به گزارش مرکز خبر حوزه، حجتالاسلام والمسلمین مهدی هادوی تهرانی در سومین نشست تخصصی نقش اعتقادات و علم کلام بر علم اقتصاد،که در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی قم برگزار شد، خواستار تدوین اقتصاد بر اساس اسلام و استخراج مجموعه اقتصاد اسلامی به روش و شیوه نظاممند شد.
رییس موسسه پژوهشی رواق حکمت با اشاره به مطرح شدن فکر اداره جهان براساس دین از سوی جمهوری اسلامی ایران، اظهار داشت: جمهوری اسلامی نه تنها یک حکومت برای ایران بود، بلکه ادعا داشت میتواند دنیا را براساس دین اداره کند و این ادعای بزرگ در زمان طرح، مورد پذیرش نبود.
وی ادامه داد: ادعای اداره جهان براساس دین در شرایطی مطرح شد که هیچکس ظرفیت و آمادگی پذیرش چنین مطلبی را نداشت، اما جمهوری اسلامی نشان داد که میتوان براساس دین، دنیا را اداره کرد.
استاد حوزه علمیه قم نبود یک عقبه تئوریک و برنامهریزی منسجم را از کاستیهای آن برشمرد و اضافه کرد: با وجود این خلأ تئوریک، نمیتوان در زمینههای علوم انسانی - اسلامی فعالیت کرد.
حجتالاسلام والمسلمین هادوی تهرانی در ادامه با اشاره به اینکه رهبر معظم انقلاب در سال 73 وضعیت علوم انسانی در ایران را اسفبار دانستند و بر ارائه فکری جدید و بنیادی برای رفع این مشکل تأکید کردند، افزود: الگوی ایرانی - اسلامی پیشرفت با این روشهایی که در حوزههای علمیه داشتهایم، به نتیجه نمیرسد؛ این سخن را هم به آقا عرض کردهام.
وی با تأکید بر ضرورت هماهنگی و همگونی بین مفاهیم به دست آمده و دست یافتن به یک مجموعه کامل با استفاده از روش سیستمی در حوزه، استفاده از این روش را سبب دستیابی به مفاهیم خالص دینی دانست و اظهار داشت: متأسفانه مطالعات به روش سیستمی نیست و تلاشی هم برای انسجام مطالعات پراکنده در قالب یک تئوری صورت نگرفته است.
این استاد حوزه و دانشگاه با بیان اینکه روش مطالعات دانهای در حوزه به هیچوجه پاسخگوی نیاز امروز جامعه نیست، اظهار داشت: اگرچه تحقیقات بسیاری در زمینههای مختلف از جمله اقتصاد در حوزه انجام شده است، اما هنوز با کاستیهای جدی تئوریک در این زمینه مواجه هستیم.
وی ادامه داد: مشکل جدی در اقتصاد ما این است که اقتصاد نجس سرمایهداری را وارد کردهایم و با حذف برخی ناسازگاریهای آن، به اقتصادی ناکارآمد رسیدهایم که نه اقتصاد سرمایهداری است که با ویژگیهای اقتصاد سرمایهداری کار کند و نه اقتصاد اسلامی است و بسیاری از مشکلات اقتصادی امروز ناشی از این موضوع است.
حجتالاسلام والمسلمین هادوی تهرانی، مسئولان را در رشد این اقتصاد ناکارآمد و عدم پر شدن خلأ تئوریکی آن مقصر دانسته و تصریح کرد: مسؤولان اقتصادی هیچ وقت مطالبه واقعی برای اقتصاد اسلامی نداشتهاند و تنها میخواهند مشکلات خود را حل کنند.
وی با بیان اینکه برای پیاده کردن اقتصاد سرمایهداری در کشور، تنها ابزارها و اطراف آن را تراشیده و در قالبی که از اسلام فهمیده میشود، قرار دادهایم، بر استخراج مجموعه اقتصاد اسلامی به روش و شیوه نظاممند تأکید کرد و افزود: با انجام مطالعه سیستمی، غیر از اینکه مجموعهای هماهنگ و خالص به دست میآید، مجموعه کارآمدی نیز به دست خواهد آمد.
استاد خارج فقه حوزه خطاب به کسانی که معتقدند با اسلام نمیتوان اقتصاد را اداره کرد، خاطرنشان کرد: اقتصاد را میتوان براساس اسلام تدوین کرد و در صورتی که این اقتصاد به دست آید از چنان کارآمدی برخوردار است که میتوان با آن دنیا را اداره کرد.