد: بر اساس همین مبنا است که اسلام نمی گذارد نظام هایی غیر از جمهوری اسلامی را بپذیریم و به همین منظور تنها نظام سیاسی مشروع را مبتنی بر رهبری الهی می دانیم؛ نظام امامت به معنای نظام مشاركت فعال است و شیعیان اهلبیت (ع) كسانی هستند كه با چشمی باز، عقل خود را به كار می اندازند.
رییس پژوهشكده علوم و اندیشه سیاسی، خاطرنشان کرد: در حوزه سیاست، اخلاق از اهمیت بیشتری برخوردار است؛ افراد دارای قدرت، طبعا سطح تاثیرگذاری بیشتر می دارند؛ اگر چنین افرادی دارای مشكلات اخلاقی باشند به كلیت جامعه آسیب خواهند زد؛ اینكه پیامبراكرم (ص) این همه بر اخلاق مداری تاكید دارد، به خاطر این است كه جامعه رو به تعالی برود.
حجت الاسلام والمسلمین لک زایی، رشد فضایل اخلاقی را مهم ترین عامل تاثیرگذار در اصلاح انگیزه های مردم در زندگی واهداف حیات خود دانسته و اظهارداشت: : وقتی فضایل اخلاقی رشد كرد، قطعا انگیزههای مردم در كنار اندیشههای آنها اصلاح میشود و جامعه در چنین فضایی به سمت تعالی و شكوفایی علم و اخلاق پیش میرود؛ مبارزه با طاغوت ، استكبار و استبداد درس های اخلاقی اسلام هستند و این اخلاق است كه از مسلمانان می خواهد با ظلم به عنوان عامل جلوگیری از دستیابی بشر به كمال مبارزه كنند.
عضو هیات علمی دانشگاه باقرالعلوم (ع) افزود:امروز نظام سلطه، مهم ترین مانع دست یابی بشر به كمال است و در این راه تهاجم فرهنگی را علیه بشریت به راه انداخته است؛ امام خمینی(ره) همواره در کلاس های اخلاق خود در زمان طاغوت اظهار می داشتند که اگر در جامعه، طاغوت و منکر بزرگی وجود داشته باشد و ما برای از بین بردن آن کاری نکینم، این اخلاق به کار نمی آید، پس مبارزه علیه نظام طاغوت را آغاز کردند.