پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ |۱۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 12, 2024

جایگاه عدالت در الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت از سلسله نشست‌های الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت، از سوی مرکز همکاری‌‌های علمی و پژوهشی مدیریت جنبش نرم‌افزاری برگزار شد.

به گزارش مرکز خبر حوزه، حجت‌الاسلام والمسلمین احمد واعظی، در این نشست که پیش از ظهر امروز در سالن همایش‌های پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی برگزار شد، شکل‌گیری دولت مدرن را زمینه‌ای برای بررسی چنین مباحثی معرفی کرد و گفت: حاکمیت جامعه مدرن با در دست داشتن اهرم‌های اقتصادی و مدیریت کلان در جامعه، می‌تواند تغییرات و مهندسی اجتماعی را ایجاد نماید.

رئیس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم با بیان اینکه در جوامع سنتی گذشته، دولت‌ها ابزارهای لازم را برای مطرح کردن مسائل چون جایگاه عدالت در الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت را نداشتند اظهار داشت: بعد از این دوره، مسائل پیرامون توسعه‌، بیشتر در عرصه مسائل اقتصادی مطرح شد.

وی ادامه داد: زمانی که طراحان توسعه و پیشرفت به این واقعیت رسیدند که بدون عنصر فرهنگ و همنوایی فرهنگی عمومی در جامعه‌،‌ نمی‌توان مدل توسعه را در جامعه دنبال کرد و در عمل قابلیت اجرا ندارد، به مسائل فرهنگی در این عرصه روی آوردند.

حجت‌الاسلام والمسلمین واعظی، الگوی عدالت در الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت را از مهم‌ترین اسناد بالادستی دولت معرفی و بیان کرد: عدالت در الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت، سندی بالادستی است، نسبت به دیگر اسناد بالادستی مانند سند چشم‌انداز و سیاست‌های کلان در حوزه‌های مختلف کشور اهمیت بیشتری دارد. به این معنی که اگر حتی قرار باشد در قانون اساسی تحولاتی صورت گیرد، باید بر اساس آن انجام شود.

وی اضافه کرد: عدالت در الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت در حکم یک کلان نظریه خروج از وضع موجود در حد مطلوب است. عدالت در الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت در واقع نقشه تمدن نویس اسلام را به ما نشان می‌دهد.

رئیس دفتر تبلیغات اسلامی ادامه داد: در میانه تاریخ اسلام، شاهد رشد و تمدن اسلامی بودیم،‌ ولی پس از آن، این تمدن رو به افول گذاشت و تمدن غربی در جهان توسعه یافت؛ در این شرایط، اگر ما بخواهیم بر اساس آموزه‌‌های اسلامی ،‌جامعه متمدن را تشکیل دهیم،‌ «عدالت در الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت» می‌تواند ما را به آن سمت نزدیک‌تر کند و یا به آن برساند.

وی با بیان این که ما امروز در شرایط استحصال عدالت در الگوی اسلامی پیشرفت نیستیم، خاطرنشان کرد: دراین عرصه حوزه‌ها، دانشگاه‌ها و ظرفیت‌های علمی کشور به صورت یکپارچه به حرکت درآمده و نگاه انفعالی نسبت به علوم انسانی غربی را تغییر دهیم تا به خودباوری و ضرورت این که بر اساس موازین اسلامی باید فکر، اندیشه ونظریه پردازی کنیم را درک نکنیم، نمی‌توانیم به توفیق چندانی دست یابیم.

حجت‌الاسلام والمسلمین واعظی افزود: زمانی که به شکوفایی در عرصه‌های مختلف عدالت در الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت دست یافتیم، می‌توانیم چنین استحصال انجام دهیم.

وی با بیان این که در دنیا هیچ وقت یک الگوی توسعه عام وجود ندارد، خاطرنشان کرد: در کنار این مهم، باید بدانیم که برای ارائه الگوی توسعه، باید مجموعه واقعیت‌ها، امکانات و معضلات یک جامعه را در نظیر گرفت تا الگوی معرفی شده، تأثیرگذار باشد.

رئیس دفتر تبلیغات اسلامی تصریح کرد: این که در توسعه اسلامی،‌ عنوان ایرانی نیز وجود دارد، ناظر به عین رسانی واقعیت‌ها، امکانات و معضلات یک جامعه است. البته در بخش اسلامی،‌ این الگو، در کشورهای اسلامی قابلیت تحقق را دارد.

وی با بیان این که عدالت در الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت، دارای لایه‌های زیادی است که باید تمامی آنها تحقق یابد تا کامل شود، اظهار داشت: مبانی نخستین لایه در این عرصه است و شامل مبانی هستی‌شناسی، ایمان شناسی، ارزش‌های اسلامی و... می‌باشد که نخستین این الگو و پایه‌ای ترین لایه‌ها است.

حجت‌الاسلام والمسلمین واعظی افزود: اهداف، سیاست‌ها و راهبردهای کلان، شاخص‌ها و مدل‌سازی و ارائه برنامه‌ها و فعالیت‌ها از دیگر لایه‌هایی است که باید در عدالت در الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت محقق شود.

وی به عرصه‌های مختلف یک الگو اشاره کرد و گفت: زندگی، یکی از مهم‌ترین عرصه‌های الگو است؛ به این معنی که باید کاری کرد تا عرصه زندگی ما وفق مبانی و ارزش‌های اسلامی شود. اقتصاد، سیاست، ‌فرهنگ، آموزش، بهداشت و...، از عرصه‌های زندگی است.

رئیس دفتر تبلیغات اسلامی، علم را عرصه دیگری در الگوی اسلامی معرفی کرد و اذعان داشت:‌ سبک علم‌ورزی، تولید دانش و...،‌همگی باید در الگوی اسلامی قرار گیرد، به این معنی که نظام علم، تولید علم و تکاپوی علم باید تحولاتی از نظر آموزه‌های اسلامی داشته باشد.

در ادامه این نشست، حجت‌الاسلام مهدی علیزاده، مدیر مرکز اخلاق و تربیت پژوهشگاه علوم و فرهنگی اسلامی در سخنانی ضمن بیان اهمیت عدالت در الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت، اظهار داشت: توسعه قدرت، توسعه پیشرفت در ارتباط انسان با یکدیگر و توسعه پیشرفت در ابعاد وجودی انسان، از نمونه‌های توسعه اسلامی-ایرانی می‌باشد.

وی به دیدگاه‌های موجود در ایران، نسبت به توسعه اسلامی اشاره کرد و گفت: جریان سنت‌گرا، بر روی توسعه به مثابه تسخیر طبیعت و معطوف به دنیا خط می‌کشد. جریان مدرن نیز خط دنیا و آخرت را از هم جدا می‌داند و جریان تمد‌ن‌گرا نیز بر گرفته از دیدگاه حضرت امام(ره) و مقام معظم رهبری می‌باشد.

وی درباره الگوی توسعه در ایران گفت: «الگو به مثابه طرح رهبری» و نقشه ثابت، «الگو به عنوان فرایند فراگیری مدام» در صحنه عمل، دو دیدگاه درباره الگو است که در تقابل با یکدیگر هستند. در کنار این دو، الگو را شاکله فکری و روحی تلقی نمودن و الگو را تقلیل دادن به سیاست‌نگاری نیز در مقابل یکدیگر ارائه می‌شود.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha