جمعه ۲۳ آذر ۱۴۰۳ |۱۱ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 13, 2024

حضرت آیت الله مظاهری تصریح کردند: بي‌اعتنايي به مردم که متأسفانه امروزه عادي و رايج شده ، جنگ با خداست و غضب خداوند متعال را به همراه دارد که نتيجه‌اي جز نابودي نخواهد داشت.

به گزارش سرویس استان های مرکز خبر حوزه ، این مرجع تقلید، طی سخنانی در درس اخلاق خویش با اشاره به مطلب فوق اظهار داشتند: بي‌اعتنايي به مردم، مخصوصاً براي کساني که از ثروت يا رياست خاصّي برخوردارند، منجر به سقوط و بيچارگي آنان خواهد شد. در وضع فعلي بسياري از افراد، به عنوان سياست يا به عنوان طرفداري از اين و آن، به ديگران توهين مي‌کنند. الان وضع ما به اينجا رسيده که بسياري از روزنامه‌ها، فحش‌نامه شده و توهين آميز است. سايت‌هاي اينترنتي که دچار مصيبت بدتري شده‌اند و مملوّ از اهانت، غيبت و تهمت شده‌اند. متأسفانه فراوان مشاهده مي‌شود که جوانان به عنوان سياسي بودن و به عنوان انقلابي بودن، در جلسات فقط فحش مي‌دهند، توهين مي‌کنند و ناسزا مي‌گويند. اين اهانت‌ها و اين تهمت‌ها گرفتاري دارد. خداوند متعال دوست ندارد کسي به بندگانش توهين کند و از اين جهت، اهانت کننده را دشمن خود مي‌داند. همين امر، موجب سقوط و تباهي است.

 ایشان گفتند: رفع حوائج مردم و گره‌گشايي از کار هم‌نوعان در فرهنگ تعاليم ديني بسيار ارزشمند است و ثواب والايي دارد؛ بسياري از مردم تصوّر مي کنند که صرفاً عزيمت به کربلا و مکه ثواب دارد، در حالي که ارزش و ثواب خدمت به خلق خدا بسيار والاتر است. رفتن به زيارت خيلي خوب است و ثواب دارد، امّا گره‌گشايي از گرفتاري مردم، بايد در اولويت قرار گيرد؛ اکنون وضعيّت جامعه به جايي رسيده است که با وجود نيازمندان و مستضعفين فراوان، مردم تا چندين سال ديگر براي عمرۀ مفرده ثبت نام کرده‌اند.  

حضرت آیت الله مظاهری همچنین از خدمت به خلق خدا و مراعات قانون مواسات، به عنوان يکي از موانع مهم سقوط انسان ياد  کرده و گفتند: قانون مواسات اقسام و مراتبی دارد که مرتبۀ اوّل آن، دستگيري از فقرا و درماندگان

است.

*مسلمانی با بی‌تفاوتی منافات دارد

معظم له اضافه کردند: يکايک آدميان و به خصوص مسلمانان بايد در خوراک، پوشاک، مسکن و ازدواج، به فکر يکديگر باشند؛ به گونه‌اي که حتي يک نفر گرسنه و بدون لباس، يک نفر بدون مسکن و يک مرد يا زن بي همسر، در بين آنان يافت نشود. اگر جامعۀ اسلامي نسبت به اين موارد بي‌تفاوت باشد، نمي‌تواند ادعاي مسلماني کند. قرآن کريم در سورۀ ماعون مي‌فرمايد: واي به اين نامسلمان! که در وقت نماز غافل از نماز است و واي به آدم‌هاي متظاهر که مي‌توانند حوائج ديگران را رفع کنند، امّا نمي‌کنند.

ایشان بیان داشتند: اين مطلب ساده نيست، هشدار قرآن کريم جدّي است و بايد همۀ مسلمانان نسبت به آن توجّه ويژه داشته باشند و بدانند که اگر بخواهند، اگر همّت و ارادۀ خود را به کارگيرند، ميتوانند در صدد رفع حوائج همديگر باشند و يک جامعۀ عاري از فقر و درماندگي و به طور کلي، عاري از احتياج تشکيل دهند.

حضرت آیت الله مظاهری همچنین با بیان این که ايثار خصلت پسنديده‌اي است که قرآن کريم از خواصّ جامعه انتظار دارد به آن اهميّت بدهند، گفتند: حاکميّت روح ايثار، گذشت و فداکاري در مسلمانان صدر اسلام باعث شده بود که جامعه يک‌رنگ و يک‌شکل باشد و مشکل و درماندگي يک نفر، مشکل همه تلقّي شود. لذا اگر بنا بر احتياج، فقر و گرسنگي بود، همه محتاج و گرسنه بودند و اگر قرار بود در رفاه باشند، همه از نظر خوراک، پوشاک، مسکن و ازدواج، راحت و در رفاه بودند.

ایشان یادآور شدند: پيامبر اکرم«صلّي‌الله‌عليه‌وآله‌وسلّم»، جامعۀ اسلامي و مسلمانان را به‌گونه‌اي تربيت کرده بودند که خدمت به همديگر را واجب و ضروري مي‌دانستند و اساساً رعايت قانون مواسات، جزو امور عادي و رايج زندگي مسلمانان بود و ترک آن، با نکوهش شديد آن حضرت همراه مي‌شد. چنان‌که همواره به مسلمانان مي‌فرمودند: کسي که سير بخوابد و همسايۀ او گرسنه باشد، مسلمان نيست.

رییس عالی حوزه علمیه اصفهان در ادامه با اشاره به این که مرتبۀ دوم از قانون مواسات، گره گشايي است، خاطرنشان کردند: همه وظيفه دارند به رفع گرفتاري همديگر بپردازند و به گونه‌اي عمل کنند که هيچ‌کس ناراحت و غمگين نماند و همۀ جامعه شاد باشند. جامعۀ اسلامي و مورد پسند خداوند متعال، جامعه‌اي است که در آن اگر بنا بر گرفتاري است، همه گرفتار باشند، وگرنه همه راحت و خوشحال و آسوده خاطر باشند. چنين جامعه‌اي وقتي پديد مي‌آيد که همه، گرفتاري ديگران را گرفتاري خود بدانند و به هر صورت ممکن براي رفع آن تلاش کنند؛ امام حسن (ع) می فرمایند: اگر کسي گره از کار مسلماني بگشايد، ثوابش از يک ماه اعتکاف در مسجد بالاتر است و اين در حالي است که اعتکاف، ارزش و ثواب والايي دارد. اين روايت و روايات مشابه آن که فراوان است، به ما مي‌فهماند که بايد به قانون مواسات و گره‌گشايي از خلق خدا اهميّت دهيم. اگر جوانان عزيز مي‌خواهند عاقبت به خير شوند و اگر مي‌خواهند سقوط نکنند و با يک جرقّۀ انحرافي نابود نشوند، بايد به اندازۀ وسع و توانايي خود از کار مردم گره گشايي کنند.

چگونه امام حسین (ع) را خوشحال کنیم؟

ایشان افزودند: همگان بايد توجه جدي داشته باشند که خشنودي خداوند متعال و اهل بيت«سلام‌الله‌عليهم» در به دست آوردن دل يک انسان است. کسي که امام حسين«سلام‌الله‌عليه» را دوست دارد و مي‌خواهد ايشان را خوشحال کند، بايد بداند که آن حضرت، با گره‌گشايي از کار و گرفتاري مسلمين خوشحال خواهند شد. حتي به دست آوردن دل ديگر مسلمان، با سلام و تعارف و با اعتنا به آنان و تحويل گرفتن آنان خداوند و اهل بيت را خشنود مي‌سازد و بسيار ارزشمند است.

معظم له همچنین گفتند: مرتبۀ سوم در قانون مواسات،‌ شخصيّت قائل شدن براي ديگران و احترام به شخصيّت ديگران و مرتبۀ چهارم، دفاع از شخصيبت ديگران است. هرکس با هر موقعيّت اجتماعي که باشد و هر شغلي که داشته باشد، شخصيّت دارد و همه وظيفه دارند شخصيّت او را محترم شمارند. ملاک احترام به شخصيّت از منظر اسلام و تعاليم قرآن و عترت، انسانيّت انسان‌ها است و ميزان دارايي مالي و نيز مرتبۀ شغلي و اجتماعي، در اين باره تأثيري ندارد. حتي پايين بودن سطح تحصيلات افراد نيز نبايد مانع احترام به آنان شود.

احترام گذاشتن به شخصیت دیگران؛ فضیلتی فراموش شده

ایشان افزودند: احترام گذاشتن به شخصيّت ديگران، يکي از فضيلت‌هايي است که در جامعۀ فعلي فراموش شده است. امروزه بسياري از جوانان، براي ديگران شخصيّت قائل نيستند که سقوط آنان را در پي خواهد داشت. در بسياري از اداره‌ها، هنگام مراجعۀ ارباب رجوع، کارمند اداره به او بي‌اعتنايي مي‌کند؛ سرش را بلند نمي‌کند و جواب سلام او را هم نمي‌دهد، آن ارباب رجوع مجبور است صبر کند تا کم کم آن کارمند سرش را بلند کند و بعد هم بگويد: برو هفتۀ ديگر بيا، در حالي که کارمند اداره بايد خدمت‌گزار مردم باشد و وظيفه دارد به حوائج آنان رسيدگي کند، ولي به او بي‌اعتنايي و اهانت مي‌کند که جنگ با خدا است.

 این مرجع تقلید همچنین حضرت آیت الله مظاهری ابراز داشتند: در اين سي و چند ساله که از پيروزي انقلاب مي‌گذرد، من افراد زيادي را ديده‌ام که ابتدا موفق و نمره اول بودند، امّا تندي کردند و تندي آنان که با اهانت به اشخاص يا بي‌اعتنايي به مردم همراه بود، منجر به سقوط آنان شد و عاقبت به خير نشدند؛ بنابراين همه بايد مواظب رفتار و گفتار خود باشند و از توهين به ديگران به شدّت بپرهيزند که عواقب سختي در پي خواهد داشت. بسيار ديده شده است که مرد در خانه بداخلاق است و به همسر خود توهين مي‌کند و ناگهان يک روز صبح که از خواب بيدار مي‌شود، مي‌بيند که فلج شده است و تا آخر عمر به همان زن محتاج مي‌شود. آن‌ وقت التماسش شروع مي‌شود، اما ديگر فايده‌اي ندارد. آن زخم زبان‌ها، سرزنش‌ها و بداخلاقي‌ها کار خودش را کرده است.

عامل سقوط دختران و پسران جامعه کنونی

ایشان گفتند: چرا دختران جامعۀ کنوني اين‌قدر سقوط کرده‌اند؟! براي اينکه معمولاً پدران آنان بدجنس و بدکردار هستند. چرا پسرهاي امروزي تا اين اندازه سقوط کرده‌اند؟! براي اينکه پدران آنان به مردم بي‌اعتنايي کرده‌اند. خداوند دست اين پسر را نمي‌گيرد و او محکوم به سقوط است. ناگهان با دوستي نامشروع با يک دختر، نه آبروي خودش و خانواده، بلکه آبروي طايفه را مي‌ريزد.

خدمت به والدین؛ بالاتر از عبادت در مسجد سهله

معظم له در بخش دیگری از سخنان خود، خدمت به پدر و مادر، برتر از چهل شب عبادت در مسجد سهله عنوان و تاکید کردند: زياد ديده‌ايم که جوان به پدرش توهين کرده و در اثر شکستن دل پدر، آبرويش مي‌رود و بعد سقوط مي‌کند. راوي مي‌گويد: من چهل شبانه روز به مسجد سهله رفتم. شب‌هاي چهارشنبه از اوّل شب تا صبح در مسجد بودم. شب چهلم که خدمت آقا امام زمان«ارواحنافداه» رسيدم، ايشان يک جمله به من گفتند و رد شدند. فرمودند: اگر خدمت پدر را کرده بودي، بهتر از آمدن به مسجد سهله بود. متأسفانه برخي جوانان به جاي خدمت به پدر و مادر که ارزش والايي دارد، به آنان توهين مي‌کنند. معلوم است که اين افراد  سقوط خواهند کرد و عاقبت به خير نخواهند شد.

ایشان در خاتمه بیان داشتند: من از همۀ شما، مخصوصاً جوانان عزيز تقاضا دارم که توهين نکنيد، مخصوصاً مراقب باشيد به پدر و مادر و پيرمردها و  افراد متشخص و به ويژه به مراجع، علما و بزرگان اهانت نکنيد. به قول مرحوم آيت الله وحيد بهبهاني، توهين به علما و مراجع، مانع عاقبت به خيري است و موجب مي‌شود انسان در «وادي تيه» واقع شود. يعني يک زندگي تلخ و همراه با سرگرداني و چه کنم چه کنم، براي او رقم مي‌زند تا از دنيا برود. به تجربه اثبات شده است که اهانت به ديگران انسان را بيچاره مي‌کند و راه سعادت را به روي او مي‌بندد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha