چهارشنبه ۲۱ آذر ۱۴۰۳ |۹ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 11, 2024
کد خبر: 278799
۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۰۵:۵۰

نخستین نشست فقه و فناوری های نوین، صبح امروز باحضور طلاب و فضلای حوزه در مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی نور در قم برگزار شد.

به گزارش حوزه نیوز، در این نشست،‌ حجت‌الاسلام والمسلمین حمید شهریاری، رئیس مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی اظهارداشت: فقه فناوری ‌های نوین از حدود 12 سال گذشته مطرح و ‌در ابعاد مختلفی بررسی شد.

وی با بیان این که بحث فناوری، مسئله‌ای است که از دو هزار سال قبل از میلاد و فناوری  نوین، از 50 سال قبل مطرح شد، تصریح کرد:‌ این علوم بیشتر از غرب به سراسر دنیا صادر شد و برای تسهیل زندگی مردم به وجود آمد، ولی در کنار این تسهیلات، مشکلاتی نیز برای بشریت به وجود آورد که نمونه‌های آن را مشاهده می‌کنیم.

حجت‌الاسلام والمسلمین شهریاری با تأکید بر این که در فقه شیعی، تنها به مسائل فردی توجه نمی‌شود،‌ گفت: در فقیه شیعی، غیر از مسائل فردی،‌مسائل اجتماعی نیز مد نظر گرفته می‌شود؛ بر این اساس استفاده از فناوری‌های نوین در ابعاد اجتماعی مطرح است.

وی به مطرح شدن مسائلی شبیه فقه درغرب اشاره کرد و گفت:‌ درست است که در غرب فقه وجود ندارد، ولی بحث‌هایی که در فقه به بیان باید و نباید‌ها می‌پردازد، با عناوین خیر و شر که در بعد عقلی مطرح است، در غرب وجود دارد.

رئیس مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی ادامه داد:‌ البته تفاوت فقه ما با خیر و شر در غرب این است که در فقه ما، حسن و قبح مسائل به شارع است، ولی در میان آنها، حسن قبح از جهت عقلی در نظر گرفته می‌شود و اخلاق آنها نیز در عرصه عقل مطرح می‌گردد.

حجت‌الاسلام والمسلمین حمید شهریاری با بیان این که در فقه فناوری‌های نوین،‌ به صورت استفتائی بررسی می‌شود، ادامه داد: در این گونه مسائل، فقه مدون در نظر گرفته نشده است؛ از این رو باید موضوعات را درنظر بگیریم و در ادامه آن را در فقه جست و جو کرد.

وی با تأکید بر این که بررسی فقهی فناوری های نوین، بر اساس فقه جواهری است، ادامه داد:‌در این مسئله، فناوری‌ اطلاعات و ارتباطات، فناوری‌های تولید مثل، مهندسی ژنتیک،‌ کاربرد فناوری برای بهره‌برداری از محیط زیست، پیوند اعضا،‌ کنترل زاد ولد و روش‌های جدید و آینده جلوگیری از زایمان، مرگ مغزی و مفهوم حیات وحقیقت انسان، شبیه‌سازی،‌فناوری فضایی و احکام فقهی زندگی در فضا و فناوری هسته‌و آزمایش‌های هسته‌ای مورد بررسی قرار  خواهد گرفت.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha